Zdroj

Vo vzťahu medzi matkami a ich dcérami neplatí žiadne pravidlo. Niektorí z nás, ktorí majú šťastné spomienky, neudržiavajú blízky vzťah s matkou a tí, nad ktorých detstvom bolo málo slnka, dnes majú priateľský vzťah s matkou.

Je ťažké nájsť nejaké pravidlo vo vzťahoch medzi matkami a dcérami

Niekomu stačí, keď sa pri príležitosti Vianoc porozpráva so svojou matkou aj to iba o počasí a faktoch, zatiaľ čo iní si nevedia predstaviť deň bez krátkeho, ale emotívneho chatovania.

Kvalitu vášho vzťahu s matkou nemožno merať. Je dôležité, aby to bolo uspokojivé pre obe strany. Niekedy je potrebné na dosiahnutie tohto stavu tvrdo pracovať a tiež sa oplatí investovať čas a energiu, pretože práca na vzťahu s matkou je najlepším darom, aký jej môžete dať a nielen na Deň matiek.

Vedeli ste, že to, ako často sa vidíte, závisí od vášho vzťahu s matkou?

Vzťah medzi matkou a dcérou je zvláštny, a preto matka zohráva obrovskú úlohu pri budovaní sebaobrazu svojej dcéry. To sa deje dvoma spôsobmi.

Dcéra si buduje obraz o sebe podľa toho, ako sa k nej správa a ako sa na ňu pozerá jej matka. Keďže sa obidve vidia cez prizmu pocitov, vidia nielen svoje silné stránky, ale aj svoju osobnosť.

Aký sebaobraz si však dcéra buduje, závisí aj od toho, ako o sebe hovorí jej matka. Najčastejšie sa matkino vnímanie krásy odráža v dcére. Ak sa matka považuje za nie zvlášť atraktívnu a hovorí o tom, vnáša do svojej dcéry tento fakt a žiadny iný model myslenia a vnímania. Učí ju vidieť seba cez prizmu jej slabostí. Naopak, matka, ktorá sa na seba pozerá s prijatím, je oveľa pravdepodobnejšie, že svojej dcére dá dobrú sebaúctu.

Prečítajte si rady, inšpirujte sa a potom svoje závery uplatnite v praxi:

Stlmiť negatívne myslenie

Snažte sa nesťažovať. Nehovorte o veciach, ktoré vás rozladia, o vlastnostiach mamy, vďaka ktorým vám je smutno a ste nešťastná. Prestaňte na to myslieť (najmä ak ide o minulosť).

Odpustiť

Vaši rodičia sa rozviedli, vaša mama bola prehnane ochranárska alebo práve naopak? Pamätajte, že vaša matka je ľudská bytosť, schopná robiť chyby, ale s dobrým úmyslom. Nechajte ju, nech vám poskytne svoj uhol pohľadu. Dajte jej šancu, aby ste ju pochopili. Prijmite mamu takú, aká je a aká bola – odpustite jej všetko. Predstavte si svoju matku ako ženu, ktorá má tiež rany z detstva. Zamerajte sa na myšlienku, že koniec koncov vďaka nej ste dnes tým, kým ste.

Byť vďačný

Vaša matka je osoba, ktorá vás priviedla na svet a vychovala vás. Správajte sa k nej s úctou a dôstojnosťou, zaslúži si to. Buďte jej vďačné. Užívajte si to, čo máte a čo ste zažili. Ak si to uvedomíte a verbalizujete, budete sa cítiť šťastnejšie. Ak máte problém s odpoveďou na otázku, za čo konkrétne ste vďačné, zamyslite sa nad tým a spíšte svoje závery. Potom budete prekvapené, koľko vám dala mama.

Postarajte sa o vzťahy

Nemôžete čakať, že váš vzťah s mamou bude silný, ak vám na nej nezáleží. Váš záujem by nemal byť vynútený – zavolajte jej, stretnite sa, pozvite ju na návštevu. Zaujímajte sa o jej život ale nie len z povinnosti.

Pokúste sa tieto stretnutia považovať za rozhovor s priateľom. Porozprávajte sa s mamou, povedzte jej o svojom živote. Majte spoločné veci, trávte čas spolu, nielen počas vianočných večerí.

Buďte čestné, úprimne a asertívne

Matky a dcéry sa nezhodujú v mnohých témach, ako sú manželstvo, rodičovské metódy alebo profesionálna kariéra, a zvyčajne sa snažia navzájom presvedčiť, že majú pravdu (čo vzbudzuje veľa emócií). Uvedomte si, že existujú témy, ktorým je ťažké porozumieť. Niekedy stačí akceptovať názor druhej strany. Na to, aby ste si boli blízke, nemusíte meniť svoje názory.