Máme tendenciu považovať muža za ochrancu – aj keď sa o seba dokážeme postarať samy. Kde je však hranica medzi starostlivosťou a snahou kontrolovať každý váš krok?

PROBLÉM

Keď stretneme muža, ktorý sa správa ako rytier, je to očarujúce. Cítime sa krásne, žiadúce, hodné starostlivosti a lásky. V istom okamihu si však začneme všímať trhliny v jeho žiarivom brnení a pýtame sa: snaží sa ma chrániť, alebo sa snaží všetko kontrolovať?

Ak čítate tento článok, pravdepodobne ste si už túto otázku položili. Neobviňujte sa: nie ste prvá z odhadovaných miliárd žien, ktoré uviazli v myslení “starostlivosť je kontrola”.

ZNAČKY

Buďte na pozore: keď spozorujete prvé príznaky kontroly, odíďte, aby ste si ušetrili mesiace alebo dokonca roky bolesti a boja. Títo muži sú často zákerní. Nekonajú priamo a snažia sa kontrolu maskovať ako túžbu ochrániť vás pred desivým a krutým svetom. A kým si uvedomíte, do čoho ste sa zaplietli, nebude už také ľahké dostať sa z tejto bažiny.

1. Presvedčenie, že muž je hlavou rodiny

Spočiatku to môže pôsobiť dobrým dojmom: je to skutočný muž, silný a sebavedomý. Ale veta “Buď bude po mojom, alebo nie!” hovorí, že ak čo i len raz zakopne, bude potrestaný. Aj keď pôjde o tiché ignorovanie, bude to to najreálnejšie trápenie. Najmä preto, že si pravdepodobne ani neuvedomíte, čo ste urobili zle.

2. Vševedúce správanie

Kontrolujúci človek je vševediaci a vy si to musíte uvedomiť. Nezáleží na tom, čo si vy sami myslíte o danej téme, či už ide o politiku, umenie, vzťahy alebo výchovu.

Bude kategoricky trvať na tom, že má pravdu, a bude vo vás vyvolávať pocit viny, že váš názor je iný.

Nehádajte sa ani sa nepokúšajte vysvetliť, že môže existovať aj iný názor. V opačnom prípade bude váš partner zúriť nielen preto, že máte iný názor, ale aj preto, že ste sa ho odvážili vyjadriť. Zúrivosť sa môže prejaviť výsmechom a sexistickými vtipmi. Je pre neho dôležité, aby ste sa dozvedeli, že je vo všetkom lepší ako vy a všetci okolo neho.

3. Rozhodovanie o tom, ako, kde a kedy budete mať sex sami

Aktívny muž je skvelý. Ale aj taký partner by mal brať do úvahy vašu túžbu a náladu.

Môže vás akokoľvek presviedčať, že “pravá žena” by mala byť oplzlá (alebo naopak predstierať skromnosť), plniť všetky jeho fantázie a vrtochy.

Je však dôležité si zapamätať: mala by si byť taká oplzlá alebo skromná, ako to v danom momente chceš.

Mali by ste sa cítiť pohodlne a mali by ste sa cítiť bezpečne. A určite by ste nemali robiť nič, čo nechcete, aj keď to váš muž chce. Nebuďte k sebe násilnícka.

4. Zákazy maskované ako rady

Ide o jemný bod, ktorý sa ťažko sleduje. Môžete mať pocit, že robíte drobné ústupky, aby ste potešili svojho blízkeho.

Napríklad vám môže povedať, že by ste si mali na beh obliecť tričko cez športový top, pretože inak vyzeráte príliš vyzlečení, a vy si dokonca môžete myslieť, že je to prejav záujmu.

Keď vám však bude príliš horúco a vyzlečiete si tričko, bude to pre neho skutočná zrada, po ktorej bude nasledovať buď dlhé urazené mlčanie, alebo škandál.

Ak sa vám muž pokúsi niečo zakázať, aby ste si niečo obliekli, aby ste sa líčili ako predtým, aby ste večer jazdili sami na bicykli – to je len začiatok. Ďalšie na tomto zozname bude všetko, čo máte radi.

5. Podobné skúsenosti s predchádzajúcimi partnermi

Málokto sa chce pýtať rady od bývalej priateľky alebo manželky svojho vyvoleného. Je však dôležité vedieť, ako vyzerali jeho vzťahy s predchádzajúcimi partnerkami. To vám ukáže, čo by ste mali očakávať.

Ak vám jeho priateľka chce o niečom povedať, je pravdepodobné, že to nerobí zo žiarlivosti a ubližovania, ale zo ženskej solidarity a snahy pomôcť. Vypočujte si ju a nebuďte prekvapení, ak sa príbeh ich vzťahu bude podobať na váš život.