Rodinné hádky môžu kypieť roky, s časom sa stávajúc čoraz zapekľovšie. To, čo sa mohlo začať ako malé nedorozumenie, sa môže neskôr stať hlbokou priepasťou medzi členmi rodiny a dokonca medzi generáciami.

Rodiny, ktoré sú v konflikte, by si pravdepodobne mohli všímať Deň riešenia konfliktov (19. októbra), ktorého cieľom je podpora mierových a tvorivých spôsobov riešenia sporov a dosiahnutie vzájomnej dohody. Avšak, to nie je vždy jednoduché, keď emócie dosahujú vrchol.

Aj keď rozdiely sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, keď členovia rodiny nesprávne rozumejú jeden druhému alebo sa stávajú príliš horúcimi a emocionálnymi vzhľadom na určitú tému, také rozdiely môžu stať sa vážnymi problémami. Ak tieto rozdiely pretrvávajú s časom, štruktúry, ktoré udržiavajú rodinu spolu, sa môžu začať otriasať, a atmosféra sa môže stať stresujúcou a napätou.

Hlavné príčiny rodinných konfliktov

Peniaze: financie sú na prvom mieste v zozname príčin konfliktov v rodinách. Peniaze alebo ich nedostatok môžu byť každodenným stresom, ak rodina bojuje s koncom mesiaca. Ak niekto nie je zamestnaný, to vytvára ešte viac tlaku na rodinnú peňaženku. Iné konflikty môžu vzniknúť, keď niekto požičiava niekomu z rodiny trochu peňazí a nemá plán na splatenie dlhu. Niektoré z najhorších hádok a nesúhlasov môžu vzniknúť, keď niekto z rodičov zomrie a deti a iní príjemcovia sa hádajú o závet. V našej práci ako terapeuti sme počuli o rodinách, ktoré sa rozpadajú kvôli nepochopeniu toho, kto čo zdedí a ako sa rozdelí majetok.

Pozornosť: niekomu sa venuje príliš veľa pozornosti, niekomu nedostatok – ďalšie dôležité zdroj rodinných konfliktov. Súrodenci sú v súťaži o pozornosť svojich rodičov, nezávisle na ich veku, a môžu byť smutní, ak sa ich brat alebo sestra na ich názor dostávajú do výhodnej pozície. Dospelí deti sa môžu cítiť urazení, ak sú ich rodičia príliš zaneprázdnení alebo príliš stresovaní, aby sa s nimi často stýkali. Nedostatok pozornosti sa môže prejaviť v mnohých rôznych formách. A čo člen rodiny, ktorý nebol pozvaný na svadbu, nezúčastní sa oslavy 80. narodenín babičky alebo nie je pozvaný na krst novonarodeného? Tieto medzery môžu byť cítené ako obrovské zanedbanie, ktoré môže poraniť a zanechať jazvy.

Veľké očakávania: krv je hustejšia ako voda, ako sa hovorí. Očakávania od členov rodiny sú tiež vyššie. Rodičia môžu očakávať, že ich dieťa vyroste také ako oni a pôjde ich kariérnymi stopami. Súrodenci môžu očakávať, že ostatní budú venovať viac úsilia príprave na veľký narodeninový deň. Teta by si veľmi priala, aby jej zaneprázdnené synovčekovia a neterky navštevovali ju častejšie. Očakávania sa stávajú vyššími len preto, že ide o rodinu.

Rodina manžela alebo manželky: vzťahy s rodinou manželského páru môžu byť ťažké. Je to téma, ktorá často vedie ľudí na terapiu, keď sa nedokážu dohodnúť s druhou stranou rodiny. Zvyčajne sa nachádzajú na opačných koncoch stupnice: buď sú príliš dotieraví a zasahujú, alebo sa zdajú byť odtrhnutí a nezaujatí. V každom prípade môžu byť tieto vzťahy obrovským zdrojom konfliktov.

Komunikácia: hrubosť, nevďačnosť, príliš veľa času stráveného s telefónom, nedodržiavanie dohôd o zavolanie späť, prejavy nedostatku úcty, považovanie za samozrejmosť – všetky tieto činy môžu časom zničiť vzťahy. Porušenie spojenia môže viesť k nejasným správam, nepochopeniu a chladnému prijatiu.

Rady na riešenie rodinných konfliktov

Súhlaste s rokovaniami. Rozhodnite sa, či sa má problém riešiť a či stoja vaše vzťahy za to, aby ste za ne bojovali. Ak áno, dohodnite sa na rokovacom stole a riešte to.

Skontrolujte svoje myšlienky. Zapájate sa do rokovaní, aby ste dokázali svoj názor a vyhrali spor? Skutočne chcete dosiahnuť mierové vyriešenie? Skontrolujte si to. Prvá cesta vás nikam nedovedie okrem morálneho povznesenia. Druhá môže dať vašim rodinným vzťahom šancu na obnovu.

Najprv sa upokojte. Nezačínajte rokovanie s hnevom, ktorý sa vo vás vzbudil. To len spôsobí, že budete emotívni a vystresovaní. Nájdite si čas, aby ste sa upokojili a mohli sa lepšie sústrediť na diskusiu s otvoreným srdcom a rozumom.

Prijmite svoju rolu v tomto procese. Každý príbeh má vždy dve strany. Konflikty vznikajú medzi dvoma alebo viacerými ľuďmi. Nesiete zodpovednosť len za svoju rolu v tomto konflikte. Nenesiete plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo. Tiež nie je vhodné úplne obviniť niekoho iného.

Počúvajte. Nečakajte len na príležitosť, aby ste vložili svoju répliku a presadili svoj názor. Vypočujte si aj iné názory, ktoré s vami zdieľajú. Nemusíte súhlasiť so všetkým, čo hovoria. Môžete súhlasiť s niektorými časťami a s inými nie. Silným nástrojom je, keď niekto vyjadrí svoj názor, povedať: “Takže, počujem, čo hovoríš. Správne som to pochopil?” Iná osoba pocíti, že ju počuli a možno bude menej agresívna.

Používajte “ja”. Štruktúra vašich vyjadrení môže mať veľký význam. Nepovedzte: “Ty ma robíš cítiť sa nezmyselne/nešťastne/zle”. To môže uraziť inú osobu. Ak namiesto toho poviete: “Keď robíte toto, cítim sa smutný”, zodpovednosť sa prekladá na vás a vaše pocity bez akejkoľvek viny druhého.

Hľadajte podporu zvonka. Ak sa cítite, že sami neviete vyriešiť problémy, možno je čas obrátiť sa na odborníkov. Mediátori a služby rodinnej terapie vám môžu pomôcť vyriešiť váš konflikt. Ako neutrálni pozorovatelia, oni sa nestavia na žiadnu stranu a nesúdia, kto má pravdu a kto nie. Môžu vám pomôcť nájsť nové riešenia, ktoré ste možno ešte neskúšali. V opačnom prípade, ak sa cítite emocionálne deprimovaní celým rodinným zážitkom, môžete diskutovať o situácii s poradcom alebo psychoterapeutom, aby ste pochopili, čo sa stalo a zvýšili svoju emocionálnu odolnosť.