Zdá sa že žijeme dobu, v ktorej zažívajú boom inteligentné zariadenia. Najnovšie sa na rad dostali inteligentné hodinky pre deti. Majú slúžiť nástroj na budovanie dobrých návykov. Hodinky pripomenú dieťaťu činnosť, ktorej by sa podľa harmonogramu malo venovať. To či si dieťa svoju povinnosť splní skontroluje rodič cez mobilnú aplikáciu.

Efektivita
Idea za týmito hodinkami je jednoduchá – učiť deti manažovať si svoj čas a budovať zodpovednosť voči vlastným povinnostiam. Rodičia vraj vďaka inteligentným hodinkám nemusia dieťa kontrolovať a neustále pripomínať, aby dieťa nezabúdalo na dennú rutinu.

 

Trendy
Za nápadom je evidentne snaha naučiť deti samostatnosti, čo môže niekedy viesť aj k poruchám u detí. Tvorcovia produktu sa rozhodli pre nástroj, ktorý rodičom umožní tento proces sledovať a nastavovať. Otázne však je či je možné, aby hodinky nahrádzali, alebo efektívne dopĺňali rodičovský vstup. Nad činnosťou dieťaťa dávajú inteligentné hodinky síce dobrú kontrolu, z pohľadu dieťaťa však môže ísť stále o tie isté otravné činnosti, ku ktorým ho rodičia nútia. Zo strany rodičov je preto určite vhodné nastaviť vlastné očakávania a možno si aj položiť otázku či majú byť inteligentné hodinky pre deti zlepšením výchovy, alebo iba snahou o jej zefektívnenie.

Inteligentné hodinky s cieľom plánovať denný režim by však mohli byť veľmi užitočné pre deti s poruchami pozornosti. Mnohokrát sa rodičom takýchto detí odporúča stanoviť deťom striktný režim. Dieťa vďaka tomu lepšie orientuje pozornosť na jedinú činnosť namiesto neustáleho prepínania medzi podnetmi. Nastavenie režimu a jeho kontrola by tak rodičom mohla ušetriť energiu potrebnú na zvládnutie svojho dieťaťa.

Ponuku detských inteligentných smart hodiniek si môžete pozrieť tu.

Čo si myslíte vy? Sú inteligentné hodinky pre deti prínosom pre výchovu, alebo sú len výstrelkom pre „lenivých rodičov“? Podeľte sa o svoj názor v komentároch.

Viac o inteligentných hodinkách pre deti sa dočítate tu.