Zdroj

Nutkavé prejedanie nie je prejavom slabej vôle alebo chamtivosti. Často je to jediný spôsob, ako vybiť nahromadené emócie. Preto je pri práci na tejto poruche potrebná spolupráca s psychoterapeutom, niekedy aj lekárom, ktorý predpíše farmakologické prostriedky.

Kompulzívne prejedanie (BED) je porucha príjmu potravy, ktorá postihuje 2 – 5 % bežnej populácie, zatiaľ čo až 30 % obéznych ľudí.

ČO JE KOMPULZÍVNE PREJEDANIE SA?

Porucha je skôr aktom prejedania sa, zvyčajne z impulzu, než skutočným pocitom hladu. Na rozdiel od mentálnej bulímie nespôsobuje nasledujúce očistné úkony, ako je zvracanie  alebo siahanie po laxatívach.

Množstvo jedla skonzumovaného jednotlivcom v jednej porcii ďaleko prevyšuje množstvo jedla, ktoré by zjedol iný priemerný človek rovnakého pohlavia s rovnakou telesnou hmotnosťou.

Charakteristickým príznakom poruchy je silný pocit hanby po čine obžerstva, ako aj silný pocit viny za to, čo sa stalo. Prítomná je aj depresívna nálada a negatívne sebahodnotenie.

Ak chcete zistiť, či má niekto problém s prejedaním sa, skontrolujte, či má daná osoba záchvatové prejedanie aspoň raz týždenne počas nasledujúcich troch mesiacov. Ak sa tieto javy opakujú a množstvo skonzumovaného jedla výrazne presahuje to, čo by väčšina ľudí zjedla, mali by ste vyhľadať pomoc odborníka, napríklad dietológa alebo psychoterapeuta.

KEDY JE ZNÁME, ŽE IDE O NUTKAVÉ PREJEDANIE?

Kritériá, ktoré pomáhajú určiť, či má človek problém s nutkavým prejedaním, sú nasledovné:

  • jedenie nadmerného množstvo jedla napriek nedostatku hladu,
  • ukončenie jedenia s pocitom extrémneho prejedania sa,
  • jedenie osamote,
  • náhle siahanie po jedle, napriek tomu, že napríklad pred pol hodinou bolo zjedené iné jedlo,
  • oveľa rýchlejšie jedenie
  • pocit viny po jedle, ako aj pocit hanby a znechutenia zo seba samého.

Kritériá závažnosti ochorenia:

  • 1-3 obžerstva týždenne znamenajú, že máte dočinenia s miernym ochorením,
  • 4-7 naznačuje stredne závažné poruchy,
  • 8-13 nadmernej konzumácie znamená vážne poruchy,
  • 14 alebo viac robí stav veľmi vážnym.

SPÔSOBY, AKO SA VYSPORIADAŤ S NUTKAVÝM PREJEDANÍM

Kognitívno behaviorálna terapia

Keďže prejedanie je často výsledkom neschopnosti regulovať svoje vlastné emócie, je nevyhnutné, aby ste sa o túto oblasť svojho života postarali. Zistilo sa, že ľudia s BED ľahšie podľahnú smútku a je pre nich ťažšie regulovať svoje emócie, preto by nevyhnutným prvkom liečby mala byť návšteva psychoterapeuta a stanovenie individuálneho plánu.

Kompulzívne prejedanie je často výsledkom dlhotrvajúceho napätia v dôsledku napríklad neschopnosti stanoviť si hranice.

Na druhej strane, keď máme toxický vzťah, zlé vzťahy s rodičmi, partnerom a premietne sa to do pocitu neustáleho napätia, potom sa diskutuje o spôsoboch lepšej komunikácie s blízkymi, uvažuje sa o opustení toxického vzťahu alebo o inom spôsobe ako regulovať rodinné záležitosti a medziľudské kontakty.

Základom úspešnej terapie je v prvom rade odstrániť zdroj napätia a zároveň naučiť pacienta iným, zdravým spôsobom, ventilovať emócie, napríklad behom, návštevou kina s kamarátkou alebo akákoľvek činnosť, ktorá prináša potešenie a ktorá uvoľňuje nadmerné napätie.

Farmakologická liečba

Ak sú základnou príčinou záchvatového prejedania iné duševné poruchy, ako je depresia, potom je jedným zo spôsobov, ako obmedziť prejedanie, užívanie antidepresív.

Práca s dietológom

Časť záchvatov nutkavého jedenia súvisí aj s nepravidelným jedením. Sú ľudia, ktorí si dajú výdatné raňajky, potom sa vrhnú do práce a ďalšie jedlo si dajú až neskoro popoludní alebo večer.

Pre telo je to príliš dlhý časový interval, ktorý často spôsobí, že sa títo ľudia po návrate domov vrhnú do chladničky a snažia sa zjesť to, čo cez deň nezjedli. Časom to môže prejsť až do nutkavého prejedania sa, ktoré presiahne kalorickú hodnotu jedla.

Ľudia, ktorí chudnú a držia rôzne diéty, ktoré sú príliš kaloricky obmedzujúce, sú tiež ohrození nutkavým stravovaním. Čím dlhšie táto situácia trvá, tým väčšie je riziko opätovného prejedania sa.

Kaloricky reštriktívna diéta nie je jediným dôvodom, kedy chce telo kompenzovať nedostatok vitamínov či minerálov pomocou prejedania. Môže ísť aj o nutrične zlú stravu.

To znamená, že môžeme skonzumovať až 2 000 kcal za deň, ale ak budú pochádzať najmä zo spracovaných potravín, sacharidov: tyčiniek, čipsov atď., telo bude chcieť v určitom momente kompenzovať deficit živín, čo bude mať za následok impulzívne jesť čokoľvek, čo dostane.

Aby sme predišli záchvatovému prejedaniu, je potrebné spolupracovať s dietológom, ktorý nám zariadi kalorickú a hutno-výživnú stravu. Navyše, vďaka pevne stanoveným časom jedenia určeným odborníkom, telo prestane hladovať a jesť príliš veľa jedla naraz.