Vzťahy, ktoré trvajú roky a postupne ničia partnerov, ale nekončia, nie sú zriedkavosťou v živote. Dnes sa pozrieme na to, prečo sa to deje, ako pochopiť, že vzťahom prišiel koniec a ako sa dostať z toho začarovaného kruhu. Ako zistiť, že vzťahy už nemajú zmysel.

Každý pár sa môže stretávať s krízou vo vzťahu

Ale určiť, kedy je čas sa rozísť, môže byť neuveriteľne ťažké. Neexistuje istota: či by sme mali vynaložiť viac úsilia na záchranu vzťahu alebo či nemá zmysel “kopúvať mŕtvu koňskú hlavu” a je načase sa navzájom pustiť?

Včera ste chceli zbaliť veci a odísť k rodičom, ale dnes sa zdá, že ešte nie je nič stratené a môžete ďalej žiť. Ako teda postupovať? Jednou z možností je zostaviť zoznam “za a proti” a zhodnotiť, čo preváži. Podľa údajov z výskumu z roku 2018 väčšina ľudí dokáže zostaviť zoznam dôvodov, prečo odísť – ale aj zostať.

447 respondentov sa vyjadrilo k svojim vzťahom. Na základe odpovedí vedci identifikovali 27 najbežnejších dôvodov na to, aby zostali – a 23 dôvodov na ukončenie vzťahu. Často ľudia uvádzajú tieto “za a proti”:

✅ Emocionálna a fyzická blízkosť

✅ Pocit povinnosti

✅ Finančný zisk

⛔️ Porušené dôvery

⛔️ Neuspokojenie sexuálnym životom

⛔️ Nesúlad s partnerom (v hodnotách, charakteroch, cieľoch a spôsobe života)

Nasledujúce znaky ukazujú, že vaše vzťahy pravdepodobne prežili svoje najlepšie časy:

  • Žijete s rôznymi záujmami a dokonca aj paralelnými životmi.
  • Vyhýbate sa zdieľaniu vašich pocitov a problémov so svojím partnerom.
  • Vo vzťahu ste stratili blízkosť a dôveru.
  • Snažíte sa čo najmenej komunikovať so svojím partnerom.
  • Navzájom si neustále vzdorujete alebo dokonca prejavujete pohŕdanie.
  • Stále kritizujete a obviňujete jeden druhého.
  • Vo vzťahu sa nahromadilo veľa vzájomných urážok a neriešených konfliktov.
  • S ťažkosťami nájdete pozitíva vo vzťahu.
  • Vzťahy vás nezachovávajú so slušnosťou a úctou k sebe samému.
  • Necítite už sexuálnu túžbu jeden k druhému.
  • Vzťahy stratili taktilnosť: snažíte sa sa medzi sebou vôbec nedotýkať.
  • Cítite sa osamelí a tento pocit sa len zhoršuje.

Je dôležité určiť, do akej miery sú vaše pocity neuspokojenia, podráždenia a potlačenia spojené práve s vašimi vzťahmi. Na pocity voči svojmu milovanému človeku vplývajú nielen veci, ktoré sa medzi vami deju, ale aj mnoho externých a interných faktorov.

Napríklad v depresii často strácajú ľudia pocit hodnoty a prítomnosti nielen seba samých, ale aj blízkych, klesá libido. Problémy v práci môžu pohlcovať všetku pozornosť a energiu, a tak vzťahy zostanú “opustené” a dokonca môžu dráždiť. Avšak oddeliť vplyv iných faktorov života nie je vždy jednoduché a niekedy sú schopné narušiť istotu v vzťahoch. Vtedy sa zdá, že milovaná osoba nedostatočne podporuje, alebo dokonca že práve ona núti pociťovať sa tak zle.

Čo udržuje spolu

Výsledky dlhodobého výskumu, ktorý sa začal v roku 2009, naznačujú, že čím dlhšie sú ľudia spolu, tým menej sú ochotní ukončiť vzťah.

60% nevydaných párov, ktoré boli spolu menej ako dva mesiace v čase prvej vlny výskumu, sa už po roku rozdelilo. Avšak ako vzťahom “splní” rok, pravdepodobnosť rozchodu začína klesať. Po 5 rokoch je pravdepodobnosť rozchodu 20% a po 15 rokoch len o niečo vyše 10%. Pre vydané páry je pravdepodobnosť ukončenia vzťahu ešte nižšia. Výskumníci to spájajú s tým, že manželstvo je navzájom záväzné a ťažšie sa to dá zrušiť.

