Môže sa to stať každému mužovi, ale nie každý je na takýto zvrat pripravený. Ako sa vyrovnať s tým, keď milovaná odíde a ovládnu ju emócie? Ako nestratiť srdce a vrátiť sa do bežného životného rytmu? Poďme sa o tom porozprávať v dnešnom článku.

1. DAJTE SI ČAS

Toto je univerzálne pravidlo pre náhle stresové situácie. Neponáhľajte sa späť do bežného životného rytmu, ak vás rozchod naozaj zranil. Bude trvať nejaký čas, kým si zvyknete na to, že osoba, ktorú milujete, už nebude nablízku. Môže to trvať niekoľko mesiacov.

Prvýkrát venujte osobitnú pozornosť svojmu pohodliu. Ak vás priatelia pozvú na stretnutie, zvážte, či sa dokážete odreagovať s kamarátmi, alebo sa budete cítiť nepríjemne s vnútornou úzkosťou.

2. NEROBTE UNÁHLENÉ ROZHODNUTIA

Je to dôležité, pretože spočiatku vás budú ovládať emócie, racionálne myslenie pôjde do úzadia. A muži sú spravidla vychovávaní k tomu, aby mali všetko pod kontrolou, vrátane vlastného stavu. Vzhľadom na to, že emócie budú mimo vašej kontroly, môže sa ešte viac rozvinúť úzkosť.

Možno sa budete chcieť pomstiť dievčaťu, ktoré vám dalo kopačky, alebo rýchlejšie nadviazať nový vzťah, aby ste zabudli na rozchod a zahojili stále krvácajúcu ranu. Verte, že o mesiac budete ľutovať, že ste bez premýšľania o následkoch spáchali nejaký nemorálny čin. Správanie, ktoré pre vás nie je typické, pominie, keď sa život vráti do normálu. Preto skôr, ako niečo urobíte, zamyslite sa, či vaše konanie naozaj nebude mať negatívne následky.

3. DOVOĽTE SI NEGATÍVNE EMÓCIE

Žiaľ, mnohí z nás sú závislí od stereotypov, ako sú tieto: skutočný muž by nemal prejavovať slabosť a už vôbec nie plakať, je povinný byť silný a v akýchkoľvek stresových situáciách potláčať emócie. Ide o nesprávne presvedčenia. Potláčaním emócií sa človek odsudzuje na väčší stres, pretože problém zostáva nespracovaný. Prijmite skutočnosť, že vaše živé pocity sú v takejto situácii normálne, a keď prejde obdobie smútku, bude to ľahšie.

Nejde o otvorenú agresiu namierenú proti dievčaťu. Ak cítite hnev, túžbu partnera uraziť, ponížiť, pokúste sa upokojiť – takéto emócie by ste rozhodne nemali prejavovať. Rozchod – dlhý proces a v jeho prvých fázach sú neznáme motívy dievčaťa, ktoré navrhlo rozchod, nie je stanovená podstata konfliktu. Počkajte na okamih, keď sa situácia začne vyjasňovať.

4. NESLEDUJTE JEJ SOCIÁLNE MÉDIÁ

Táto aktivita sa podobá stretu a je lepšie sa do nej nepúšťať. Samozrejme, je zaujímavé občas zistiť, čo sa deje v živote dievčaťa po rozchode, ale prezeranie jej stránok sa veľmi skoro stane zvykom a nie práve príjemným. Zdá sa, že odišla, ale vy ju naďalej sledujete, akoby ste ju nechceli pustiť. Samozrejme, možno nechcete, ale nakoniec musíte – ste odlúčení. A každodenné sledovanie jej aktivity na internete len zvýši mieru nevôle a úroveň úzkosti.

5. SKÚSTE SA SO SVOJOU BÝVALOU POROZPRÁVAŤ

Nie vždy je to možné, najmä ak bol rozchod škandalózny. Ale ak ste skončili viac-menej normálne, stojí za to sa s dievčaťom porozprávať, aby ste pochopili, prečo sa to stalo, čo bolo konečným bodom vo vzťahu, kto je vinný za rozchod (vo väčšine prípadov obaja partneri).

Niekedy sa bývalí partneri obracajú na rodinného psychológa, aby úplne pochopili svoje pocity a dospeli k úplnému ukončeniu vzťahu. Ponúknite dievčaťu takéto zúčtovanie. Možno si sama nie je úplne istá svojimi myšlienkami a činmi.

