Samozrejme, neexistuje žiadny kúzelný algoritmus, ktorý by zabezpečoval dlhú a šťastnú budúcnosť pre pár, ktorý nie je narušený rozhodnutím o rozvode. Avšak existujú červené vlajky, ktoré môžu naznačovať, že spojenie nie je trvalé. Je dobré na ne upozorniť vopred.

1.FINANČNÉ NEZHODY

Rozdiely v rozpočte a otázka, či budú financie spoločné alebo oddelené, sú časté pasti pre páry, ktoré prechádzajú z fázy romantických stretnutí do spoločného života. Napríklad sa môže ukázať, že jeden z partnerov je náchylný k zadlžovaniu a plýtvaniu peniazmi. Ak sa nezvládne táto situácia diskutovať s úmyslom nájsť kompromis, môže to viesť k rozchodu.

2.ÚSPECH ŽIEN

Ak žena zarába viac ako muž, zvyšuje sa pravdepodobnosť rozvodu. Napriek sociálnym zmenám sa muži stále považujú za získavačov a podvedome sa boja dominance žien v tomto smere.

Čo môže žena v tejto situácii urobiť? Nič. Ak to partnera vystrašuje a negatívne ovplyvňuje pohodu vzťahu, možno to jednoducho nie je ten správny človek.

3.ROZVOD RODIČOV

Ak sú vaši rodičia rozvedení, pravdepodobnosť, že budete nasledovať ich krok, sa približuje k 60%. Prečo by ste teda nevyužili tieto informácie na vaše dobro a neucítili sa z cudzích chýb?

Najmä treba byť opatrný pri voľbe človeka, s ktorým sa chystáte zväzok spojiť, a snažiť sa riešiť konflikty, aby ste ich nedoviedli k bodu, keď sa stanete cudzími ľuďmi.

4.CHÝBA SEXUÁLNEHO ŽIVOTA

Samozrejme, so starnutím sa sexuálna aktivita, ktorú sme mali na začiatku vzťahu, oslabuje, ale ide o emocionálne dôležitú súčasť vzťahu, ktorá ho upevňuje. Ak táto súčasť zmizne, vzťah oslabuje a môžu sa vyskytnúť ďalšie problémy v reťazovej reakcii.

5.RÔZNE SPOLOČENSKÉ KRÚHY

Zvykneme si myslieť, že opozity sa priťahujú, a to často platí, ak ide o rôzne psychotypy. V takom prípade sa partneri dopĺňajú a dokonca sa učia zručnosti, ktoré im vlastný charakter neumožňuje.

Zároveň môžu ľudia z rôznych sociálnych svetov mať odlišné náboženské a politické názory, vzdelanie a keď vzťah stratí prvú romantickú vášeň, pár sa ocitne pred faktom: sotva sú pripravení pochopiť a akceptovať jeden druhého.

6.RANNÝ MANŽELSTVÁ

Existujú páry, ktoré sa stretli v ranom veku a prenášali svoje city a schopnosť rásť spolu cez roky. Takých príkladov je málo, pretože vek od dvadsiatich do štyridsať rokov sa zvyčajne meníme kardinálne. Objavujú sa iné pohľady na život, plány a sny, ktoré môžu navždy rozlúčiť ľudí.

7.NESCHOPNOSŤ DOHADOVAŤ SA

Aj blízke vzťahy predpokladajú vznik konfliktných situácií. Dôležité je, ako vedieme spory, premýšľame v tomto okamihu o blahobyte našej únie alebo sledujeme len svoje záujmy. V rozhorčení môžeme povedať jedno druhému veľa slov, ktoré zrania blízkeho človeka.

Pozícia útoku môže pomôcť dosiahnuť želané v súčasnom konflikte, avšak za cenu postupného strátu podpory a porozumenia partnera.

8.NECHTENIE ODPÚŠTAŤ

Odpustenie znamená, že ste schopní pustiť svoju ranu, inak jej tieň zostáva žiť medzi vami. Možno budete musieť hlbšie hovoriť s partnerom o vašich pocitoch. Bude to ťažký rozhovor, ale je potrebný, aby sa zbavili toho hrdze, ktorá ničí vzťahy.