Nie každý vie, čo predstavuje test IQ, ale toto nepochopiteľné označenie počul skoro každý. Čo to teda znamená – testy IQ, na čo slúžia, ako presné a pravdivé sú, dá sa im veriť – o tom pojde v tomto článku.

Testy, ktoré sú uznávané ako spoľahlivý spôsob overenia inteligencie, sa nazývajú “testy IQ”, čo sa doslovne rozkladá na “koeficient inteligencie”. Prvé testy boli vyvinuté Francúzom Alfredom Binetom pred takmer storočím.

Testy na overenie inteligencie

Ich cieľom bolo hodnotenie mentálnych schopností detí. Vynájdená metóda, takzvaná “šla do ľudu” a začala sa používať na rôzne účely: testovanie vojakov, kandidátov na pozíciu v spoločnosti, študentov, detí a dospelých. Na Západe je táto metóda stále veľmi populárna. Testy IQ prešli rôznymi zmenami a doplneniami, ale ich podstata zostáva rovnaká: v určenom časovom období musí testovaný odpovedať na určený počet otázok. V závislosti od úspechu v tejto náročnej úlohe dostane človek, ktorý test absolvoval, výsledok v bodoch. Priemerný ukazovateľ je 100 bodov. Vyšší ukazovateľ svedčí o vysokom intelekte, nadanosti a dokonca genialite, preto je pokušenie overiť si aspoň samého seba dosť veľké.

IQ testy pre deti a dospelých

Existujú metódy, určené na hodnotenie intelektuálneho stupňa detí a testy pre dospelých. Samozrejme, úroveň úloh a otázok v nich sa líši. Ale ako spoľahlivé je toto hodnotenie? Ten, kto aspoň raz sa stretol s testami IQ, vie, aké typy úloh v nich sú zahrnuté. Absolvovanie testu vyžaduje najmä schopnosť sústrediť sa, zahodiť všetko zbytočné a abstrahovať. Matematický talent, schopnosť logicky uvažovať a vyberať základné prvky tiež nepomôžu. Na základe toho sa dá usúdiť, že človek, ktorý sa ľahko stráca v neznámej situácii a začne panikáriť, keď vie, že na každú otázku je určený určitý časový interval, ukáže nižší výsledok ako chladnokrvný súper.

Z tohto dôvodu IQ testy, ktoré sa používajú na hodnotenie kandidátov na určitú pozíciu, nie sú vždy taktické, ak firma nehľadá napríklad analytika. V záujme módy sa môže premeškať cenný káder, ktorému sú potrebné iné podmienky pre prácu. Ďalším tajomstvom absolvovania týchto testov je skúsenosť. Ak máte ísť na pohovor, na ktorom zamestnávateľ ponúkne test a odmietnutie nie je možné, a práca je veľmi potrebná – otvorte internet a trénujte sa. Pochopenie metód riešenia úloh vám pomôže sústrediť sa a obísť položené pasce.

A čo má inteligencia s týmto spoločné?

Na úspešné absolvovanie testu budú potrebné určité znalosti, ale okrem toho je dôležité:

  • schopnosť abstraktného myslenia a manipulácie s imaginárnymi predmetmi;
  • vykonávanie mentálnych operácií;
  • rýchlo sa sústrediť a hľadať zákonnosti.

Dôležitú úlohu zohráva nálada, psychologický a emocionálny stav človeka, ktorý absolvuje test. Ak spojíme všetko dokopy, stane sa zrejmým, že ide o rýchlosť myslenia, spôsob myslenia a osobné kvality, ako pozornosť, cieľavedomosť, zameranie, ale nie o intelekt v čistom zmysle slova. Okrem toho metóda hodnotenia kognitívnych schopností vyvinutá západnými vedcami nie je úplne vhodná na použitie v postsovietskom priestore. Je to spôsobené iným spôsobom myslenia a inou metodikou vzdelávania.

Pri absolvovaní testu nie je nevyhnutné vyriešiť všetky úlohy, pretože na dosiahnutie priemernej úrovne bude postačovať polovica. Tu je skrytý ďalší trik: ako správne určiť, ktoré úlohy treba riešiť a ktoré zatiaľ preskočiť, aby sa k nim neskôr vrátili. Ak sa rozhodnete odhodlane ísť po “svojich” úlohách, vynechávajúc nezrozumiteľné a na prvý pohľad neriešiteľné úlohy, šanca na vyriešenie väčšieho počtu úloh sa zvyšuje. A odtiaľ aj vyšší konečný výsledok. Ak sa však venovali každému bodu pozorne, hľadajúc neviditeľné zákony, môžete stratiť veľa času a ostať bez ničoho. Vždy sa môžete vrátiť k vynechaným úlohám a keď už viete, čo sa očakáva, môžete dokončiť tie, ktoré sa zdajú byť jednoduchšie. Zručnosti a žiadne podvádzanie!

Ak sa nezabávate sami so sebou, testujúc svoje schopnosti, aby sa mohli pochváliť pred priateľmi a rodinou, ale vaša budúcnosť závisí od výsledkov testu, napríklad štúdium alebo kariéra, vopred sa uistite, v akej forme bude test prebiehať. Počítačové testy môžu mať rôzne rozhranie, na ktoré sa tiež musíte zvyknúť. Preto sa aspoň pokúste prejsť cez najväčší počet testov, mnoho z nich má v základe rovnaké úlohy v niekoľkých odlišných variantoch. V kníhkupectvách sa predávajú zväzky testov na hodnotenie inteligencie, kupujte a útočte – všetko je vo vašich rukách.

Ako by som chcel byť géniov! Určite by som chcel. Ale nesmieme brať testy na hodnotenie inteligencie ako dogmu – všetko je veľmi relatívne. Ak po absolvovaní testu dosiahnete požadované vysoké skóre a získate dávno očakávanú prácu – výborne! Môžete sa pochváliť svojim výsledkom známym, zavesiť výsledky v rámčeku na viditeľné miesto a obdivovať ich. Ale ak sa stane opak, to ešte nič neznamená.

Možno váš neobvyklý charakter neakceptuje bežné rámce a požaduje niečo iné, a s kreatívnymi osobnosťami to často býva tak. Všetko berieme s ironiou, pretože psychológia je veda, v ktorej ešte nie je veľa objaveného. Možno sa raz objaví test, ktorý v plnej miere hodnotí odlišnosť a tvorivý prístup k životu, a práve tam dosiahnete najvyššieho skóre, ktoré svedčí o genialite.