Niekedy ľudia zostávajú v vzťahu, hoci sa zdá, že už ich nič dobré neviaže. Blízki a priatelia sa snažia zasahovať, ale nie sú schopní nič zmeniť. S časom prestanú snažiť a dobrovoľní “zajatci” zostávajú ešte viac izolovaní. Ale ak sa uvedomíte, čo vás udržuje v vzťahu a prečo je také ťažké ich ukončiť, pomôže to nájsť silu urobiť krok k oslobodeniu – alebo zmysel zostať.

Okamžite upresníme: nehovoríme o zneužívaní (o takých vzťahoch sme podrobne písali v tomto článku) a nehovoríme o prípadoch, kde ľudia zostávajú spolu napríklad preto, lebo si nemôžu dovoliť žiť samostatne z materiálnych dôvodov.

Veľké investície

Partneri, ktorí sú spolu už mnoho rokov, investovali veľa síl, času a energie do vzťahu. Je prirodzené mať túžbu, aby to všetko nebolo “zbytočné”. Ešte ťažšie je rozhodnúť sa pre rozchod, ak počas tohto času vznikli deti, spoločné majetky a podnikanie. V takejto situácii sa niekedy zdá, že byť šťastný nie je prioritou, treba zachovať rodinu a zvyčajný životný štandard, splniť záväzky voči milovanej osobe.

Strach zmeny

Ľudia majú tendenciu báť sa zmien v živote a radšej preferujú známu situáciu než neistotu, aj keď im už nevyhovuje. “Známe zlo” je pohodlné, už vieme, ako sa s tým vysporiadať. Alternatíva – byť sami alebo hľadať niekoho nového – sa môže zdať príliš strašidelná, dokonca neznesiteľná.

Kontrasty a protiklady

Niekedy môže byť človek zároveň šťastný a nešťastný vo vzťahu. Celkovo bolestivé vzájomné pôsobenie niekedy sprevádzajú okamihy mimoriadnej blízkosti a porozumenia. Tieto momenty môžu byť krátke a zriedkavé, ale človek stále dúfa, že vzťah má ešte šancu. Napríklad sa zdá, že len partner vie, ako vás správne upokojiť v stresovom momente. A vlastne – po všetkom, čo ste spolu prežili, nikto vás nikdy nepozná lepšie. Alebo vzťah s partnerom nie je vôbec najlepší, ale je skvelým rodičom alebo kolegom. Okrem toho, ak človek verí, že to je jeho skutočná a jediná láska života, bude sa usilovať zachrániť tento vzťah za každú cenu.

Nízka sebaúcta

  • “To je všetko, čo si v živote zaslúžim”
  • “Už ma nikto nezamiluje”
  • “Chcem príliš veľa”

Ľudia sa stávajú emocionálnymi “zajatcami”, pretože si sami presvedčia, že takéto vzťahy sú pre nich “stropom” a netreba sa ani nádejovať na to, aby boli šťastní. Často majú skúsenosti s vzťahmi, ktoré boli ešte horšie, a nikdy sa nestretli s naozaj pozorným a úctivým partnerom.

Niekedy sú tieto presvedčenia posilnené traumatizujúcimi skúsenosťami z detstva alebo nedostatkom pozitívnych vzorov vzťahov. Alebo pokoj je vnucovaný zvonku: “Všetci takto žijú a nič sa nedeje”, “Aspoň nepije a nebije”.

Podľa výskumu sú ľudia s nízkou sebaúctou sklonnejší “zachytiť sa” vo vzťahoch, ktoré ich neuspokojujú, pretože sa boja konfrontácie, zameriavania pozornosti na problémy a toho, čo ich neuspokojuje.

Chýbajúca separácia

Niektorí ľudia začínajú vzťahy veľmi skoro a v takom prípade môžu svojim partnerom ukladať funkcie rodiča. Ak nedôjde k separácii, človek prechádza zo symbiózy s rodičmi na zlúčenie s partnerom. V takom prípade žije záujmami svojho milovaného človeka, nedokáže sa oddeliť, pochopiť, čo potrebuje a čo je pre neho dôležité a zaujímavé. Často je človek finančne a emočne závislý na svojom partnerovi a nevie si predstaviť, ako by sa bez jeho starostlivosti a ochrany mohol zvládať. A keďže veľmi dobre nechápe svoje potreby a túžby, zvykne si s nedostatkami vzťahu žiť a vníma ich ako normu. Časom bude pre neho ešte ťažšie oddeliť sa od týchto vzťahov a predstaviť si, že pre neho vôbec existujú alternatívy.

