O červených vlajkách v komunikácii s partnerom sa dnes hovorí čoraz častejšie – hlavné je všimnúť si ich včas, skôr než sa vzťah stane naozaj ťažkým a toxickým. Ale čo ak sú chyby človeka len mierne nepríjemné – oplatí sa im venovať pozornosť? Na sociálnych sieťach sa tomuto javu prezýva béžové vlajky.

ČO TO JE

V prvých fázach vzťahu to často vyzerá ako v rozprávke: sme zamilovaní a doslova nevnímame nič okolo seba. Objekt našej náklonnosti sa zdá byť krásny a dokonalý vo všetkých ohľadoch. V tejto fáze je však dôležité nestratiť kontakt s realitou a zafixovať si niektoré črty ľudského správania, aby sme v budúcnosti nemuseli čeliť skutočným problémom.

A ak sú červené vlajky niečo zjavné, ako napríklad “je ženatý”, “je taká nervózna” a podobne, béžové vlajky sú niektoré zvláštnosti v správaní človeka, ktoré však stoja za analýzu. Faktom je, že niektoré zvyky človeka, ktoré sa na prvý pohľad zdajú nevinné a dokonca roztomilé výstrelky, môžu nakoniec viesť ku konfliktom. A ukázať sa po určitom čase sklamaním z uvedomenia si, že sa k sebe vôbec nehodíte.

ZNAČKY

1. Neochota plniť malé sľuby

Váš partner môže povedať: “Zajtra večer si pozrieme ten film” alebo “Hneď ti zavolám” – a potom akoby zabudol, čo povedal. Vy sa urazíte a on pokrčí plecami a vysvetlí, že sa chytil a zabudol. Čoskoro si však uvedomíte, že takýchto prípadov je čoraz viac.

Samozrejme, na prvý pohľad sa tieto prešľapy môžu zdať neškodné, ale zamyslite sa nad tým. Ak má človek problém splniť aj menšie záväzky – čo potom zodpovednejšie a významnejšie sľuby v budúcnosti? Ste pripravení dôverovať mu v ťažkej situácii, môžete sa na takého človeka spoľahnúť?

Možno čím ďalej, tým viac budete o svojom partnerovi pochybovať a budete ho vnímať ako nespoľahlivého.

Mimochodom, v štúdii uverejnenej v časopise Quality Health Research v roku 2019 vedci dospeli k záveru, že zabúdanie nie je vždy náhodným výpadkom pamäte. Ľudia, ktorí občas nedodržia dané sľuby, sa tak snažia normalizovať situáciu, v ktorej sa správajú nezodpovedne. Inými slovami, ide o vedomú alebo podvedomú stratégiu riadenia očakávaní druhých ľudí – osoba akoby signalizovala, že druhá osoba by od nej nemala očakávať príliš veľa, aby nenastavovala príliš vážne očakávania.

A, samozrejme, signalizuje to, že partner jednoducho niečo nechce urobiť. A tiež – snaží sa stanoviť určité hranice, vyhýba sa určitým záväzkom vo vzťahu.

2. Selektívne počúvanie

Niekedy partner venuje pozornosť len určitým častiam rozhovoru. Napríklad nadšene reaguje, keď diskutujete o filmoch a knihách, ale stiahne sa alebo je roztržitý, keď začnete hovoriť o svojom dni alebo sa podelíte o niečo osobné.

Spočiatku vás to nebude trápiť – každý má predsa svoje obľúbené a neobľúbené témy a niekedy máte náladu diskutovať, inokedy nie.

Zároveň však toto správanie môže naznačovať, že osoba nechce do vzťahu citovo investovať, prejavuje nedostatočnú empatiu. Z dlhodobého hľadiska sa to premení na pocit, že nie ste vypočutí, podceňovaní, rešpektovaní a milovaní.

ČO JE V CELKOVOM SÚHRNE

Samozrejme, ak si niečo také v komunikácii s partnerom všimnete, nie je to dôvod na okamžité prerušenie vzťahu – môžete sa s ním pokúsiť o týchto momentoch diskutovať a pokúsiť sa dospieť k nejakému konsenzu.