Vedci zistili, prečo sa oňuchávame a ktoré časti tela nás zaujímajú najčastejšie.

Samočuchanie je bežné správanie väčšiny cicavcov, ktoré slúži na monitorovanie ich zdravia a hygieny. Aj ľudia ho majú – často kontrolujeme, ako naše telo vonia, najmä preto, že nepríjemný zápach z úst, podpazušia alebo iných miest môže mať nepríjemné sociálne dôsledky: ľudia majú tendenciu držať sa ďalej od tých, ktorí zle zapáchajú.

Aby vedci z Karlovej univerzity (Česká republika), ktorých článok bol uverejnený v časopise Physiology & Behaviour, lepšie pochopili tento problém, uskutočnili online prieskum, ktorého sa zúčastnilo viac ako dvesto mužov a žien. Účastníci odpovedali na otázky týkajúce sa ich návykov pri samoobslužnom čuchaní, hygieny, reakcií na rôzne telesné pachy a podobne.

Ukázalo sa, že dlane sú najočuchávanejšou časťou tela. Nasledujú podpazušie, vlasy, nohy a dych. A najčastejšie očuchávanou časťou odevu, ktorá umožňuje určiť, ako telo vonia, sa ukázali byť nosené tričká a košele. Potom nasleduje nosená spodná bielizeň, ponožky a iná spodná bielizeň.

EXISTUJÚ TRI HLAVNÉ TYPY SAMOOČUCHÁVANIA

Sociálne

Často počúvame zápach svojho obnoseného oblečenia a zapáchajúcich častí tela, ako sú podpazušie a chodidlá, aby sme zistili, aký je silný a nepríjemný a či si ho ľudia okolo nás všimnú.

Intímne

Ide o očuchávanie častí tela, ktoré nie sú bežne vystavené a čuchané na verejnosti, napríklad pohlavných orgánov.

Kozmetické

Ľudia majú tendenciu očuchávať časti tela, na ktoré bol použitý parfum, dezodorant, šampón a podobne, aby zistili, či zápach zmizol alebo sa zmenil.

Ukázalo sa, že intímne samoočuchávanie bolo častejšie u mužov a ľudí s nízkym štandardom osobnej hygieny, zatiaľ čo kozmetické samoočuchávanie bolo častejšie u žien. Okrem toho sa ľudia s akýmkoľvek ochorením viac zaujímajú o svoj zápach ako zdraví ľudia. Obávajú sa, že budú kvôli svojej chorobe nepríjemne zapáchať, a preto sa častejšie ovoniavajú.