Zdroj

Osamelosť je spoločenský jav, ktorý sa v poslednej dobe šíri rýchlo. Zvyčajne sa spája so starobou, smútkom alebo niekedy s odchodom do dôchodku. Prečítajte si čo je to osamelosť, a naučte sa, ako s ňou zaobchádzať.

Samota: čo to je?

Osamelosť je stav, v ktorom pociťujeme nedostatok blízkych vzťahov, narúša náš pocit bezpečia a ovplyvňuje mnoho oblastí duševného a fyzického života. Osamelosť ovplyvňuje mladých i starších ľudí a aj tých, ktorí hľadajú svoju polovičku.

Na jednej strane môžeme vďaka novým technológiám získať veľa priateľov a udržiavať si vzťahy s blízkymi na diaľku, no na druhej strane sa ukazuje, že nové technológie sú iba náhradou, ilúziou, ktorá sa nepremietne do skutočného pocitu bytia vo vzťahu. Nové technológie uľahčujú vytváranie a udržiavanie vzťahov, ale netvoria jej základ.

Rôzne tváre samoty

Samota by sa nemala zamieňať s nezávislosťou. Nie každý človek, ktorý žije sám, je osamelý. Existuje skupina ľudí, ktorí majú menšiu potrebu si budovať blízke vzťahy ako zvyšok populácie. Ich „osamelosť“ nemá veľa spoločného s pocitom osamelosti.

Osamelosť nie je záležitosť života osamote, ale vášho duševného stavu. Osamelí sa môžeme cítiť aj vtedy, keď sme vo vzťahu.

Osamelosť v manželstve

Niekedy sa napriek tomu, že žijeme v dlhodobom vzťahu, cítime osamelo a nepochopený. Každý vzťah má svoju vlastnú dynamiku a jeho ďalšie fázy zažívame s inou intenzitou.

Napriek rôznym variantom osamelosti sú ľudia, pre ktorých je osamelosť negatívnou skúsenosťou, vystavená mnohým následkom. Nemožno poprieť, že vplyv osamelosti na psychofyzický stav je veľký.

Jeho dlhé trvanie môže byť spojené s depresívnou náladou, pocitom úzkosti alebo dokonca so somatickými ochoreniami. Ľudia trpiaci osamelosťou majú viac zdravotných problémov a ťažšie zvládajú krízové ​​situácie.

Ako sa môžeme vyrovnať s osamelosťou?

Rodina, priatelia, blízki i vzdialení známi sú tiež vzťahy, ktoré nás obohacujú, zvyšujú nám pocit bezpečia a blízkosti.

Často krát pocit osamelosti zúži naše pole natoľko, že začneme mať pocit, že ak nie sme vo vzťahu, nemôžeme byť šťastní alebo si šťastný vzťah nezaslúžime. Potom vám odporúčam položiť si niekoľko otázok:

  • Mám sa vzdať radosti, zážitkov a rozvoja, pokiaľ s niekým nebudem?
  • Čo v nás vyvoláva pocit naplneného, ​​šťastného človeka?
  • Kedy prežívam radostné chvíle napriek tomu, že som sám?
  • Kde sú zdroje mojej sebaúcty?
  • Čo je to, čo z vás robí dôstojného človeka?

Po vykonaní krátkeho „prehľadu“ môžete zistiť, že život má mnoho oblastí radosti, spokojnosti a naplnenia.

Ak je osamelosť spôsobená stratou milovaného človeka, stojí za to si oddýchnuť. Aby ste prežili svoju osamelosť, „zostaňte v nej“ a prežite všetko, čo so sebou prináša.

Pocit straty sa musí úplne zotaviť, skôr ako sa vrátime k rovnováhe a možnej ochote vytvárať vzťahy. Často sa stáva, že v našej realite začne dominovať smútok a hnev.

Ak sa tento stav predĺži a napriek ďalším týždňom a mesiacom nemáme pocit, že sa vraciame k rovnováhe, stojí za to využiť podporu špecialistu. Strata životného partnera je jednou z najstresujúcejších udalostí v živote, a preto sa aj napriek prirodzenému sklonu tela regenerovať niekedy stáva, že je nevyhnutná návšteva psychológa.