Mnoho ľudí si zamieňa spoluzávislosť s láskou, starostlivosťou a zdravou pomocou, ale v skutočnosti tento pojem nemá s uvedenými vlastnosťami nič spoločné. Takéto vzťahy často vznikajú v rodinách, kde jeden alebo viac členov trpí závislosťou od návykových látok alebo duševnou chorobou. Ako sa môžete prestať oddávať slabostiam svojho blízkeho a začať žiť svoj život?

ČO TO JE

Problémy pacienta sa stávajú jadrom životných aktivít jeho okolia. To znamená, že všetci členovia rodiny závisia od správania príbuzného, zapájajú sa do procesu a spoločne prechádzajú všetkými cyklami: zrútenia, pokusy o zotavenie, opätovné zrútenia. Ide o veľmi ťažké, vyčerpávajúce behanie v kruhu, ktoré sa najčastejšie mení na vážny problém nielen pre pacienta, ale aj pre jeho blízkych: emocionálne vyčerpanie, úzkostno-depresívna porucha a psychosomatika.

Žiadny spoluzávislý nedokáže vyliečiť duševnú chorobu alebo závislosť inej osoby, ale skôr podporuje deštruktívne správanie a spôsobuje neustále recidívy. Dostať sa zo spoluzávislosti znamená pomôcť nielen sebe, ale aj svojmu blízkemu.

AKO SA DOSTAŤ ZO SPOLUZÁVISLOSTI

Ak máte pocit, že ste v spoluzávislosti, nie je to dôvod na to, aby ste sa vzdávali a rozčuľovali. Naopak – začnite na sebe pracovať, aby ste výrazne zlepšili kvalitu života. Čo na to potrebujete?

1. Uvedomte si, že je čas urýchlene zachrániť nie druhých, ale seba

Musíte si uvedomiť, že nežijete svoj život a neplníte svoj cieľ. V skutočnosti je vaše správanie ovládané chorobou vášho blízkeho. Je dôležité uvedomiť si, že je zbytočné kontrolovať správanie príbuzného. Človek sa môže zachrániť tým, že sa obráti na odborníka.

2. Nájdite si kompetentného psychológa

Mal by to byť odborník, ktorý pracuje so závislosťou a spoluzávislosťou, rozumie osobitostiam psychických procesov takýchto klientov a dokáže kvalitne pomôcť a podporiť. Takíto ľudia sú spravidla veľmi zraniteľní a zvyčajne sa boja požiadať o pomoc, preto potrebujú starostlivý prístup, ktorý nevyhnutne zahŕňa psychologickú podporu. Odborník sa stáva oporou a zároveň pracuje cez všetky zraniteľné miesta.

ČO PRE VÁS MÔŽE UROBIŤ ŠPECIALISTA

1. Analyzovať detstvo

Psychológ bude v prvom rade venovať pozornosť detstvu a rodičovským skúsenostiam danej osoby, pretože spoluzávislosť je dôsledkom traumatických zážitkov. Najčastejšie je potrebné prejsť procesom odlúčenia s rodičmi, aby sa vytvorili zdravé vzťahy s ostatnými.

2. Práca s pocitmi

Hlavnými a najťažšími emóciami, ktoré pociťuje spoluzávislý, sú hanba a vina. Okrem nich sa však vyskytuje aj veľa potláčaného hnevu, zlosti, podráždenia, urazenosti. Všetky tieto pocity je potrebné spracovať spolu so psychológom.

3. Vybudujte si zdravé hranice s inými ľuďmi

Spoluzávislý človek necíti svoje hranice, nevie ich definovať a konštruktívne brániť. V ideálnom prípade by mali byť polopriepustné. To znamená, že ľudia sa môžu deliť o zážitky, púšťať si druhých k sebe a zároveň si zachovávať zdravý odstup. Spoluzávislá osoba má s týmto problém.

4. Obnovenie vlastnej hodnoty

To si vyžaduje spoznať seba samého zo všetkých strán, prijať všetky slabosti a nedostatky. Je dôležité mať sebaúctu založenú nie na tom, ako sa správa váš partner, ale na poznaní seba samého, svojich skúseností a úspechov.

5. Prevziať zodpovednosť za svoj život

Spoluzávislosť je spôsob, ako sa vyhnúť prevzatiu zodpovednosti za svoj život, pretože za túžbou ovládať a žiť život druhého sa najčastejšie skrýva strach a úzkosť z pohľadu do vlastného vnútra. Človek stráca vlastný život, ciele, hodnoty. Pokiaľ sa znovu nespojí so sebou samým, bude vždy utekať do spojenia s iným.

6. Rozvíjať a skúmať duchovné hodnoty

Spoluzávislý si musí nájsť vlastné záľuby, koníčky, záujmy. Zvyčajne, ak sa s problémom trochu vyrovná a dostane sa na inú úroveň vzťahu k sebe samému a k druhým, uvedomí si, že v živote je toľko vecí, ktoré sú zaujímavé a dôležité okrem choroby jeho blízkej osoby.

ČO JE V CELKOVOM SÚHRNE.

V každom človeku je časť spoluzávislosti: túžba pomáhať druhým, zachraňovať, deliť sa je zdravá ľudská potreba. Je však dôležité túto časť uplatniť v spoločensky užitočných sférach, napríklad v charitatívnych projektoch.