Malé krivdy sa môžu časom nahromadiť – najmä ak sa o nich nehovorí. A keď je vo vzťahu príliš veľa nedorozumení, veľký konflikt je nevyhnutný.

Vo vzťahu medzi dvoma ľuďmi vždy existuje dynamika – a to, či je pozitívna alebo negatívna, závisí len od partnerov. Ak budete čas od času ignorovať nedorozumenia, ktoré vznikajú v rôznych situáciách, môžete urýchliť rozpad vzťahu.

Ako pochopiť, že sa na vás človek urazil, ak o tom priamo nehovorí? Psychológovia tomu hovoria sedem znakov.

1. KOMUNIKÁCIA SA ZMENILA

Možno ste si všimli, že váš partner si z vás začal častejšie uťahovať a vysmievať sa tomu, čo robíte alebo hovoríte. Začali vám unikať pasívno-agresívne poznámky, ktoré vo vás vyvolávajú nepríjemné pocity. Niekedy môže osoba náhle prestať komunikovať a potom zrazu pokračovať, akoby sa nič nestalo.

Všetky tieto veci vám môžu napovedať, že je zranený. Tón a štýl komunikácie, prevracanie očí a povzdychy vám môžu veľa napovedať.

“Venujte pozornosť tomu, ako sa vaša komunikácia mení, ako vyjadrujete svoje myšlienky a ako na seba reagujete. Je to červená vlajka, ak je v ňom viac sarkazmu a podráždenia,” hovorí manželská a rodinná terapeutka Tracy Rossová.

2. VYBALENÝ “KUFOR NEVÔLE”

Je zlým znamením, ak sa vám partner neustále snaží niečo pripomenúť – nejakú chybu, prešľap, neopatrne vyslovenú vetu. Akoby si vás držal na ceruzke, aby v prípade čohokoľvek obrátil všetko, čo ste povedali, proti vám.

“Vedenie takéhoto účtu naznačuje, že dotyčný si často spomína na nepríjemné situácie, ktoré sa vás týkajú,” vysvetľuje Mabel Yu, psychoterapeutka špecializujúca sa na párovú terapiu. V takýchto prípadoch sa zdá, že partner s vami dostatočne nesympatizuje a nezľahčuje vás. Zdá sa, že prezumpcia neviny sa vytráca.

3. SPOLOČNÉHO VOĽNÉHO ČASU JE ČORAZ MENEJ

Je dobré, ak majú obaja svoje vlastné záujmy, koníčky a svoj vlastný spoločenský okruh – ľudí, s ktorými občas trávia čas a s ktorými je druhý partner v kontakte, pokiaľ ide o druhého partnera. Ak však systematicky hľadáte zámienku, aby ste sa vyhli spoločnému tráveniu času, nie je to dobré znamenie.

Tracy Rossová navrhuje položiť si otázku: Ako veľmi sa cítite citovo oddelení od svojho partnera? Ťaží vás to? Vyhýbate sa pri rozhovoroch určitým témam? Ktorým?

4. KRITIKA A OBVIŇOVANIE

Zhrňme si, že “štyrmi jazdcami” vzťahovej apokalypsy sú kritika, opovrhovanie, obhajoba a obviňovanie.

Tu sa oplatí položiť si otázku, nakoľko ste voči svojmu partnerovi kritickí a ako často upozorňujete na jeho nedostatky. Môže sa stať, že ho posudzujete takmer každý deň, ešte častejšie mu vyčítate a sťažujete sa, že sa nesprával tak, ako by ste chceli.

Ak sa dostanete do bodu, keď začnete obviňovať svojho partnera zo všetkého zlého, čo sa vám v poslednom čase stalo – znamená to, že kríza vo vašom vzťahu narastá.

5. SŤAŽOVANIE SA PRIATEĽOM A RODINE

Niektorí ľudia neradi robia neporiadok, zatiaľ čo iní v prípade ďalšej hádky okamžite nahrávajú obrovské hlasové správy svojim priateľom, v ktorých sa sťažujú na svojho partnera alebo podrobne rozoberajú situáciu so svojou matkou či sestrou.

Nie je tiež veľmi príjemné zistiť, že váš partner vás systematicky znevažuje v očiach svojich priateľov. Rachel Needle, psychologička a sexuologička, upozorňuje, že takéto správanie je znakom hlbokej nevraživosti.

6. EMOCIONÁLNE VÝKYVY

Odpor sa môže prejaviť náhlymi výbuchmi podráždenia kvôli maličkostiam – keď človeka rozzúri napríklad umývačka riadu alebo zaprášený parapet. Alebo k partnerovi patrí “snehová kráľovná”: hovorí zdôraznene chladne alebo všeobecne mlčí.

Rodinná psychologička April Henryová vysvetľuje, že treba odolať nutkaniu premeniť rozhorčenie na čistý hnev alebo smútok – o probléme treba najprv diskutovať.

7. SEX SA STAL INÝM ALEBO SA VYTRATIL

Keď sa ľudia na seba hnevajú, intimita sa môže zmeniť – kvantitatívne aj kvalitatívne. Zdá sa, že emócií v sexe je menej, citové spojenie sa vytráca, intimita je žiadaná čoraz menej často.

Okrem iného to môže byť spôsobené tým, že partneri sa od seba vzdialili, rôzne uprednostnili svoje vzťahy, “odsunuli” ich na druhý a tretí plán.