Túžba chrániť iných

Existujú situácie, keď si ľudia uvedomujú, že vzťah nefunguje a že by ho mali ukončiť, ale neodvážia sa na to kvôli starostlivosti o iných. Napríklad keď rodičia sa nerozvádzajú, pretože si myslia, že musia udržať rodinu kvôli deťom. Alebo vyrastali v rodinách, kde sa rozchádzať alebo rozvádzať sa považuje za hanbu, a to by bolo veľkým úderom pre všetkých príbuzných.

Môže tiež zadržať túžba o partnerovi starať sa. V rade psychologických výskumov bolo zistené, že ľudia majú menšiu pravdepodobnosť ukončiť romantický vzťah, ak si myslia, že by to pre partnera bol úder. Účastníci výskumu, dokonca tí z nich, ktorí už boli na pokraji rozchodu, uviedli, že sú ochotní zostať v vzťahu, v ktorom nie sú veľmi šťastní. To súvisí s pokusom zohľadniť nielen svoje túžby, ale aj to, ako veľmi chce partner, aby vzťah pokračoval. Ak sa cíti, že rozchod bude pre jeho milovanú osobu príliš traumatizujúci, bráni to od rozchodu.

Kód závislosti

Niekedy ľudia nezachytia myšlienku “Nemôžem bez neho/nej”, ale skôr “On/ona nemôže bez mňa”. Napríklad, ak má partner závislosť, trpí traumatizujúcimi skúsenosťami alebo duševnými chorobami. Človek cíti, že nemôže opustiť svojho partnera a že ho musí “zachrániť”.

Takéto puto je veľmi ťažké zrušiť, aj keď obaja partneri trpia. Paradoksalne, všetky pokusy o “záchranu” väčšinou vedú k opačnému účinku: partner závislého človeka sa len hlbšie ponára do svojich problémov.

To je spôsobené tým, že vzťahy sú doslova založené na závislosti. Ak problémy zmiznú, nie je dôvod zostať spolu. Preto obaja podvedome udržiavajú tento bolestivý vzorec.

Samota

Čím viac sa človek cíti izolovaný, tým ťažšie pre neho bude rozhodnúť sa niečo zmeniť. Ak chce opustiť dlhodobý a bolestivý vzťah, potrebuje celú sieť podpory – od priateľov, rodiny a iných blízkych. Ak taká sieť neexistuje, človek sa môže cítiť, že nemá kam sa obrátiť a kam odísť, a potlačovať túžbu niečo zmeniť. Partner sa zdá byť jedinou blízkou osobou. Aj keď sa zo strany partnera prejavuje veľmi málo pochopenia a podpory, je to stále lepšie ako nič.

Strach z osamelosti tiež niekedy núti pokračovať v pokusoch o záchranu vzťahu. “Samotári” sú často stigmatizovaní. Ľudia ich majú tendenciu považovať za menej šťastných. Preto aj keď človek sám nemá strach ostať bez partnera, sociálne a kultúrne normy ho stále môžu “brzdiť”.

Ako sa rozlúčiť: 7 užitočných tipov

Každý človek si zaslúži zdravé a šťastné vzťahy, v ktorých sú cenení a rešpektovaní. Ak si uvedomujete, že váš vzťah už nebude rovnaký ako predtým, možno je čas ísť ďalej.

Ak ste sa rozhodli, že je to pre vás najlepšie, pamätajte si, že neexistuje správny spôsob, ako sa rozlúčiť: každí ľudia a vzťahy sú veľmi odlišné. Tiež to nebude bezbolestné: aj keď obaja ľudia už vnútorne sú pripravení na toto rozhodnutie, rozchod bude pravdepodobne ťažký a po nejaký čas to bude zlé a ťažké. Dôležité je to zohľadniť, pripraviť sa a snažiť sa spôsobiť čo najmenej bolesti pre seba a pre druhú osobu v procese.

Pripravte sa na rozhovor

Plánujúc ukončiť významný vzťah, je normálne cítiť stres, obavy o to, ako sa partner zachová, a ako sa rozchod zmení váš život. Stres môže byť ešte väčší, ak ste sa na tento krok dlhšie pripravovali alebo odkladali ho. Na začiatku to môže vyzerať nemožné, ale príprava uľahčí nepríjemný rozhovor pre obidvoch.

