Zdroj

Nie všetky priateľstvá sú jednoduché, hlavne tie medzi mužom a ženou. Mnoho ľudí si dokonca myslí, že takéto priateľstvo nemá šancu prežiť. V tomto článku sa bližšie pozrieme na tzv. vzťah „priatelia s výhodami“ a zvážime, či môžete byť priateľmi s osobou, s ktorou máte s*x.

Priateľstvo alebo zamilovanosť?

Niekedy sa snažíme zblížiť s inou osobou predstieraním priateľstva, pričom city, ktoré k nej prechovávame, sú skôr romantické. Sami riskujeme, že uviazneme vo vzťahu, ktorý sa nebude vyvíjať tak ako by sme si to predstavovali a budeme trpieť bez toho, aby sme to dokázali zmeniť.

Úplne rovnaké je to aj so vzťahom „priatelia s výhodami“. Veľmi často jedna strana ukazuje, že nemá záujem o trvalý vzťah a s*xuálne kontakty sú len doplnkom priateľstva, na ktorom jej záleží. Ak teda do toho vôbec ideme, mali by sme si úprimne priznať, čo od toho druhého chceme.

Čo je vlastne priateľstvo s výhodami?

O „priateľstvách s výhodami“ hovoríme vtedy, keď majú dvaja kamaráti s*xuálne vzťahy s určitou pravidelnosťou. Aj keď je vzťah zbavený romantických záväzkov a túžob, má veľa prvkov, ktoré sú vlastné normálnemu milostnému vzťahu – duševnú blízkosť, dôveru, vzájomný rešpekt a podporu, ako aj fyzickú blízkosť, vrátane s*xu a často aj maznania. Základom takéhoto vzťahu je priateľstvo – spoločné plány do budúcnosti teda neexistujú.

Tento druh vzťahu skúša čoraz viac ľudí

Najčastejšie si takýto vzťah vyberajú nielen mladí ľudia, ktorí práve opustili svoje rodinné domy a prišli študovať alebo začali oslnivú kariéru, ale aj tí, ktorí už nejaký úspech dosiahli, no stále bojujú o pozdvihnutie svojho sociálneho postavenia – získavaním popularity.

Ide o ďalšiu zmenu pravdepodobne vyplývajúcu zo spoločenských zmien a zvyšujúceho sa tempa života. Na budovanie pevného vzťahu a vytváranie rodiny nemajú čas ani peniaze a nechcú sa vzdať svojej slobody. Menia sa aj ich vzťahy s okolím. Viac si na nich cenia jednoduchosť – komplikácie ich odstrašujú. Pravdou však je, že skutočný, hlboký vzťah s inou osobou pre nich nemôže byť jednoduchý. Ľudská psychika je príliš zložitá.

Medzitým vzťah založený na priateľstve a s*xe nevyžaduje toľko citového záväzku ako klasický vzťah, ktorý by sa mal rozvíjať. Priatelia s výhodami sa v 21. storočí stávajú liekom na osamelosť – tento liek však môže mať množstvo vedľajších účinkov.

Koniec priateľstva s výhodami

Môže sa zdať, že, ako sa mnohí domnievajú, možno tam, kde dochádza k s*xu, sa už nedá hovoriť o priateľstve – preto je prirodzené myslieť si, že takéto priateľstvá – ak sa nevyvinú do lásky, väčšinou jednoducho skončia. Hoci sa však očakávania tých, ktorí sú v takýchto vzťahoch často líšia, úplné prerušenie vzťahu nie je najbežnejším koncom takéhoto priateľstva.

Najmenej bežné je, že sa priateľstvo s výhodami zmení na romantický vzťah. Často krát „páry“ jednoducho prestanú mať sex a vrátia sa k tradičným priateľstvám.

Ako vo všetkých vzťahoch, úprimnosť je kľúčom k šťastiu a komunikácii. Niet pochýb o tom, že budovanie vzťahu „priatelia s výhodami“ je komplikovaná záležitosť. Ak chcete takýto vzťah vyskúšať, uistite sa, či to naozaj chcete.