Sme hrdí na svoju zaneprázdnenosť a želáme si, aby sme mali viac hodín denne. Obľubujeme time manažment a myslíme si, aké by bolo príjemné vôbec nespať. Hlavná vec, ktorá zostáva nepovšimnutá, je, že si často sami vytvárame napätie a nedostatok času. Kira Newman, tvorkyňa kurzu Rok šťastia, nám prezradí, ako a prečo sa to deje.

Práve teraz cítim, ako sa mi stresom zviera žalúdok. Dnes ráno mi zavolal blízky priateľ, ktorý potrebuje podporu, takže som nemohol napísať článok včas. Každú chvíľu mi môžu napísať kolegovia a požiadať ma o pomoc s naliehavou úlohou. Okrem toho musím dnes odísť z práce skôr, aby som sa dostal k zubárovi. Potom sa ponáhľam domov uvariť večeru. Mám málo času a viem, že v tom nie som sám.

Na prvý pohľad sa to zdá byť zrejmé: problémom je nedostatok času. Je to pravda, ale len čiastočne. Tu je niekoľko vedeckých zistení, ktoré vám pomôžu rozlíšiť skutočný nedostatok času od tlakov, ktoré si sami vytvárate.

1. Nedostatok zábavy

Sociologička Susan Roxburghová uskutočnila štúdiu na 800 pracujúcich subjektoch a zistila, že keď ženy vykonávali viac ako 10 hodín domácich prác týždenne, cítili sa preťažené a mali pocit časového tlaku. Keď rovnaké množstvo práce vykonávali muži, nič také necítili. Rovnaký vzorec sa pozoroval aj v prípade dobrovoľníckej práce. Muži, ktorí trávili viac času dobrovoľníckou prácou, mali menšiu pravdepodobnosť, že budú mať depresiu. Ženy v podobnej situácii pociťovali úzkosť z nedostatku času.

Aby sme našli vysvetlenie, bolo potrebné analyzovať, čo ľudia robili. Ukázalo sa, že muži si častejšie vyberali príjemnejšie typy domácich prác a dobrovoľnícku prácu. Kosili trávniky a trénovali futbalové tímy. Týmto spôsobom sa dostávali do stavu flow a cítili sa spokojní. Na druhej strane ženy častejšie vykonávali malé opakujúce sa úlohy a nudnú a vyčerpávajúcu administratívnu prácu.

Neustále pociťujete vážny nedostatok času? Možno vás nebaví to, čo robíte

Nie je prekvapením, že deň naplnený príjemnými, pútavými činnosťami bol vnímaný ako menej stresujúci a namáhavý než deň pozostávajúci zo zložitých, monotónnych úloh. Preto ženy subjektívne pociťovali väčší nedostatok času v porovnaní s mužmi, ktorí strávili rovnaký počet hodín domácimi prácami a dobrovoľníctvom.

Neustále pociťujete veľký nedostatok času? Možno vás nebaví to, čo robíte. Takže aj keď sa už teraz cítite preťažení, skúste do svojho života pridať činnosť, ktorá vás zaujme a poteší.

2. Vnútorný konflikt

Vedci išli ďalej: od účastníkov štúdie sa dozvedeli, aké konfliktné alebo naopak zosúladené sú ich ciele. Účastníci, ktorým chýbalo nadšenie pre prácu, uvádzali, že ich ciele navzájom súperili o čas a pozornosť. Napríklad túžba uspieť v práci zasahovala do včasného návratu domov a trávenia času s rodinou. U zamestnancov s vášňou to bolo inak: ich ciele sa navzájom podporovali. Napríklad zdravé domáce jedlo a čas s rodinou považovali za zdroj motivácie a energie pre nové úspechy v práci.

Takže pocit nedostatku času nezávisí len od príjemnosti činností, ale aj od ich vzájomnej konzistencie. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí jednoducho myslia na protichodné ciele, ako je šetrenie peňazí alebo kupovanie pekných vecí, zažívajú viac stresu, úzkosti a trpia časovou tiesňou.

Ak vás vnútorný konflikt spojený s nejakou úlohou trhá, možno by sa oplatilo ju jednoducho vyškrtnúť zo zoznamu úloh

Nezabúdajte, že niektoré úlohy si vyberáme dobrovoľne, zatiaľ čo iné nám vnucuje spoločnosť: napríklad, aby ste boli dobrou mamou, musíte svoje dieťa vodiť do mnohých krúžkov a oddielov. Ak to nerobíte, nevyhovujete zaužívaným normám. Ak však všetok svoj čas venujete dieťaťu a nerobíte niečo iné – napríklad prácu -, nesplníte normu, teraz už z hľadiska kariéry.

