Dnes stihnem všetko zameškané!“ Možno aj vám zišla na um táto „kacírska“ myšlienka. Nechať všetko tak a poriadne zabrať až vtedy, keď sa blíži deadline nejakého projektu. V práci trávite 8 hodín a keď zaberiete naplno, možno stihnete toho naozaj veľa. Ale! Je tu jedno ale, na ktoré upozorňujú aj odborníci. Náš mozog nedokáže naplno šliapať bezprestania. Platí to všade. Či už robíte z domu alebo z kancelárie, počítajte s tým, že pracovný výkon musí byť prepletený častými prestávkami. Inak budete len pár hodín naprázdno pozerať na monitor obrazovky, pričom vaša celková produktivita bude naozaj mizivá. Pozrime sa, ako funguje náš mozog a ako to môžeme využiť v náš prospech: 

1) Vyhnite sa stereotypu a nude

Náš mozog si najlepšie oddýchne pri striedaní rôznych činností. Nemáte chuť pustiť sa do zložitej štúdie? Miesto nej vybavte pracovný telefonát a vysypte smeti. Skúste meniť činnosti v pravidelných intervaloch, jednej aktivite sa venujte maximálne 25 minút. Ak túto dobu natiahnete, čoskoro prídete na to, že nerobíte takmer nič. Samozrejme, sú činnosti, ktoré vyžadujú našu maximálnu pozornosť dlhší čas. Pokiaľ však máte možnosť, zmeňte svoju aktivitu.

Snažte sa počas dňa rovnomerne zaťažovať rôzne centrá mozgu. Keď ste unavení, uvarte obed, choďte sa prejsť, prečítajte si pár strán zo zaujímavej knihy, pustite práčku. Myslite na to, že mozog nemá rád monotónnu aktivitu. 

2) Pozor na ospalosť

Tá na nás “lezie” práve po dobrom obede. Poludňajšie zdriemnutie má síce svoje výhody, no niekedy naň nie je priestor, ani podmienky. Ak cítite ospalosť, netlačte sa silou-mocou do výkonu. Nie ste robot.

3) Nalaďte sa na vlastný biorytmus

Väčšina ľudí zažíva vrchol sústredenia v ranných hodinách, zvyčajne už v prvých dvoch hodinách po prebudení. To môžete využiť v prípade, že máte home office. Využite túto dobu na náročnejšie úlohy, ktoré vyžadujú vysokú koncentráciu a príliv nových nápadov. Na poobedie si nechajte menej náročné obchodné stretnutia či plánovanie úloh na nasledujúci deň.

Mozog si najlepšie oddýchne striedaním rôznych činností (Zdroj:
drobotdean/freepik.com)

Určite vám príde vhod aj malý ťahák:

  • 06.00 – 09.00: najvhodnejší čas na analýzu a príjmanie informácií. V tomto období najlepšie funguje naša pamáť, aj logické myslenie.
  • 09:00 – 12:00: vrchol našej aktivity. Najvhodnejší čas na učenie sa nových vecí a riešenie úloh, ktoré vyžadujú našu pozornosť.
  • 12:00 – 14:00: obdobie oddychu a odpočinku. Toto je najvhodnejšia doba na aktívny oddych či krátku siestu.
  • 14:00 – 18:00: ideálny čas na nenáročné aktivity, ktoré nevyžadujú priveľa premýšľania. Môžete sa pustiť do jednoduchej manuálnej činnosti, do rutinnej aktivity či upratovania.
  • 18:00 – 21:00: čas na tvorivosť a kreativitu. Toto obdobie praje umelcom, môžete hrať na gitare, písať, urobiť zmeny v záhrade, upiecť koláč či vyskúšať niečo nové na večeru. Je to len a len na vás!
  • 21:00 – 23:00: v tomto období sa už neodporúča pracovať, pretože náš mozog sa už pripravuje na spánok a potrebuje vypnúť. Vyložte si nohy, pustite si obľúbenú hudbu, venujte sa meditáciám. Váš organizmus sa už pripravuje na nočný oddych, preto sa neodporúča preťažovať mozgovú aktivitu.

A ako to je u vás? Kedy pracujete najefektívnejšie? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!