Zdroj

Máte podozrenie, že môžete uviaznuť v toxickom priateľstve? Namiesto špekulácií by ste mali zistiť, aké správanie to môže naznačovať.

Počas celého života budujeme početné a veľmi odlišné vzťahy. Sami sa však rozhodujeme, s kým nadviažeme priateľský alebo partnerský vzťah. Očakávame, že každý vzťah uspokojí naše ďalšie potreby. Každá z nich je tiež postavená podľa určitých spoločensky prijatých princípov. Napríklad v romantickom vzťahu väčšina z nás očakáva vernosť.

Rovnako je to aj s priateľstvom. Budujeme priateľské vzťahy na základe spoločenských noriem, ale aj predchádzajúcich skúseností. To, čo zvyčajne čakáme od priateľa, je pocit, že sme prijatí, pochopení a že „na svojho priateľa sa môžeme vždy spoľahnúť“. Nemáme také „požiadavky“, ako napríklad vo vzťahu k našim kolegom. Zároveň si dávame priestor v zdravom priateľskom vzťahu.

Priateľstvo sa buduje s ľuďmi, ktorí dokážu komunikovať otvorene, bez agresie a vedia rešpektovať hranice toho druhého. Potom je priateľstvo zdravé. Stáva sa však aj to, že priateľstvo namiesto toho, aby nás posilňovalo, spôsobuje, že sa cítime zle.  Potom stojí za zváženie, či nejde o toxický vzťah. Kedy by sa malo rozsvietiť červené svetlo?

  1. Nie ste si istí, či môžete byť úprimní.

Bojíte sa otvorene hovoriť so svojou priateľkou, pretože neviete na 100%, či jej môžete dôverovať a či to čo jej poviete nepoužije proti vám.

  1. Nie ste si istí, čo môžete čakať.

Ak vaša kamarátka zareaguje nepredvídateľne – raz sa urazí, inokedy kričí a inokedy je ako med.

  1. Je vám smutno.

Ak vám je po vašich stretnutiach smutno alebo je vám to ľúto, pretože vaša priateľka si z vás robila srandu aj keď to nemyslela zle ale vám sa to nepáčilo, stojí za to dôverovať svojim emóciám. V zdravom vzťahu sa jednoducho cítime dobre.

  1. Musíte si vybrať.

Priatelia sú mimoriadne dôležití, stojí za to sa o tieto vzťahy starať, ale nemôžu sa stať našou jedinou činnosťou. Každý z nás potrebuje čas sám pre seba a priestor na naše obľúbené aktivity.

Tu je niekoľko otázok, ktoré by ste si mohli položiť, aby ste zhodnotili, či vaše toxické priateľstvo stojí za to.

  1. Aké sú naše spoločné záujmy?
  2. Aké sú niektoré z našich spoločných hodnôt?
  3. Je váš priateľ spoľahlivý a dôveryhodný?
  4. Ako sme si navzájom pomohli v ťažkých časoch?

Čo robiť teraz, keď ste zistili, že môžete byť v toxickom vzťahu?

Konfrontácia s toxickým priateľom môže byť zložitá situácia. Na jednej strane sa môže zmeniť vaše priateľstvo k lepšiemu, ale na druhej strane môžu tiež nereagovať na vaše úsilie, čo by mohlo viesť k nezvratnému poškodeniu vášho priateľstva.

Skôr ako ich tvrdo vystrihnete zo svojho života, skúste zhodnotiť, či sa vám v prvom rade oplatí zachrániť vaše priateľstvo s nimi.