Vekové, osobné, dieťa-rodičovské – tieto krízy prežívame od narodenia. Sú nevyhnutné na pochopenie našich hodnôt, akceptovanie nevyhnutnosti zmeny a osvojenie si efektívnejších komunikačných zručností. Čo robiť, ak kríza ovplyvnila rodinný život, na to prídeme s psychológom.

DÁ SA ŽIŤ BEZ KRÍZ?

Určite nie. Absencia konfliktov nie je vždy dôvodom na hrdosť. Nie je ani zďaleka nezvyčajné, že „duša k duši“ skončí nečakaným rozvodom. Je to spôsobené tým, že v takýchto pároch je urovnanie vzťahu tabu. Len bez nezhôd sú vzťahy nemožné.

Indikátorom zdravého rodinného systému je akceptovanie krízového obdobia. Dôležitá nie je absencia konfliktov, ale to, ako ich rodina prekonáva a aké nástroje na to používa. Vždy je tu riziko, že nenájdeme spoločného menovateľa, preto je v krízových situáciách dôležitá vzájomná podpora, ochota podeliť sa o zodpovednosť a prispôsobiť sa novým skutočnostiam.

V rodinnom živote je sedem hlavných kríz. Sú vzájomne prepojené: ignorovanie jedného skomplikuje výstup z druhého. Včasné rozpoznanie a riešenie problému pomôže prekonať ťažkosti.

1. ODDELENIE OD RODIČOV

Budúci manželia, ešte pred manželstvom, sa musia profesionálne rozhodnúť, dosiahnuť citovú zrelosť a získať finančnú nezávislosť. V ideálnom prípade mať skúsenosti so samostatným životom – to vám umožní pochopiť, čo je prijateľné pre váš osobný model vzťahu.

Ak nedôjde k odlúčeniu, potom môžu partneri čeliť prvej kríze rodinného života, kde každý bude naďalej zastávať pozíciu dieťaťa. Aby ste sa vyhli takejto situácii, musíte sa včas odlúčiť od svojich rodičov. Mladý pár tak nesplynie s pocitmi členov rodičovskej rodiny, ale nadobudne vlastnú emocionálnu odozvu. V opačnom prípade existuje možnosť zdedenia negatívnych rodinných vzorov.

2. PRVÉ ŤAŽKOSTI

Mladé rodiny sa v prvých rokoch manželského života často obracajú na psychológov. Ak bolo cieľom manželstva únik z rodičovskej rodiny, potom po dosiahnutí cieľa nastáva pocit prázdnoty a zmätku kvôli nedostatku iných viditeľných dôvodov pre vzťah.

Ak bol rozchod problematický, partneri nemusia byť pripravení na ťažkosti, ktoré sa nevyhnutne vyskytnú. Rozdelenie rodinného rozpočtu a spoločné rozhodovanie môže viesť ku konfliktom aj v prípadoch, keď sa ciele a motívy pred manželstvom úplne zhodovali.

Aby sa predišlo nezhodám, je potrebné stanoviť rodinné pravidlá, rozdeliť povinnosti, vymedziť oblasti zodpovednosti, identifikovať (ne)prijateľné aspekty správania a intímneho života, prediskutovať spoločnú a oddelenú rekreáciu, osobný priestor a trávenie času s priateľmi.

Ťažkosti pri stanovovaní pravidiel môžu byť spôsobené tým, že niektoré body sú nám a priori jasné, pretože boli nevedome zdedené z rodičovskej rodiny. Z tohto dôvodu môže byť mladý pár vydesený, keď objaví veľa rozdielov. Tu sa oplatí zastaviť a položiť si otázku: „Čo nás spája, prečo sme sa dali dokopy? Rozdiely nie sú indikátorom ukončenia vzťahu. Dôležité je, ako dospejete ku kompromisu.

3. ZLÚČENIE PARTNEROV

Zlúčenie je prirodzený stav páru na začiatku vzťahu. Počas tohto obdobia sa chcete jeden v druhom rozpustiť, byť jedným celkom, bez toho, aby ste pripisovali dôležitosť osobným hraniciam. Okrem „motýľov v žalúdku“ vedie zdĺhavé spájanie aj k postranným úmyslom a vedie k manipulácii. Jeden z partnerov, vedome alebo nie, sa stáva hlavným, pričom potláča sebaidentitu toho druhého. Ak sa z tohto stavu nedostanete včas, vzťah sa stane spoluzávislým, objaví sa žiarlivosť, nedôvera, fixácia.

