Nálepkovanie sa stalo obľúbenou disciplínou mnohých z nás. Náš každodenný život dokáže negatívne ovplyvniť viac, než si myslíme. Nie je načase sa ho konečne vzdať?

Viete, keď ona je taká…

Na návšteve dieťa nechtiac pri hre vylialo pomarančový džús na biely koberec. Okolo neho sa v momente strhla trma-vrma. „Keď viete, naša Klárka je taká nešikovná. Nevie nič urobiť, stále niečo rozbije,” ospravedlňovala sa mama. Dieťa sa zahanbene pozeralo na zem, snažiac sa utrieť džús kúskom trička. To sa, samozrejme, nestretlo s pochopením a dospelí vôkol nej sa dostali do ešte väčšej vývrtky. Kto vie, či by sa dočkali rovnako prudkej reakcie aj oni, keby niečo na návšteve rozbili. Myslím, že by im nikto nenadával do nemehiel. Jednoducho stalo sa.

Nálepkovanie nie je užitočný nástroj (Zdroj: wayhomestudio/Freepik.com)

Zlozvyk nálepkovať, s ktorým sa stretávame už v detstve, ostáva s nami a ohraničuje nás v možnostiach. Koľkokrát ste si už aj vy sami vynadali? „Ja som taká krava! Som neschopný šofér! Nikdy sa tú matematiku nenaučím!” Podvedome sa začíname s týmito nálepkami stotožňovať, čím si značne podkopávame dôveru vo vlastné sily.

Nálepkovanie je škodlivý nástroj

„Neškodné“ nálepkovanie so sebou prináša množstvo negatív. Toto sú tie najškodlivejšie z nich:

  • Fixovanie sa na nedostatky: nálepkovanie dokáže raz-dva spraviť z komára somára. Drobný nedostatok povyšuje na horu, ktorú je ťažké prekročiť.
  • Nastavovanie vlastných limitov: nálepkovanie veľmi ohraničuje naše možnosti a zastavuje nás v prekračovaní prekážok.
  • Posilňuje snahu o dokonalosť:  Keď vás niekto nejako onálepkuje (alebo to urobíte vy sami), budete mať tendenciu všetkých presvedčiť o opaku. Vystavujete sa riziku, že akékoľvek zlyhanie budete brať ako celoživotnú prehru. Perfekcionizmus vám môže zničiť život.
  • Budete veriť, že sa TO nedá zmeniť: Ak sa stotožníte napríklad s tým, že ste leniví, nebudete mať kvôli nálepkovaniu chuť vyhrať nad vlastnou lenivosťou. Možno len rezignovanie mávnete rukou a poviete si: „Ja som už raz taký!“ A tak nevyzerá cesta k šťastiu.

Nálepkovanie neprináša objektívnu informáciu.

Ak by bol nemehlom každý, komu sa podarilo niečo rozbiť, museli by sme túto nálepku nalepiť na celú populáciu. Preto pokiaľ budete mať chuť nabudúce onálepkovať seba alebo nejakého človeka, radšej si zahryznite do jazyka. Miesto kritizovania zdôraznite jeho silné stránky. Alebo ukážte spôsob, ktorým sa dá riešiť daný problém. Dieťa aj cez problémy a drobné nehody sa uší nájsť efektívne riešenie, spoľahnúť sa na vlastné sily, prípadne vyhľadať pomoc. Aj tieto situácie mu poskytujú priestor pre osobný rozvoj.

Zažili ste odmietnutie a neviete sa s ním vyrovnať? Pomôcť vám môže náš článok.