Všetci sa v živote stretávame s potrebou robiť ťažké rozhodnutia – a často si musíme vybrať menšie zlo. Poradíme vám, ako sa vyrovnať so strachom zo zodpovednosti a zlyhania.

Ťažké rozhodnutia sú tie, ktoré si vyžadujú analýzu, zhodnotenie dôsledkov a prekonanie vnútorných konfliktov. Sú to rozhodnutia, ktoré sú dôležité a môžu ovplyvniť náš život.

PREČO ODKLADÁME

Jedným z dôvodov je strach. Bojíme sa, že urobíme nesprávne rozhodnutie a zlyháme. Je však dôležité si uvedomiť, že bez prijatia rozhodnutia zostaneme tam, kde sme, a nemôžeme sa pohnúť vpred.

Okrem toho nás prenasleduje strach zo zmeny. Radšej zostávame vo svojej komfortnej zóne, aj keď to pre nás nie je najlepšia možnosť. Niekedy sa však na dosiahnutie úspechu a realizáciu svojich snov musíte odvážiť zmeniť.

Pri prijímaní ťažkých rozhodnutí zohrávajú dôležitú úlohu aj prokrastinácia a pochybnosti. Robíme viacero úloh, ale často sa strácame medzi mnohými možnosťami.

ÚČINNÉ TECHNIKY ROZHODOVANIA

Existuje niekoľko jednoduchých, ale veľmi účinných psychologických techník, ktoré vám pomôžu prijímať ťažké rozhodnutia.

  • Rozdeľte si ho na časti. Skúste rozložiť zložitý problém na jednotlivé zložky a pozrieť sa na ne jednotlivo. To vám pomôže pozrieť sa na situáciu zmysluplnejšie a nájsť riešenie.
  • Predvídajte dôsledky. Predstavte si, čo sa stane po prijatí každého rozhodnutia zo všetkých možných riešení. Zhodnoťte možné pozitívne a negatívne dôsledky každej možnosti. Pomôže vám to urobiť informovanejšie rozhodnutie.
  • Podpora zo strany ostatných. Porozprávajte sa s priateľom alebo členom rodiny a zistite ich názor, požiadajte ich, aby vás podporili vo vašom rozhodnutí. Niekedy vám pohľad zvonka pomôže vidieť problém z novej perspektívy.
  • Zoznam výhod a nevýhod. Vytvorte si zoznam všetkých kladov a záporov každej možnosti riešenia. Vizuálne znázornenie vám pomôže lepšie pochopiť, ktoré aspekty sú dôležité a ktoré musíte pri rozhodovaní zvážiť.
  • Počúvajte sa. Buďte pozorní k svojim emóciám a intuícii. Niekedy vás vaše podvedomie môže viesť k správnemu rozhodnutiu. Dôverujte svojim pocitom a uistite sa, že rozhodnutie je v súlade s vašimi hodnotami a potrebami.

A čo je najdôležitejšie, pamätajte, že prijatie rozhodnutia je prvým krokom k dosiahnutiu cieľa.