Keď máte na deň len 24 hodín, príde chvíľa, keď už do svojho rozvrhu nemôžete vtesnať ani jednu vec. Ak vás vnútorný konflikt rozdeľuje, možno by ste si mali nejakú úlohu jednoducho vyškrtnúť zo zoznamu úloh.

3. Strata pocitu kontroly

Často sa ocitáme v situácii časového tlaku kvôli vonkajším záväzkom. Čas vyzdvihnutia dieťaťa zo škôlky sa zhoduje s dôležitým stretnutím. Pracovná zmena sa začína o deviatej ráno, ale autobus mešká. Pocit časovej tiesne ide ruka v ruke s pocitom, že nemáte kontrolu nad vlastným rozvrhom.

Výskumníci z Cornellovej univerzity uskutočnili štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 35 pracujúcich mamičiek z rodín s nízkymi príjmami, ktoré vychovávajú aspoň jedno dieťa. Ženy mali opísať, ako trávia svoje dni a ako sa dokážu postarať o svoju rodinu. Výsledkom bolo, že výskumníci dokázali identifikovať niekoľko spôsobov riadenia času – viac aj menej efektívnych.

Najmenej úspešný bol “reaktívny” štýl, pri ktorom ženy nemali pocit, že majú svoj čas pod kontrolou. Cítili sa pripútané k hodinám a uvedomovali si, že jednoducho nie sú schopné urobiť všetko, čo by chceli. Naopak, ženy s “proaktívnym” štýlom riadenia času boli úspešné pri plánovaní, riadení a štruktúrovaní svojich dní. V porovnaní so skupinou “reaktívnych” mali pocit, že majú svoj čas viac pod kontrolou, a zažívali menej stresu.

Zamerajte sa na úspech a konajte dôsledne. Optimalizujte svoj zoznam úloh a naučte sa hovoriť “nie

Často sa sťažujeme na nedostatok času nielen preto, že sme objektívne zaneprázdnení. Často je dôvodom to, že sa necítime mať svoj čas pod kontrolou. Môže to byť spôsobené okolnosťami – napríklad pracovným harmonogramom, ktorý sa nedá zmeniť, alebo deťmi, ktoré v noci nespia. Koreň problému však spočíva v našej psychológii.

Podľa výskumníkov sa niektorí ľudia nepovažujú za tvorcov vlastného osudu. Naopak, majú pocit, že ich ovládajú vonkajšie sily. To spôsobuje, že sú menej odolní voči stresu a viac trpia depresiami. Získať pocit kontroly nad svojím životom môže byť ťažké. Ak sa chcete začať uberať týmto smerom, zamerajte sa na úspech a konajte dôsledne. Začnite v malom: optimalizujte svoj zoznam úloh a naučte sa povedať nie ľuďom, ktorí vás žiadajú o láskavosť.

4. Vysoko si vážte čas

Posledným kúskom časovej skladačky sú peniaze. Výskumníci zistili, že ľudia s vysokými príjmami pociťujú nedostatok času obzvlášť intenzívne. Čím sme bohatší, tým viac sa cítime v neustálom strese a musíme sa ponáhľať.

Ukazuje sa, že prebytok peňazí pociťujeme ako… nedostatok času. Jednou z možných hypotéz na vysvetlenie tohto javu je, že bohatí ľudia si môžu dovoliť veľa vecí, ale majú len niekoľko hodín voľného času – rovnako ako všetci ostatní. Toľko drahých koníčkov, ktorými by sa mohli zabávať, a tak málo času!

Ďalšia hypotéza vychádza zo skutočnosti, že bohatí ľudia si viac cenia svoj čas. Ak každá hodina odpočinku znamená sto dolárov, ktoré by mohli zarobiť, mali by s týmto časom naozaj dobre hospodáriť.

Nedostatok času je aspoň čiastočne výsledkom nášho vnímania hodnoty času

Podľa zákonov ekonómie sa hodnota vzácneho zdroja zvyšuje. Ale platí to aj naopak: hodnotné (v tomto prípade čas) vnímame ako niečo vzácne. V jednom experimente výskumníci požiadali účastníkov, aby sa zúčastnili na školiacich konzultáciách, ktoré “stáli” 1,50 dolára alebo 15 centov za minútu. Účastníci, ktorých konzultácie “stáli” viac, pociťovali väčší nedostatok času, hoci vedeli, že v skutočnosti nedostávajú zaplatené.

Pocit nedostatku času nie je spôsobený len individuálnymi rozdielmi, množstvom času stráveného v práci alebo pracovným prostredím, hoci tieto faktory sú určite dôležité. Nedostatok času je aspoň čiastočne výsledkom nášho vnímania hodnoty času.

To znamená, že naše pokusy o optimalizáciu rozvrhov, lepšie plánovanie a zjednodušovanie nie vždy riešia tento problém. Znamená to však aj to, že nad časom máme väčšiu moc, než si uvedomujeme.