Emócie sa šíria ako vírus a nálady ľudí okolo nás môžu mať na nás dramatický vplyv. Odborník vysvetľuje evolučné pozadie a zaujímavé mechanizmy tohto javu.

ČO JE TO EMOCIONÁLNY VÍRUS

Každý z nás intuitívne chápe význam výrazov ako “verejná nálada” alebo “vzrušenie visiace vo vzduchu”. Odkiaľ však pochádza? ‘ Ide o metafory, ktoré nemajú doslovný význam. Napriek tomu ich významu dokonale rozumieme, pretože intuitívne rozoznávame, čo je to nákaza emóciami,” hovorí rodinný psychoterapeut Stephen Stosny.

Princíp nákazy emóciami naznačuje, že pocity dvoch alebo viacerých ľudí sú prepojené a prenášajú sa z človeka na človeka vo veľkých skupinách

Zvyčajne ich považujeme za vnútorné procesy, ale emócie môžu byť nákazlivejšie ako akýkoľvek známy vírus a môžu sa podvedome prenášať na všetkých v okolí.

AKO SA PREJAVUJE EMOCIONÁLNA NÁKAZA

Väčšina ľudí má možnosť pozorovať, ako nás ovplyvňujú emocionálne stavy členov rodiny. Napríklad je takmer nereálne byť šťastný, keď sú ostatní v depresii. Zaujímavé však je, že emocionálna nákaza funguje aj vtedy, keď medzi ľuďmi nie je žiadne spojenie.

Napríklad v dave cudzích ľudí “emocionálna nákaza” spôsobuje, že sa cítime rovnako ako zvyšok skupiny.

Experimenty ukazujú, že na autobusovej zastávke prejavujeme väčšiu netrpezlivosť, ak sa netrpezlivo správajú aj ľudia okolo nás. Ak však akceptujú skutočnosť, že autobus mešká, čakáme pokojne aj my. “Elektrina vo vzduchu” nás nadchne na športovom podujatí alebo mítingu, aj keď sme sa pôvodne nijako zvlášť nezapájali a išli sme len kvôli spoločnosti.

AKO VZNIKOL EMOČNÝ VÍRUS

Aby sme pochopili význam emocionálnej nákazy, Stephen Stosny navrhuje, aby sme sa zamysleli nad jej prínosom pre prežitie populácie.

Zdieľanie “skupinových zmyslov” nám dáva viacero očí, uší a nosov na sledovanie nebezpečenstva a hľadanie možností úniku.

To je následne charakteristické pre všetky skupiny spoločenských zvierat: svorky, stáda, čriedy, kmene. Keď jeden člen skupiny vycíti nebezpečenstvo, stane sa agresívnym, vystrašeným alebo opatrným, ostatní tento stav okamžite zachytia.

Keď vidíme strach alebo utrpenie iného človeka v skupine, môžeme sa cítiť rovnako. Pokiaľ sa tomu vedome nebránime, šťastní ľudia na večierku nás robia šťastnými, starostliví ľudia nás robia starostlivými a znudení ľudia nás nudia. Vyhýbame sa tým, ktorí nesú “ťarchu na pleciach”, a tým, ktorí nás mätú alebo nám robia starosti.

K AKÝM DÔSLEDKOM MÔŽE VIESŤ EMOCIONÁLNA KONTAMINÁCIA

Ako všetko, čo ovplyvňuje náš emocionálny stav, aj tento druh “infekcie” do značnej miery podmieňuje naše myslenie. Výskumníci verejnej mienky vedia, že na otázky, ktoré kladú v ohniskových skupinách, dostanú jeden súbor odpovedí a iný, keď tie isté otázky položia každému účastníkovi v súkromí. Nie je to tak, že by ľudia klamali, keď sú spolu, alebo že by menili svoje názory, keď zostanú sami.

V dôsledku vplyvu emócií môžu mať na tú istú tému rôzne názory v závislosti od prostredia, v ktorom sa v čase rozhovoru nachádzajú.

Princíp nákazy zohľadňuje aj “skupinové myslenie”. Ľudia majú tendenciu poslúchať väčšinu na stretnutí alebo konať kolektívne, dokonca aj v rozpore s vlastným úsudkom. Napríklad rizikové alebo násilné správanie tínedžerských gangov sa prejavuje tým, že spoločná emocionálna “nákaza” podnecuje každé dieťa, aby prekročilo svoje osobné zábrany a niekedy ich ďaleko prekročilo, čo vedie k nebezpečnému, násilnému alebo kriminálnemu správaniu.

Táto emocionálna nákaza sa prejavuje v “sprievodoch solidarity” a “protestných pochodoch”, v najhorších prípadoch v “davovej spravodlivosti”, lynčovaní, výtržnostiach a rabovaní. V menej dramatickej, ale nemenej viditeľnej rovine nám prináša neustále sa meniace módne trendy, kultúrne výstrelky a normy politickej korektnosti.

AKO NÁKAZLIVÉ SÚ EMÓCIE

Negatívne

“Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa častejšie zameriavame na veci, ktoré vyvolávajú negatívne emócie, ako na tie dobré? – Stephen Stosny sa pýta. – Nehovorím o pesimistických a toxických ľuďoch, ktorí neustále hľadajú kvapku dechtu v sude medu. Ale každý predsa pripisuje negativite neprimeranú váhu. Ako veľmi vy osobne premýšľate o pozitívnych skúsenostiach v porovnaní s tými negatívnymi? Nad čím vaša myseľ trávi viac času a energie?”

Negatívne emócie sa v mozgu spracúvajú prednostne, pretože sú dôležitejšie pre rýchle prežitie. Poskytujú nám okamžitú dávku adrenalínu, ktorú potrebujeme napríklad na odskočenie od hada a odrazenie útoku šabľozubého tigra. A my za to platíme možnosťou všímať si krásu sveta okolo nás.

“Negatívny bias” definuje, prečo strata bolí oveľa viac ako zisk

Stravovanie mimo domu je príjemné, ale vo väčšine prípadov neporovnateľné s nepríjemným pocitom, že vám chýba jedlo. Nájdenie 10 000 dolárov udrží radosť pri živote približne jeden deň, zatiaľ čo strata 10 000 dolárov môže pokaziť náladu na mesiac alebo viac.

Akékoľvek obranné a agresívne stavy, ako napríklad odpor, sa nemilosrdne šíria z človeka na človeka. Ak niekto príde do práce s nevôľou, do obeda sú už všetci okolo neho nevôľou rozhorčení. Agresívni vodiči spôsobujú, že ostatní vodiči sú na tom rovnako. Nepriateľský tínedžer pokazí rodinnú večeru a netrpezlivý manželský partner urobí zo sledovania televízie napätý a nepríjemný proces.

Pozitívne

Paradoxne, pre dlhodobú pohodu sú dôležitejšie pozitívne emócie. Máme väčšiu šancu prežiť dlhší, zdravší a šťastnejší život, ak ich zažívame oveľa častejšie ako tie negatívne. Lepšie sa žije tým, ktorí dokážu oceniť krásu kopcovitej lúky a slnko osvetľujúce listy stromov… za predpokladu, že dokážu v tráve spozorovať aj hada. Musíme vedieť prežiť v správnych chvíľach, aby sme si naďalej dokázali vážiť svet okolo nás.

PREČO MUSÍME OVLÁDAŤ EMOCIONÁLNU KONTAMINÁCIU

Ak sme v blízkosti zraneného, nahnevaného, sarkastického, narcistického, do seba zahľadeného, pomstychtivého človeka, pravdepodobne sa budeme cítiť približne rovnako ako on. A aby sme sa nestali takými istými, musíme sa snažiť využiť svojho vnútorného Dospelého.

V zásade to nie je prekvapujúce. Dôležitejšie je, že ak sa raz nakazíme týmito emóciami, pravdepodobne budeme na ďalšieho človeka, ktorého stretneme, reagovať negatívne rovnakým spôsobom.
“Ak je vaša pohoda a emocionálna pohoda závislá od iných ľudí, stratíte kontrolu nad sebou a situáciou, a preto sa budete správať impulzívnejšie. Stanete sa reaktívnymi a vaše životné skúsenosti budú definované vašou reakciou na “emocionálne znečistenie” okolia,” varuje Stephen Stosny.

Ak sa však naučíme budovať si zdravé emocionálne hranice a budeme vedome všímať svoj stav a situáciu, môžeme si zachovať odolnosť a kontrolu nad svojím životom.