Vedomé rodičovstvo: ako ho chápať a praktizovať.

Pred narodením dieťaťa si mnohé páry myslia, že vedia, ako ho budú vychovávať, pretože už stihli prečítať mnoho kníh a počúvať mnoho príbehov od iných rodičov.

Avšak s narodením dieťaťa a jeho následným rastom môže vzniknúť pocit, že niečo ide nesprávne a možno zvolená výchovná taktika nefunguje.

V takom prípade niektorí psychológovia odporúčajú metódu vedomého rodičovstva. V publikácii Healthline sa uvádza niekoľko bodov, v čom môže byť tento spôsob výchovy prospešný.

Čo je to vedomé rodičovstvo?

Vedomé rodičovstvo je termín, ktorý používajú rôzni psychológovia na popis štýlu rodičovstva, ktorý sa viac zameriava na samotných rodičov a ich voľbu.

To znamená, že rodičia by sa namiesto toho, aby sa snažili “opraviť” svoje dieťa, mali pozrieť na seba a vnímať deti ako samostatné osoby.

Napríklad, priaznivci vedomého rodičovstva tvrdia, že tento prístup umožní deťom ľahšie prekonať krízu identity a vytvára tesnejšie vzťahy medzi rodičmi a deťmi.

Kľúčové prvky vedomého rodičovstva

Aj keď vedomé rodičovstvo obsahuje mnoho prvkov, dá sa zhrnúť do niekoľkých základných myšlienok:

  • Výchova je o vzťahoch (a nie jednostranný proces), pretože aj deti môžu učiť rodičov;
  • Vedomé rodičovstvo znamená zriekať sa rodičovského egá, túžieb a sklonov;
  • Namiesto toho, aby sa snažili nútiť deti k správaniu, rodičia by sa mali sústrediť na svoje očakávania a samoreguláciu;
  • Namiesto toho, aby reagovali na problémy s následkami, by rodičia mali vopred stanoviť hranice a používať pozitívne posilňovanie;
  • Namiesto toho, aby sa snažili riešiť okamžitý problém (napríklad hysteriku), je dôležité pozrieť sa na proces: čo viedlo k tejto udalosti a čo to znamená v celkovom obraze;
  • Výchova nie je len o tom, aby sa dieťa cítilo šťastné. Deti môžu rásť a rozvíjať sa vďaka boju. Rodičovské ego a potreby by nemali brániť rastu dieťaťa;
  • Prijatie vyžaduje prítomnosť a interakciu v akýchkoľvek situáciách.

Akoé sú výhody vedomého rodičovstva?

Vedomý prístup k rodičovstvu si vyžaduje každodennú sebareflexiu a pozornosť. To zníži stres a úzkosť a zlepší komunikáciu medzi rodičmi a deťmi.

Jedným z hlavných princípov vedomého rodičovstva je, že deti sú plnohodnotní ľudia, ktorí majú čo učiť dospelých. Skutočné prijatie tohto faktoru vyžaduje od rodičov rozhovory s deťmi s určitou úrovňou úcty a častým komunikovaním s nimi.

Časté rozhovory s dospelými s úctou modelujú zdravé návyky pozitívnych vzťahov pre deti, ktoré môžu použiť aj v iných oblastiach života.

Aké sú nevýhody uvedomelého rodičovstva?

Pre rodičov, ktorí túžia po rýchlych a jasných riešeniach problémov s výchovou, nemusí byť uvedomelé rodičovstvo vhodné z niekoľkých dôvodov.

Po prvé, môže to zabrať veľa času, aby rodičia dosiahli potrebnú úroveň sebareflexie a vnútorného ovládania. Nakoniec, priaznivci uvedomelého rodičovstva veria, že rodičia by mali zbaviť sa svojich vlastných negatívnych „bremen“, aby dovolili svojmu dieťaťu byť samým sebou.

Po druhé, uvedomelé rodičovstvo vyžaduje, aby rodičia dali svojim deťom možnosť bojovať a zažívať neúspech. Avšak niektorým dospelým je ťažké uvoľniť sa a dovoliť svojmu dieťaťu cítiť neúspechy alebo bolesť.

Po tretie, tento štýl výchovy vyžaduje, aby rodičia odmietli významnú kontrolu nad svojím dieťaťom.

Príklad uvedomelého rodičovstva

Predstavte si, že vaše 5-ročné dieťa zostalo samo a vzalo nožnice (najhorší nočný môra všetkých rodičov). Rozhodlo sa hrať si kaderníčku a urobilo si nový strih. Vstúpili ste a videli výsledok…

1.Dýchať

Namiesto toho, aby ste reagovali rozzúrene alebo s hrôzou, okamžite potrestali alebo obvinili dieťa, musíte vyjsť a sústrediť sa. Venujte si minútu, aby ste nožnice umiestnili na bezpečné miesto.

2.Premýšľať

Je dôležité zvážiť emócie, ktoré vyvolala táto udalosť, a potom sa rozprávať s dieťaťom. Je najmä dôležité pochopiť, čo bolo pre vás najdôležitejšie: strach z nebezpečnej situácie alebo myšlienka na to, čo povedia iní rodičia na ihrisku o „novom“ účesu dieťaťa.

3.Nastaviť hranice

Vedomé rodičovstvo zahŕňa nastavenie hraníc (najmä ak ide o komunikáciu s rešpektom). Ak teda vaše dieťa požiadalo o použitie nožníc skôr a povedali ste mu, že je to povolené iba v prítomnosti rodičov z dôvodov bezpečnosti, potom treba pripomenúť porušenie hranice.

4.Prijať

Nakoniec, namiesto toho, aby ste sa smútili nad tým, že vlasy vášho dieťaťa môžu vyzerať dosť zle, jednoducho prijmite to, čo sa stalo. Tiež môžete s dieťaťom vytvoriť novú účes, ak si to bude želať.

Záver

Žiadny štýl výchovy nefunguje ideálne pre každé jednotlivé dieťa (alebo situáciu), preto je možné kombinovať rôzne filozofie rodičovstva. Pretože nikdy neviete, kedy sa aká zručnosť bude hodiť.

ZDROJ