6. NEMAJTE ZLÉ NÁVYKY

Vedomie je v tomto pláne veľmi dôležité. Málokto z nás má rád stresové situácie. Z nich sa chce okamžite abstrahovať, upokojiť sa aspoň na pol hodiny. Samozrejme, existujú koníčky, rôzne druhy zábavy, ale nie vždy to rýchlo zníži úzkosť. Oveľa jednoduchšie a ľahšie je “zjesť” stres hamburgerom. Alebo “vypiť” alkohol. Mnohí ľudia v bežnom živote fajčia, aby sa uvoľnili, a keď dôjde k rozchodu, chodia do obchodu po cigarety dvakrát častejšie.

Takéto zlé návyky získava človek, ktorý chce čo najskôr prejsť na pozitívnosť. Aj keď je to krátkodobé a s negatívnymi dôsledkami, ale jasné. Samozrejme, nie je to zdravé. A obzvlášť frustrujúce je, keď sa do pasce zlozvykov dostanú muži, ktorí milujú šport a sledujú svoje zdravie: pokrok rýchlo prechádza do negatívneho. Áno, stres je nepríjemný, ale takéto metódy jeho potláčania vyvolajú ešte väčší stres. Je lepšie byť chvíľu trpezlivý a nájsť si útechu v užitočných koníčkoch, než si ničiť telo.

7. PRENESTE POZORNOSŤ NA SEBA

Samozrejme, nie je ľahké to urobiť, ale je to veľmi potrebné. Pri prvom rozchode sa akoby oddeľujete od svojho bývalého partnera, takže sa musíte odkloniť od spoločných zvykov a plánov. Napríklad predtým ste sa veľmi často vyberali s dievčaťom na prechádzku do parku a po nej ste si išli do obľúbenej kaviarne vypiť kapučíno. Teraz, po rozchode, vám prechádzky v parku spôsobujú negatívne emócie. Keď sedíte v kaviarni, pohlcujú vás spomienky, samota sa stáva príťažou.

Pokúste sa nahradiť staré novým. Aby ste prestali prežívať negatívne pocity, príďte do parku v spoločnosti priateľov. Môžete si vziať pléd a urobiť si piknik na tráve. A v kaviarni vyskúšajte nové jedlá, buďte kreatívni – nikdy nie je neskoro začať si viesť denník alebo písať básne sediac pri stole vo vašej obľúbenej kaviarni.

Rovnako je to aj s plánmi: predtým ste si s priateľkou chceli kúpiť byt – teraz to bude len váš osobný plán do budúcnosti. Premyslite si, kedy uskutočníte kúpu a ako zariadite svoj nový obytný priestor. Možno si dokonca zaobstaráte mačku alebo psa – kto vie?

8. ZAMERAJTE SA NA POZITÍVA

Aby ste sa bezhlavo nepúšťali do negatívnych myšlienok, pokúste sa nájsť protiváhu – pozitíva. Spočiatku budú váhy naklonené na stranu negatívnych emócií, ale časom sa váš stav pomaly “dostane do rovnováhy”.

Aby ste si každý deň zabezpečili aspoň trochu pozitívneho, musíte si položiť otázku: “Čo chcem práve teraz?” A úprimne si odpovedzte: “Práve teraz chcem ísť na ryby.” Zamerajte sa na krátkodobé plány. Po rozchode nie je ľahké myslieť na budúcnosť. Možno ste plánovali, že sa s partnerom oženíte. Teraz vás myšlienka na nenaplnené sklamanie vyvoláva úzkosť. Radšej premýšľajte o tom, ako strávite dnešný večer a zajtrajšie ráno, a časom sa vám vráti chuť robiť si plány sami.

9. PRIJMITE SKUTOČNOSŤ, ŽE SA VÁŠ STAV MENÍ

Teraz, keď ste ukončený vzťah úplne spracovali, vzali do úvahy všetky chyby z minulosti a pustili bývalého spoločníka k vode, je čas uvedomiť si, že ste krásny muž, vedľa ktorého môže byť aj krásne dievča.

Aj keď vás váš bývalý opustil, neznamená to, že sa nenájde niekto, kto vás bude milovať. Môžete sa opäť stretnúť a zamilovať, chodiť na rande a dvoriť. Snažte sa myslieť pozitívne: tak sa vaša šanca nájsť úspešnejší vzťah určite zvýši.