Vzťah na diaľku je pomerne častá forma vzťahu. Zvyčajne si to vyberú mladí ľudia, najmä tí, ktorí sa spoznali cez internet alebo niekde na dovolenke a pochádzajú z rôznych miest alebo krajín. Má zmysel takýto vzťah? Aké každodenné ťažkosti takýto vzťah prináša? Ako riešiť krízu v takom vzťahu?

Má zmysel vzťah na diaľku?

Pre niekoho je vzťah na diaľku celkom uspokojivý. Iní sa však domnievajú, že takýto vzťah nemôže dlhodobo prežiť a že každodenný oddelený život nemôže vybudovať skutočné a trvalé partnerstvo.

Páry v takomto vzťahu majú tiež odlišné názory na túto tému. Niekomu stačí denné telefonovanie a online kontakt. Iní po určitom čase zo vzťahu ustúpia, cítia prázdnotu a nespokojnosť s takýmto vzťahom a chcú tráviť spoločné chvíle po boku partnera.

Pre prevažnú väčšinu párov je však vzťah na diaľku iba dočasným riešením na niekoľko týždňov, mesiacov alebo rokov, ale nie na celý život. Neskôr plánujú spolu žiť a vzťah na diaľku považujú napríklad za spôsob, ako ušetriť peniaze, ktoré chcú neskôr minúť na spoločné bývanie.

Je ťažké jednoznačne povedať, či má vzťah na diaľku zmysel a či prežije. Všetko závisí od kontextu takéhoto vzťahu, jeho sily a základov, prístupu a odhodlania oboch partnerov.

Vzťah na diaľku – problémy

Je to špecifická forma vzťahu. Partneri trávia väčšinu času oddelene a fungujú len prostredníctvom telefónu alebo internetu. Zvyčajne sa vidia cez víkendy alebo pár dní v mesiaci, žijú však akoby oddeleným životom. Takýto každodenný život má plno rôznych problémov. Páry na diaľku čelia trochu iným ťažkostiam ako tie, ktoré trávia väčšinu času spolu.

O vzťahoch na diaľku sa často diskutuje na internetovom fóre a svoje obavy, dilemy a ťažkosti zdieľajú nielen dámy, ale aj páni. Problémy a ťažkosti vyplývajúce z takéhoto vzťahu sa netýkajú iba mladých ľudí, ale aj dospelých.

Najväčším problémom, na ktorý partneri na diaľku poukazujú, je pocit prázdnoty. Partner si nevyzdvihne partnerku z práce, neprinesie jej čokoládu keď má zlý deň, nepôjde na spontánne rande a nepomôže s každodennými povinnosťami.

Čím je vzdialenosť medzi partnermi kratšia, tým lepšie – poskytuje viac príležitostí na blízky kontakt a častejšie stretnutia, ako keď partneri žijú na veľmi vzdialených miestach alebo dokonca v rôznych krajinách alebo na iných kontinentoch.

Osamelosť je ďalším problémom, ktorému čelia páry žijúce na diaľku. Telefonovanie alebo výmena textových správ však nie je to isté ako objatie, bozk alebo spoločný rozhovor. Zdieľať starosti a radosti, správy a pochybnosti chutí úplne inak, keď je váš partner vedľa vás.

Vzťah na diaľku – poradenstvo. Ako môže prežiť vzťah na diaľku?

Úprimné rozhovory sú veľmi dôležité, rovnako ako lojalita a dôvera. Nemôžete zabúdať na to, že ste vo vzťahu. V takomto prípade je oveľa jednoduchšie narušiť vzájomnú dôveru, keďže váš partner nie je každý deň po vašom boku.

Základom je preto čestnosť, budovanie dôvery a dôsledné dodržiavanie spoločných pravidiel. Využite čas, ktorý trávite spolu, naplno a venujte ho iba sebe.

Ako udržiavať taký vzťah?

Udržať vzťah na diaľku je náročnejšie ako byť v klasickom vzťahu. Nie každý to zvládne. Nervozita a podráždenie, neistota, scenáre formované v myšlienkach, večné obavy – to sú každodenné problémy párov žijúcich na diaľku.

Ako môže prežiť vzťah na diaľku? Hlavne sa zamerajte skôr na pozitíva ako na strach, nervy a neistotu. Každé stretnutie, rozhovor a spoločná dovolenka sú obdobím, kedy si budujete vzťah a utužujete puto, spoznávate sa a učíte sa. Rovnako sa nestarajte o nič, zdieľajte svoje pocity, hovorte o nich, pretože iba tak budete schopní vybudovať si trvalý vzťah, ktorý prežije ďalšie odlúčenie.

Zdroj: