školská fóbia

školská fóbia

Väčšina ľudí má niečo, čoho sa trochu bojí, či už sú to pavúky, malé priestory alebo dokonca oceán. Zvyčajne tieto obavy príliš neovplyvňujú bežný život človeka a môžu sa považovať za “normálne” alebo racionálne.

Avšak, ak cítite strach, ktorý je tak silný, že vám bráni vykonávať bežné činnosti (aj keď samotné riziko je minimálne), hovoríme o iracionálnom strachu alebo fóbii. Iracionálne strachy môžu byť vyčerpávajúce a aj keď väčšinou chápete, že váš strach nie je opodstatnený, môže byť pre vás ťažké zvládnuť svoje pocity a prekonať to, čoho sa bojíte.

Prítomnosť iracionálneho strachu alebo fóbie môže byť vyčerpávajúca a veľmi ovplyvniť vaše duševné zdravie a kvalitu života. Preto, ak sa potýkate s iracionálnym strachom a chcete sa dozvedieť viac o tom, ako ho prekonať, pokračujte v čítaní, aby ste sa dozvedeli viac o fóbiách a o tom, ako sa s nimi môžete vysporiadať.

Porozumenie iracionálnych strachov

Existujú dva základné typy strachu: racionálny a iracionálny. Racionálne strachy sú spojené s tým, čo sa skutočne môže stať, ak sa ocitnete v určitej situácii. Môže to byť strach z výšok kvôli riziku zranenia alebo strach z hadov, pretože môžu byť jedovaté a môžu vám spôsobiť škodu, ak vás uštknú.

Tieto sú bežné a racionálne obavy, ktoré sú teraz v nás zapísané na prežitie. Môžu byť spojené s bojovým alebo únikovým inštinktom, ktorý má každý z nás, a aj keď existujú v podstate u každého, väčšina ľudí si nimi neprechádza, pokiaľ sa nestretnú s priamym stimulom. Človek pravdepodobne nezmení svoje zvyky alebo správanie, aby sa vyhol takýmto situáciám, napríklad nevyhýba sa letu lietadlom kvôli strachu z výšok.

Irracionálne obavy často vznikajú v dôsledku traumy z detstva. Napríklad, ak vás v detstve uhryzla pes, je úplne logické, že sa budete vyhýbať alebo sa bude báť psov po celý život; ale ak sa aktívne vyhýbate vychádzaniu na ulicu, ak náhodou vidíte psa na prechádzke, to by sa považovalo za iracionálne, keďže väčšina psov neohrozuje vaše bezpečie alebo pohodu.

Iným príkladom iracionálneho strachu je výšková fóbia. Báť sa výšok je normálne, ale ak je tento strach taký silný, že vám neumožňuje pracovať v kancelárii na štvrtom poschodí, bude to považované za fóbiu.

Niektoré iracionálne obavy sú ťažšie pochopiť a môžu zahŕňať veci ako strach z balónov, malých otvorov, spánku alebo bavlny. Bez ohľadu na to, o aký strach ide, robí ho iracionálnym to, že ovplyvňuje život osoby nad to, čo sa dá ospravedlniť.

Strach a úzkostné poruchy

Fóbie a iracionálne obavy sú jednou z foriem úzkostných porúch, takže ak máte konkrétnu fóbiu, môžete cítiť silný pocit úzkosti a niektoré alebo všetky súvisiace príznaky.

Dôležité je nezamieňať fóbie s inými úzkostnými poruchami. Napríklad, ak zistíte, že ste veľmi znepokojení v súvislosti so spoločenským prostredím alebo súdením v bežných situáciách, ako je nákup v obchode, môže to byť sociálna úzkostná porucha, nie iracionálny strach.

Iný príklad úzkostnej poruchy, ktorú možno zameniť s iracionálnym strachom, je úzkosť z odlúčenia. Zatiaľ čo sa očakáva, že malé deti budú panikáriť, keď ich rodičia zmiznú z dohľadu (je to bežný strach spojený s vekom), pre dospelého to bude menej bežné a môže naznačovať vyšší stupeň úzkosti, ktorý môže narušiť každodenný život osoby. Nie je to fóbia, ale skôr úzkosť spojená s odlúčením.

