Zdroj

V každom vzťahu si väčšina ľudí myslí, že našli partnera na celý život a že ich láska už nikdy nevyprchá. Potom však príde problém a vzťahy sa rozpadnú – dôvodov môže byť veľa.

Bez ohľadu na dôvod rozchodu sa však s týmto faktom musíte nejako vyrovnať. Pretože len konečné uzavretie predchádzajúcej kapitoly života vám umožní posunúť sa ďalej. Ako sa môžete vyrovnať s rozchodom po dlhom vzťahu?

DEPRESIA PO ROZCHODE

Nemyslite na milión scenárov, kde sa veci mohli vyvíjať inak, nemyslite na to, čo vám je, nehnevajte sa na seba a neklesajte na dno svojho zúfalstva. Pamätajte, že svet nie je čiernobiely a že dvaja rôzni ľudia môžu tú istú vec vidieť inak.

Psychológovia upozorňujú, že najlepšie je oddeliť minulosť hrubou čiarou. Neidealizujte si svojho bývalého partnera, pretože je to najlepší spôsob, ako sa znova previniť a obviňovať sa z ukončenia vzťahu. Pamätajte, že váš partner bol človek a mal chyby ako ktokoľvek iný.

Každý rozchod má špecifickú dynamiku, ktorú psychológovia zaznamenali. V tej prvej sa len ťažko zmierujete s rozchodom a možno aj snívate o vrátení času. V druhej pociťujete predovšetkým frustráciu a hnev – ako na seba, tak aj na svojho partnera. V tretej fáze pomaly vychádzate z diery a s nádejou hľadíte do budúcnosti. Vo finálnej fáze sa úplne odstrihnete od toho, čo bolo a začnete žiť ďalej. Najdôležitejšie je nezaseknúť sa ani v jednej z prvých dvoch fáz. Zúfať po rozchode je normálne, no nemôže to trvať príliš dlho.

Po rozchode sa musíte opäť naučiť žiť sami – bez toho druhého po vašom boku. Je vhodný čas na to, aby ste sa pokúsili urobiť niečo pre seba a aby ste si splnili sen, ktorý bol predtým odkladaný, pretože nebol čas ani motivácia ísť za ním.

Nenechajte sa pohltiť zlými emóciami a nenechajte sa nimi ovládnuť. Nehľadajte útechu v alkohole či iných stimulantoch – to je najjednoduchšia cesta k závislosti a sebadeštruktívnemu správaniu.

Oddeľte túto fázu hrubou čiarou a čo najskôr vymažte druhú osobu zo svojho života. Ak sa neviete spamätať z rozchodu a neviete si predstaviť kráčať touto cestou sami – hľadajte podporu. Môžete ju nájsť vo svojich blízkych, ktorí vám umožnia prežiť ten najlepší čas.

Ak si neviete dať rady s rozchodom po dlhom vzťahu, máte pocit, že vás nová realita definitívne zdrvuje, máte pocit, že upadáte do depresie, máte nočné mory či úzkosť a neviete sa s rozchodom vyrovnať – psychoterapeut môže byť osoba, ktorá vám pomôže prijať zmeny, ktoré sa už vo vašom živote udiali.

Práve počas psychoterapie pochopíte, že to, čím si prechádzate, je ľudská reakcia, s ktorou sa môžete vysporiadať. Tiež pochopíte, prečo reagujete určitým spôsobom, a dozviete sa o mechanizmoch, ktoré vás riadia.