Vyberte si čas na rozhovor tak, aby nikto nebol ponáhľaný a bolo možné sa pokojne porozprávať. Nepríjemné správy je lepšie sdeliť sám, ale ak sa obávate, že druhá osoba zareaguje neprimerane, možno je lepšie to urobiť na verejnom mieste, napríklad v kaviarni.

Buďte úprimní, ale opatrní

Ľudia zvyčajne chcú vedieť dôvod, prečo sa s nimi rozchádzate. Je dôležité sa pri tom nepretransformovať rozhovor do ďalšieho hádky, snažiť sa neprepadnúť kritike a obvineniam, nepoškodiť sebaúctu a pocit vlastnej dôstojnosti partnera. Dôležité je zachovať kľud, hovoriť o sebe a svojich pocitoch, a nie o správaní partnera, používať výroky “Ja” a “Ty”. Snažte sa vyhnúť klišé ako “Nie je to o tebe, je to o mne”.

⛔️ “Vadi mi na tebe všetko”

✅ “Z našich vzťahov cítim hlavne negatívne pocity”

⛔️ “Už sto rokov sme nemali sex”

✅ “Myslím si, že sa sexuálne príliš nevyhovujeme”

Nevstupujte do sporu

Ak sa rozchod stal pre partnera prekvapením, môže začať protestovať, hádať sa a vyjadrovať dôvody, prečo by ste mali zostať spolu. Ale ak ste sa rozhodli ukončiť vzťah, takéto diskusie alebo ďalšie pokusy o zmierenie iba oddialia nevyhnutné. Dôležité je dať najavo, že ste urobili rozhodnutie a máte v úmysle ho neskrývať.

Buďte empatický

Vyjadrite svoje smútok a bolesť v súvislosti s rozchodom, ale hovorte aj o tom, čo vám tieto vzťahy dali dobrého. Rozchod vzťahov je veľmi bolestivý a urážlivý. Môžete trochu zmierňovať následky tým, že si spomeniete na príjemné časy, ktoré ste prežili spolu.

Diskutujte o detailoch

Rozprávajte sa o tom, ako sa budete rozchádzať. Napríklad, ako plánujete oddeliť sa, ako sa budete deliť o spoločné veci, kto zostane s deťmi a domácimi zvieratami. Taktiež by ste mali diskutovať o kontakte. Neriskujte sľubovať “zostať priateľmi”, ak medzi vami ešte sú citové puto – táto možnosť sa stane dostupnou až neskôr. Na to, aby sa romantické vzťahy premenili na priateľské, bude potrebný čas a vnútorná pripravenosť. Na začiatku by bolo užitočné obmedziť komunikáciu.

Nedémonizujte

Snažte sa vyhnúť obvineniu druhého človeka zo všetkých hriechov. Nikto nie je dokonalý – a vy určite tiež nerobíte všetko správne. Premenenie bývalého na zloducha nezvládne rozchod, ale len zhorší negatívne pocity. Je možné, že skutočne konal zlé činy voči vám – napríklad podvádzal. Ale pre pokrok ďalej je potrebné vyrovnať sa so svojimi pocitmi v tejto veci, a nie sa zacykliť na tom, aký hrozný človek bol.

Dajte si čas na zvládnutie straty

Aj keď ste vy ukončili vzťah a nie partner, bude to stále bolestivé a ťažké. Milovali ste toho človeka alebo ho ešte stále milujete, strávili s ním významné obdobie svojho života, určite sa ešte stále staráte a máte o neho záujem. Musíte si však pripomínať dôvody, prečo ste sa rozhodli ukončiť vzťah.

Pamätajte si, že v takejto situácii je veľmi dôležité získať podporu od iných (od rodiny alebo priateľov) a tiež si ju poskytnúť sami sebe. Pomôže to zmierňovať pocit straty a prvú bolestivú reakciu, keď stratíte svoju milovanú osobu.

Ak viete, že sa musíte rozísť, ale nedokážete to urobiť – napríklad ste sa už stretli a rozchádzali niekoľko krát – terapia pre páry môže byť tiež užitočná. Psychológ vám pomôže nájsť príčinu závislosti od vzťahov a pracovať s ňou. Rozhodnúť sa, či zostanete spolu alebo nie, bude na vás, ale už to bude vedomé rozhodnutie.

ZDROJ