Prečo flirtujeme? Aj keď sme zamilovaní do niekoho iného, šťastní a neplánujeme založiť nový vzťah, stále sa zapájame do tejto genderovej hry. Prečo?

Minulý týždeň ma krásna dáma N. požiadala, aby som ju naučil jej šesťročnú dcéru jazdiť na bicykli. Táto prosba pre mňa bola niečo nepríjemné a nepohodlné. Viete, ako to má hrdina z filmu “Zamilovaný podľa vlastného rozhodnutia”, ktorého hral Oleg Jankovský, keď si niečo predstaví a sám sa seba spýta: “A čo keby sme tu nahú ženu povesili? – Nie! Nezahrieva to.

” Mám vždy takúto intuitívnu brzdu, keď mi niekto ponúka niečo, čo nepotrebujem. Teraz to “neohrialo”.

Najprv, dievčatko má svojho otca, ktorému som nechcel uškodiť tým, že by som mu znemožnil naučiť jeho vlastné dieťa.

Druhá vec, v nedávnej minulosti som prejavoval veľmi romantické pocity k vyššie spomínanej osobe.

Tretia vec, momentálne som v zväzkoch s krásnou Y.

Ale nemôžem odmietnuť dobrej osobe žiadosť o pomoc, najmä ak sa týka detí. Alebo … nemôžem odmietnuť z iného dôvodu?

Tak či onak, išiel som. Prečo nie? Už niekoľko dní som otvoril sezónu na skútri a nastal môj obľúbený čas – pár hodín pred západom slnka: mäkké dlhé tiene a teplo. Cítil som sa dobre, mohol som ísť kamkoľvek, len aby som sa pohyboval.

Tak som nepríliš presvedčivo vysvetľoval sám sebe svoje činy, keď som viazal skúter pred Ermitážom. Pamätám si, že som skontroloval, či nosím prilbu dostatočne nedbalo …

Našiel som N. na pikniku v spoločnosti očarujúcich a veľmi známych, ale mi neznámych panií. Zvláštny ženský šarm skupiny zdôrazňoval mladý páž, pripravený uspokojiť akékoľvek priania celebrit, ktoré si oddýchnu na tráve. Odporučil som sa ako psychoterapeut (to vždy funguje) a starostlivo udržiavajúc svoj neprítomný a nezávislý vzhľad som sa stal tajným pozorovateľom dám.

Zistilo sa, že pre dcéru N. som nenájdu bicykel a stratil som svoju vnútornú legitimitu pobytu tu. Avšak v tom okamihu vo mne zapla niečo ako primitívny inštinkt, ktorý mi hovoril, aby som tam zostal a pokračoval v rozhovore. Neviem, ako by som tento mechanizmus nazval slušným slovom, takže ho nazveme flirtom z dôvodu nemožnosti použiť vulgarizmy.

Napriek môjmu manželskému stavu sa vždy snažím zanechať čo najlepší dojem na neznámych ženách.

V partnerských vzťahoch buď hľadám, či existuje skutočná perspektíva pre flirt, alebo je to zúfalé, bez ohľadu na prítomnosť alebo neprítomnosť konkurenčných mužských osôb, bez ohľadu na to, či som sexuálne uspokojený alebo zaujatý.

To dokonca nezávisí na tom, či sa mi žena skutočne páči alebo nie – budem to robiť aj tak. Je to niečo tak hlboké a starodávne, že som pred tým absolútne bezmocný. Libido? Neviem.

Možno je to oveľa jednoduchšie. Sex tu nehovoríme. Teoreticky si ho môžem predstaviť v mojej hlave, ale to nie je hlavné. Hlavné je dobyť, zvíťaziť, získať trofej, mať skalp na opasku. Samozrejme, chcem sa páčiť ženám a zanechať na nich dobrý dojem. Ale prečo?

Mám rád, keď sa mi páčim! Cítim sa pokojnejšie, keď sa mi páčim. Potom mám pocit, že mám moc nad človekom, mužom alebo ženou, kontrolujem ich. Keďže sa často s mužmi súťažím, s ženami je oveľa jednoduchšie komunikovať. S mužmi sa vyjadrujem vulgárne, rozprávam nepríjemné vtipy, ktoré sa mi samému nepáčia, ale sú považované za zábavné pre mužov. Hm.

Dôležité je dosiahnuť teoretickú možnosť vzájomnosti. To stačí.

Fyzický kontakt nie je zásadný. Je dôležité, aby sa mi páčili moji bývalí, dôkladne premýšľam o svojom oblečení pred odchodom, ak tuším, že by som sa dnes mohol stretnúť s niektorým z nich.