Napriek tomu, že existujú rôzne typy strachu a úzkostných porúch, mnoho z nich má spoločné príznaky, ako je dýchavičnosť, triaška alebo neklid, zrýchlený tep srdca alebo záchvaty horúčavy alebo zimy.

Príčiny úzkostných porúch a strachu sa líšia: niektoré sú genetické (u tých, ktorí majú rodinnú históriu úzkostných porúch, môže existovať predispozícia na ich rozvoj), niektoré sú výsledkom problémov v mozgových oblastiach zodpovedných za strach (poruchy v činnosti gama-aminomáslovej kyseliny) a iné sú spôsobené faktormi prostredia a zložitými životnými skúsenosťami (traumatické skúsenosti a udalosti, ako napríklad zneužívanie).

Diagnózu úzkostnej poruchy alebo poruchy strachu môže stanoviť terapeut, ale je dôležité sa snažiť otvorene hovoriť o tom, čo cítite a či to ovplyvňuje vaše každodenné životy. To pomôže zvoliť správne ošetrenie.

Hlavné príznaky iracionálneho strachu

Existuje niekoľko bežných príznakov, ktoré môžete pocítiť pri prítomnosti iracionálneho strachu alebo fóbie, niektoré z nich môžu byť fyzické a iné viac emocionálne. Ľudia s fóbiou a strachmi zvyčajne zistia, že ich príznaky sa zhoršujú, čím viac premýšľajú o strachu alebo ak sa stretávajú so zdrojom svojho strachu.

K najbežnejším fyzickým príznakom iracionálneho strachu alebo fóbie patria:

  • potenie (často zvýšené)
  • trasenie
  • bolesť na hrudníku alebo pocit stlačenia na hrudníku
  • zrýchlený pulz
  • problémy alebo ťažkosti s dýchaním
  • návaly tepla alebo chladu
  • závraty

Okrem fyzických príznakov môžete tiež pocítiť niektoré emocionálne príznaky, vrátane:

  • pocit naliehavosti alebo neodkladnosti opustiť situáciu
  • pocit preplnenosti úzkosťou
  • pocit, že ste stratili kontrolu nad situáciou

Príznaky, ktoré človek cíti pri iracionálnom strachu, môžu byť rôzne, a samotný strach tiež môže ovplyvniť. Napríklad je známe, že ľudia trpiaci fóbiou krvi, injekcií a poranení, môžu stratiť vedomie pri pohľade na krv alebo ihlu, zatiaľ čo človek s iracionálnym strachom z oceánu pravdepodobne nezomrie na pohľad na vodu.

Liečenie iracionálneho strachu a fóbií

Ak pociťujete iracionálny strach, máte niekoľko možností liečby. Liečba je individuálna pre každú osobu, ale najlepšie je začať expozíciou terapiou. Táto terapia zahŕňa priamy súboj s vašou fóbiou v bezpečnom a kontrolovanom prostredí.

Napríklad, ak máte iracionálny strach z pavúkov, expozícia terapia vás povzbudí, aby ste sa stretli tvárou v tvár s pavúkom, aj keď predtým sa vykonajú určité kroky v rámci kognitívno-behaviorálnej terapie.

Tento typ terapie sa sústredí na zmenu spôsobu myslenia, takže sa môžete začať zaoberať prieskumom pavúkov a dozvedieť sa o nich viac. Potom vás môžu požiadať, aby ste sa pozreli na ich fotografie a nakoniec si môžete jedného z nich vziať do ruky.

Expozičná terapia sa považuje za jeden z najlepších spôsobov boja s fóbiou, pretože vám neumožňuje vyhýbať sa zdroju strachu (časté vyhýbanie sa môže zvýšiť strach). Vďaka tomu sa zmení vaše postoj k zdroju strachu a konečným cieľom je, aby ste neprehanali strach a neobmedzovali svoj bežný život.