Ste priateľskí, dôverčiví, poddajní, ochotní venovať veľa času problémom iných ľudí. A práve preto priťahujete neprajníkov. Kouč vysvetľuje, ako si v zložitých vzťahoch postaviť bariéry a obhájiť svoj názor.

PROBLÉM

Prekvapuje vás, že ste obklopení toxickými ľuďmi? Ublížili vám, vy im opäť odpustíte a dúfate, že sa to už nestane, ale oni opäť zranili vaše city a vy netušíte, ako sa z tejto situácie dostať. Vďaka svojim najlepším vlastnostiam ste v tomto vzťahu vydaní na milosť a nemilosť.

Nie ste sami – aj ja som sa mnohokrát ocitol v podobnej situácii. Kamarátka mi zavolala, kedykoľvek potrebovala pomoc, a ja som vždy súhlasila, že jej pomôžem.

Ale to, že sa mi stále vlamovala do života so svojimi problémami, mi podkopávalo silu.

Nakoniec som sa naučila povedať nie bez pocitu viny. Uvedomila som si, že moja priateľka ma využíva kvôli mojej ochote pomôcť, a toto uvedomenie mi pomohlo ukončiť vyčerpávajúci a trýznivý vzťah.

Nepodporujem vás v tom, aby ste potláčali svoju túžbu pomáhať blízkym, ak vám to nemôžu oplatiť. Pokúsim sa vás naučiť, ako sa postaviť “toxickým” ľuďom.

PREDPOKLADY

1. Nezištnosť

Štedrosť a nezištnosť sú úžasné vlastnosti, ale toxických ľudí láskavosť a štedrosť priťahujú. Keď upútajú vašu pozornosť, začnú sa dožadovať viac, budete musieť odpovedať na každú žiadosť, správu, list, telefonát. Čím viac času im venujete, tým viac sa budete cítiť zlomení, vyčerpaní a podráždení.

2. Mať sen

Ak máte sen, pravdepodobne prilákate neprajníkov. Tých, ktorí sa vzdali, stratili svoj životný cieľ. Ak sa s nimi podelíte o myšlienky, budú vás považovať za idealistov odtrhnutých od reality a možno aj za sebcov. Strach je ich spojencom, budú sa snažiť zabrániť naplneniu vašich snov. Čím viac sa budete snažiť dosiahnuť svoj cieľ, tým agresívnejšie budú ich útoky.

3. Optimizmus

Zvyčajne predpokladáme, že ľudia okolo nás sú dobrí. Niekedy sa však stretneme s temnou stránkou ľudskej povahy, ktorá spôsobuje, že naša dôvera kolíše. Je pre vás ťažké pripustiť, že druhí môžu byť chamtiví alebo zradní? Boli ste vo vzťahu s narcistom a dúfali ste, že sa tento človek zmení?

Kedysi som toxických ľudí vnímal ako súčasť svojho života a myslel som si, že sa im musím prispôsobiť a prijať ich so všetkými ich chybami. Teraz viem, že to tak nie je.

4. Poddajnosť

Hovoríte, že všetko je skvelé, aj keď si to nemyslíte? Zachovávate pokoj a trpezlivosť v stresových situáciách a snažíte sa odľahčiť náladu vtipmi? Váš pokoj priťahuje tých, ktorí ho túžia narušiť a získať nad vami kontrolu.

Uvedomil som si, že moja láska k deťom zo mňa robí ľahký terč. Raz som napríklad priateľke povedala: “Môžem ti postrážiť deti, kedykoľvek budeš chcieť.” A to sa v jej mysli zmenilo na “každý deň” bez ohľadu na to, ako veľmi som bola zaneprázdnená. Kamarátka využívala moju ústretovosť vo svoj prospech.

ČO ROBIŤ?

1. Začnite si budovať osobné hranice

Identifikujte svoje vlastné potreby a pocity, postupne si budujte hranice a hovorte nie požiadavkám, ktoré vás zneisťujú. Je to ťažké, pretože sa to javí ako niečo sebecké.

Pamätajte na pokyny pre núdzové situácie počas letu: skôr ako pomôžete ostatným, musíte si nasadiť masku.

Záver je jednoduchý: nemôžete zachraňovať iných, keď potrebujete pomoc. Čím viac sily máte, tým viac toho dokážete, vrátane pomoci mnohým ľuďom, nielen neprajníkom a energetickým upírom.

2. Nezdieľajte zámery

Buďte na pozore, snažte sa nepadnúť do pasce ich otázok. Obklopujte sa tými, ktorí majú cieľ, ktorí aktívne pracujú na realizácii snov. Takíto ľudia podporia vaše úsilie a dodajú vám sebadôveru.

3. Dôverujte svojej intuícii a nepotláčajte svoje emócie

Spočiatku to môže byť ťažké: váš prvý dojem z druhých môže vyvolávať úzkosť a podráždenie. Dovoľte svojej predtuche, aby vás ochránila pred emocionálnou bolesťou, ktorá sprevádza toxické vzťahy.

4. Snažte sa nedávať okamžité odpovede na žiadosti, urobte si pauzu, sľúbte, že o tom budete premýšľať.

Takto sa vyhnete nátlaku. Neskôr môžete buď súhlasiť, alebo povedať: “Je mi ľúto, ale nemôžem”. Nedovoľte toxickým ľuďom, aby vám diktovali podmienky, pamätajte na svoje ciele. Naďalej buďte benevolentní a veľkorysí, ale postupne sa naučte identifikovať a rozlúčiť sa s neprajníkmi.