Máte už skúsenosti s láskou na diaľku? Alebo vás z akýchkoľvek príčin postretol takýto spôsob spolužitia práve teraz a neviete, čo od neho máte očakávať? Vzťah na diaľku má svoje negatíva, no nájdu sa aj pozitíva. Záleží od viacerých okolností, o ktorých sa dočítate v článku.

Vzťahy na diaľku sú vo všeobecnosti kontroverznou témou. Niektorí si myslia, že ak chcete aby váš vzťah fungoval, musíte zdieľať každodenný život, iní veria, že odlúčenie posilňuje tento pocit. Ako je to naozaj? Má vzťah s človekom vzdialeným od nás stovky kilometrov šancu na prežitie?

Je zrejmé, že vzťah na diaľku má inú dynamiku a tiež sú preň dôležité isté pravidlá. Ako vlastne zvládnuť vzťah na diaľku? Čítajte ďalej.

Láska na diaľku ako nutnosť alebo vedomá voľba?

Tí, ktorí žijú s partnerom, si neuvedomujú aký je to luxus byť v neustálom kontakte, vedieť sa túliť a podporovať sa v ťažkých chvíľach. Dôležitosť týchto faktorov zisťujeme, keď sme odlúčení od milovanej osoby na dlhší čas. Iní si vedome volia tento životný štýl, aby sa vyhli nude a rutine. Je ich rozhodnutie správne? Je možné byť blízko seba, aj keď nás delí veľa kilometrov?

Vzťahy na diaľku majú toľko priaznivcov ako odporcov. Ako kontroverzná téma sú príčinou nespočetných búrlivých diskusií. Každý z nás je iný, má iné potreby a túžby a má iné hodnoty. Náš vysnívaný model vzťahu je výsledkom našich vlastných individuálnych emócií, vzorov čerpaných z rodinného domu a vzorov odvodených z kultúry. Dôležité sú aj predchádzajúce skúsenosti a vzťahy, ktoré sme zdieľali.

Vzťah na diaľku má odlišnú dynamiku

Podľa psychológov sa láska skladá z troch faktorov: vášeň, intimita a záväzok. Prvým je vášeň: stáva sa našou motiváciou upevniť puto s novo spoznanou osobou a núti nás po nej túžiť, zamilovať sa do nej, zažiť fascináciu, rozkoš a chcieť s ňou stráviť každý okamih. Práve táto zložka náklonnosti sa často prirovnáva k „skutočnej“, romantickej láske. Nie je to nič prekvapujúce: už od útleho veku prijímame správy, ktoré akoby rozoznávali len najranejšie štádium zamilovanosti. Dobrými príkladmi tejto tendencie sú rozprávky, animácie pre deti, melodrámy, romantické komédie a milostné romány.

Bohužiaľ, bez ohľadu na to, ako veľmi sa tomu chceme vyhnúť, každý výbuch vášne jedného dňa zoslabne. Pocit, ktorý dvojicu spája, sa mení a dostáva nový charakter. Tu prichádza na rad ďalšia zložka lásky: intimita. Zaľúbenci sa lepšie spoznávajú a v spoločnosti toho druhého sa cítia stále viac uvoľnene. Ich fascináciu a túžbu spája priateľstvo a náklonnosť. Milenci zdieľajú spoločné tajomstvá a zvyky a vedia o sebe všetko.

Tretím najnovším faktorom je záväzok. Znamená to vedomé rozhodnutie partnerov spojiť sa navzájom a prevziať zodpovednosť za seba. Môže sa prejaviť v krokoch, ako je spoločné sťahovanie, zasnúbenie alebo svadba.

Samozrejme, vzťah na diaľku sa vyvíja úplne inak, ako ten, v ktorom sa partneri vidia denne. Má inú dynamiku a ďalšie stupne sa objavia neskôr. Prvá fáza zamilovanosti a vášne trvá dlhšie a intimita sa dosahuje pomalšie. Nie je na tom nič zvláštne, keďže bez neustáleho vzájomného kontaktu je pre nás ťažšie dobre spoznať blízkeho človeka. Nie vždy máme možnosť pozorovať jeho reakcie na rôzne udalosti a každodenné správanie.

A práve preto je vhodné využiť akúkoľvek možnú príležitosť na spoločne strávené chvíle. Ideálne je vidieť svoju polovičku aj vo vyhrotených situáciách, ktoré môžu naplno ukázať charakter a dokonca i také tienisté stránky, ktoré boli doposiaľ starostlivo ukryté.

Pravidlá vzťahu na diaľku, alebo ako zvládnuť vzťah na diaľku?

Má zmysel vzťah na diaľku? Áno, špeciálne pre ľudí, ktorí si cenia slobodu, nezávislosť a ktorým nezáleží na každodennej blízkosti s partnerom. Je dôležité si uvedomiť, že takýto vzťah má špecifické vlastnosti a na jeho udržanie treba dodržiavať určité pravidlá.

Nevyhnutné sú predovšetkým časté a úprimné rozhovory. Keďže sa nevidíte každý deň, vaším hlavným zdrojom informácií o sebe sú slová. Rozprávajte sa o tom, čo sa vám v poslednej dobe stalo, ako sa cítite, hovorte o svojich úspechoch a neúspechoch.

Využívajte všetky možné komunikačné nástroje. Vyhýbajte sa tajomstvám, ale dajte si navzájom poriadnu dávku dôvery. Vzťah na diaľku môže byť úspešný len vtedy, ak sa zbavíte strachu, vzdáte sa kontroly a rozhodnete sa dôverovať milovanej osobe. Samozrejme, za touto vzájomnou dôverou musia byť pevné základy. Bez ohľadu na to, buďte si navzájom verní a lojálni.

Pri  dialógoch so svojou láskou na diaľku by sa mali partneri snažiť rozvíjať nielen banálne veci, ale aj témy hlbšie. Poznanie vzájomných názorových stanovísk na rozličné situácie, ktoré so sebou život prináša, pomáha budovať intimitu vo vzťahu. V najhoršom si partneri uvedomia, že sú príliš odlišní a nehodia sa k sebe.

Tiež sa oplatí prečítať: MÁ ZMYSEL VZŤAH NA DIAĽKU? RADY, AKO PREŽIŤ VZŤAH NA DIAĽKU A AKO PREKONAŤ KRÍZY V TAKÝCHTO VZŤAHOCH

Rady na záver

Ak sa rozhodnete ísť do vzťahu na diaľku, snažte sa byť pozitívni. Nájdite dobré stránky tejto ťažkej situácie: vďaka dočasnému odlúčeniu môžete znovu zapáliť vášeň a oceniť pocit, ktorý vás spája.

Nezabudnite sa však stretnúť tvárou v tvár vždy, keď budete mať príležitosť – veľmi dlhé odlúčenie môže spôsobiť, že vaše cesty budú úplne prehliadané. Žiaľ, pohľad do očí a fyzický kontakt sa nedá ničím nahradiť.

Zdroj