V mojom arzenáli sa nazbieralo pár overených trikov: stávam sa galantným, pozorným, žartujem, spomínam niečo príjemné z našej spoločnej minulosti, robím komplimenty, prejavujem záujem, rozprávam o svojich úspechoch, zdôrazňujem nielen slobodu, ale aj atraktivitu v tejto veľkej genderovej hre. Cieľom komunikácie je vyvolať snívajúci výraz na tvári bývalej, taký typ „a mohlo by to byť inak“, a potom sa hrdinsky a spokojne vzdať.

To isté sa deje v SMS správach a na internete. Rovnaké triky, rovnaké pasce. Lajky, smajlíky, nálepky, komentáre… Rozbieham sa, vstupujem do roztržitého stavu, žartujem s priateľmi alebo neznámymi, odpovedajú mi, veľa zátvoriek – je to príjemné, pokračujeme, záblesky, zaháňanie, potom chytím rybu, všetko rovnaké, ženy – drevo, uhlie, palivo pre moje ego. Čím krajšie, tým príjemnejšie.

Sebaohodnotenie sa zvyšuje, keď sa venuje pozornosť krásnej a navyše slávnej dáme. Cena akcií na “trhu” vlastnej mysle stúpa. Ego-akumulátory sa dobíjajú. Fuj… Nenávidím toto plebejstvo u iných, preto je to pre mňa osobitne nepríjemné, keď ho objavujem v sebe.

Nemôžem sa zdržať toho, že som tým, kým som. Potrebujem oporu v podobe iného človeka, najmä ak je táto opora krásna.

Vyplýva z toho, že sám sebe nestačím. Potrebujem pozitívnu spätnú väzbu ako dôkaz, že som urobil všetko dobre, správne… Ako v detstve, keď som musel excelovať v škole a nie že by ma na to niekto nútil, ale keď som videl ohnuté obočie deda, náznak nadmerného súcitu mamy, keď som prišiel domov s trojkou zo školy, bolo to ako hlasné ticho najstrašnejšieho mučenia.

Alebo naopak, príliš veľa sám seba? Nemôžem sa zdržať tým, kým som. Potrebujem oporu v podobe iného človeka, najmä ak je táto opora krásna. Ideálne by bolo zamilovať sa do seba pre všetkých ľudí na svete, vtedy by bolo dobre a pokojne… Pokojne? Takže teraz nie je pokojne? Niečo ma ohrozuje? Bojím sa? A naozaj sa bojím…

Bojím sa byť zbytočný, nezaujímavý, banálny, neúspešný, chorý, ešte sa bojím samoty, bojím sa, že nevyužijem svoj talent, že nemám talent vôbec, ešte sa bojím neistoty, bojím sa budúcnosti, bojím sa hodnotenia, bojím sa byť odmietnutý, bojím sa byť opustený. To je teda flirt.

Prijímam obdiv, úctu alebo sex ako lásku. “Je to pasca,” hovoril môj priateľ o podobných situáciách, to znamená, že som sa chytil do vlastnej pasti. Pre mňa je tak dôležitý obdivný pohľad, že ak ho uvidím, okamžite sa “zamilujem” do držiteľky. Teraz mi príde, že mnohé moje romány začínali práve takýmto pohľadom a potom sa zrazu ukázala úplná ľadová prázdnota.

Keď niečo robím, snažím sa predpokladať reakciu na túto akciu nielen blízkej osoby, ale aj celého okruhu významných pre ňu osôb, je mi dôležité, aby sa im to páčilo. Priateľky, rodičia, zamestnávatelia, deti a tak ďalej. To sú moji agenti. Oni (v prípade potreby) ovplyvnia protistranu. Áno-áno. Totálna kontrola. A čo ste očakávali?

Som ego-vampír a vo veľkom som sa nezaujímam o to, koho milujem alebo od koho z vás získavam podporu. Od čitateľov môjho stĺpčeka sa tiež živím, chuťovo si vychutnávam komentáre, sledujem “lajky”, zaujíma ma štatistika na Psychologies. Alebo možno iba špekulujem a je to normálne – ako spätná väzba alebo čokoľvek iné?

Zatiaľ neviem, ako rozlíšiť čistý záujem o ženu (flirt) od sebeckosti, teda túžby využiť iného človeka na vlastné účely (nech sú akékoľvek – finančné, sexuálne, kariérne). Teda premeniť tohto človeka na barličku. Viem len to, že nikto nechce byť barličkou. Ani ja! Môj neduh sa nazýva súzávislosť. Závislosť na iných ľuďoch. A hlavným prostriedkom je byť úprimný pred sebou, čo sa snažím robiť v tomto stĺpčeku.