Mobily a sociálne siete so sebou priniesli celý rad nových vzorcov správania a mnohokrát ešte nedokážeme presne predpokladať ich účinok na ľudskú psychiku. Rozchod cez sms či cez mobilnú aplikáciu sa môže na prvý pohľad zdať ako dobrá voľba ak nechceme čeliť nepríjemnostiam tvárou v tvár, no na druhej strane nenecháva priestor pre vysvetlenie. V Škótsku nedávno vznikla nová aplikácia, ktorá umožňuje vysvetlenía vybrať z dlhého zoznamu a jednoduchým gestom prsta ukončiť vzťah.

Aplikácia
Urýchľovač rozchodov má názov Binder. Aplikácia ponúka pre inšpiráciu zoznam dôvodov, ktoré posiela rozchádzajúci sa partner či partnerka. Po ich navolení pošle na mobil prijímateľa sms správu s navolenými dôvodmi a konštatovaním, že práve dostal košom. Aplikáciu vytvoril škótsky pivovar Tennent’s, ktorý má v rámci rôznych reklamných kampaní za sebou viacero pokusov o vytvorenie vtipnej aplikácie. Je možno otázne, akú bude mať odozvu vo verejnosti.

 

Uľahčenie
Rozchody vedia byť veľmi nepríjemné, a preto mnohí ľudia hľadajú spôsoby ako si celý proces uľahčiť. Žiaľ, druhá strana ho môže pociťovať o to intenzívnejšie. Zvlášť ak je správa o rozchode pre prijímateľa prekvapujúca, môže byť jej spracovanie veľmi náročné a bolestivé. Je samozrejmé, že pri hľadaní partnera či partnerky občas dôjde k chybe a rozchod partnerov je nevyhnutný. Práve kvôli sile emócii, ktoré sú jeho nevyhnutnou súčasťou je však potrebná vzájomná prítomnosť oboch partnerov. Rozchod bolí, no akokoľvek je nepríjemný, urobí menej škody ak sa deje tvárou v tvár, než keď sa deje na diaľku. Rozchod bez vysvetlenia totiž človeka núti pochybovať sám o sebe, čo sa neskôr môže prejaviť v napr. nízkom sebavedomí.

Či už sa človek rozhodne pre rozchod cez sms alebo cez internet, alebo povie pravdu rovno do očí, môže to človekom poriadne zamávať. V oboch prípadoch dochádza k silnému prehodnocovaniu toho, kým sme. Je preto užitočnejšie sa o rozchode rozprávať, než sa utopiť vo vlastných myšlienkach. Hovoriť o tom, čo v zaniknutom vzťahu fungovalo a čo nie môže byť veľmi užitočné pre obe strany, najmä ak si to dokážu povedať priamo partneri.

Snaha rozchod uľahčiť sa nemusí vyplácať. Neuzavreté témy medzi partnermi a nedostatok spätnej väzby môže nechávať oboch partnerov dlhodobo zranených. V konečnom dôsledku je tak rozchod na diaľku skôr príťažou, než pomocou.

O tom ako sa vysporiadať s rozchodom sme písali tu.

Pôvodný článok o aplikácii Binder si môžete prečítať tu.