Ľudia, ktorí neboli schopní bezbolestne podstúpiť odlúčenie od svojich rodičov, sú obzvlášť náchylní na nezdravé splynutie.

4. NARODENIE PRVÉHO DIEŤAŤA

Narodenie prvého dieťaťa možno nazvať prirodzeným biologickým trojuholníkom. Manželský pár nie je vždy pripravený na narodenie dieťaťa kvôli nevyriešeným problémom v predchádzajúcich fázach vzťahu.

Dieťa zvyšuje vzdialenosť medzi manželmi, ale robí rodinnú štruktúru stabilnejšou. Muži sa zároveň často cítia opustení: najprv je žena absorbovaná v tehotenstve a potom v dieťati.

Samostatne môžeme zaznamenať prvý sociálny odchod dieťaťa do škôlky alebo školy. Táto nová etapa pre všetkých členov rodiny často spôsobuje nezhody týkajúce sa výchovy, pretože rodičovská práca sa stáva predmetom verejnej kontroly a je nemožné zatvárať oči pred akýmikoľvek prejavmi.

Narodenie a vývoj dieťaťa má hlboký vplyv na rodinný život, intímny život a vzťahy vôbec. Aby sa manželia vyhli nezhodám, musia si prerozdeliť povinnosti a stanoviť nové pravidlá.

5. PRVÝ TEENAGER

Toto je často najstresujúcejšie obdobie, pretože zvyčajná rodinná štruktúra je v rozpore s požiadavkami individuálneho duševného vývoja tínedžera.

Úspešné vyriešenie štádia dospievania a reštrukturalizácie rodinného systému závisí od schopnosti dospelých byť spoľahlivou oporou pre deti. Tínedžer sa ľahšie vyrovná s krízou, ak bude mať istotu, že po objavovaní sveta a nájdení seba samého sa má kam vrátiť. Mal by cítiť podporu a starostlivosť, pretože rodina je miesto, kde sa môže zotaviť, zbaviť sa úzkosti bez strachu z odsúdenia. V opačnom prípade hrozí sociálna neprispôsobivosť dieťaťa.

Je tiež dôležité komunikovať s dospievajúcimi ako dospelými. Zároveň musia rodičia dodržiavať rovnakú taktiku a konať spoločne.

6. KRÍZA STREDNÉHO VEKU

Vo veku 35-45 rokov dochádza k prehodnocovaniu hodnôt: ľudia sa často obzerajú späť a premýšľajú o správnom výbere partnera alebo povolania. Myšlienky o pominuteľnosti života, o potrebe starať sa o starnúcich rodičov, o prežívaní ich smrti, o vlastných zmenách súvisiacich s vekom a o ľútosti nad zmeškanými príležitosťami vedú k impulzívnym činom: túžbe omladnúť, nájsť si pozornosť opačného pohlavia a vznik zvláštnych koníčkov.

Nie je prekvapujúce, že v tomto období nahromadené citové odcudzenie manželov vedie k vzájomným nárokom a konfliktom. Je potrebné sa otvorene porozprávať o svojich skúsenostiach a obavách, dôležité je zostať si navzájom oporou a podporou. Spoločné hľadanie riešení problémov vám pomôže prežiť toto ťažké obdobie.

7. ŽIVOT PO ODLUČENÍ DETÍ

V tomto čase deti vyrastajú, sťahujú sa a zakladajú si vlastné rodiny. Rodičia čelia duševnej devastácii a začínajú premýšľať o neradostnej starobe. Odchod do dôchodku je obzvlášť akútny. U žien je to kompenzované domácimi prácami, no u muža sú nedostatok sebarealizácie a strata postavenia vnímané ako vákuum, v ktorom sa cíti pre nikoho zbytočný.

Nahradenie rodičovských funkcií pomôže stabilizovať: letnú chatu, renováciu, koníčky, cestovanie, starostlivosť o vnúčatá. Dôležité je najmä mať spoločné koníčky. Existuje aj možnosť nechceného odškodnenia – choroba jedného z manželov. Zlé zdravie milovanej osoby často pomáha naplniť život inej osoby novým zmyslom, napríklad manželka ochorie a manžel má za cieľ zachrániť ju pred chorobou.

V každej etape života rodiny sa riešia dôležité úlohy; ani jedna z nich nemôže zostať bez dozoru. Predkladajte problémy na diskusiu v režime „tu a teraz“; nedúfajte, že čas sám dá všetko na svoje miesto. Ak chápete, že si neviete poradiť s ťažkosťami vo svojej rodine, nebojte sa obrátiť na odborníkov o pomoc.