Ste v novom vzťahu, váš nový partner pôsobí dojmom skutočného intelektuála, ale z nejakého dôvodu máte pochybnosti: je tento človek naozaj taký múdry, alebo len šikovne vytvára takýto obraz?

Niektoré znaky inteligencie sa skrývajú na povrchu, ako napríklad dobrý prehľad a schopnosť klásť hlboké a dôležité otázky. Iné znaky inteligencie nemusia byť také zjavné. Tu je 10 osobnostných čŕt, podľa ktorých môžete rozpoznať skutočne inteligentného človeka.

1. JE ZVEDAVÝ A ZVEDAVÝ

Podľa psychológov sú najinteligentnejší ľudia tí, ktorí sú živo zvedaví na všetko a neustále hľadajú odpovede na svoje otázky.

“Zvedavosť uvádza náš mozog do režimu efektívneho učenia a zapamätávania, akoby sa vytvoril “lievik”, ktorý nasáva informácie o téme záujmu a mimo nej,” tvrdí neurofyziológ Dr. Mathias Gruber z Kalifornskej univerzity v Davise (USA).

2. DOBRE POZNÁ SÁM SEBA

Jedinci s pokročilou inteligenciou nielenže dobre rozumejú svetu, ale sú si tiež veľmi dobre vedomí svojho miesta v ňom. Dobre si uvedomujú svoje vlastné pocity, myšlienky, presvedčenia a vzorce myslenia. Chápu aj to, ako ich správanie ovplyvňuje ľudí okolo nich.

Bohužiaľ, dobré porozumenie sebe samému často vedie k zvýšenej úzkosti v dôsledku zvýšeného vnímania svojich nedostatkov. Štúdia z roku 2008 zistila, že ľudia s vysokým IQ sú náchylnejší na úzkostné poruchy, poruchy nálady, ADHD a poruchy autistického spektra.

3. JE SCHOPNÝ PREJAVOVAŤ ZDRAVÝ SKEPTICIZMUS

Inteligentní ľudia zvyčajne nemajú sklon prijímať nové informácie na základe viery. Viac ako väčšina si uvedomujú, že mnohé veci nie sú také, ako sa na prvý pohľad zdajú.

Skeptici sa zvyčajne zdržiavajú vyvodzovania záverov, kým nemajú k dispozícii všetky dôležité fakty a neanalyzujú ich. Snažia sa vyhnúť unáhleným záverom založeným na emóciách.

4. VŠÍMA SI NEZJAVNÉ ZÁKONITOSTI

Podľa psychológov je jedným zo znakov vysokej inteligencie schopnosť všímať si na prvý pohľad nezjavné vzory a zákonitosti v umeleckých dielach, súboroch údajov, v prírode a dokonca aj v abstraktných filozofických myšlienkach.

Napríklad uznávaní obchodní lídri ako Warren Buffett, Jeff Bezos, Ilon Musk alebo Steve Jobs sa udržali na vrchole svojho odvetvia mnoho rokov najmä vďaka neuveriteľne rozvinutej schopnosti zachytiť prevládajúce trendy a vzory.

5. MÁ DOBRÝ ZMYSEL PRE HUMOR

Vtip a dôvtip, schopnosť vtipkovať a žartovať – to všetko je často jasným znakom rozvinutej inteligencie. Človek, ktorý “pre slovo do vrecka nelezie”, býva najčastejšie celkom múdry.

Schopnosť chápať humor a schopnosť vtipkovať si vyžaduje dobre vyvinutý intelekt a vysokú rýchlosť myslenia. Vysokú inteligenciu často sprevádzajú dobre rozvinuté tvorivé schopnosti, ktoré pomáhajú skladať originálne vtipy.

V rakúskej štúdii z roku 2017 sa zistilo, že ľudia, ktorí dokážu tvoriť vtipné vtipy (a najmä tí, ktorí majú radi čierny humor), majú s väčšou pravdepodobnosťou vyššiu úroveň verbálnej a neverbálnej inteligencie.

6. UVEDOMUJE SI, ŽE NIE JE SCHOPNÝ VEDIEŤ VŠETKO

Intelektuáli sa často vyznačujú neuhasiteľnou túžbou po vedomostiach. Zároveň sú si však dobre vedomí obmedzenosti svojich schopností a dokážu sa dokonca tešiť z toho, že nie je možné vedieť všetko.

Skutočne inteligentný človek si uvedomuje, že nikdy nenájde odpovede na všetky otázky, a pokojne prijíma svoju nevedomosť, pričom neznáme považuje za podnet na rast a rozvoj.

7. ÚČINNE NACHÁDZA RIEŠENIA VŠETKÝCH VZNIKNUTÝCH PROBLÉMOV

Schopnosť riešiť neštandardné problémy je jedným z najdôležitejších znakov inteligencie.

Inteligentný človek zvažuje vznikajúce ťažkosti analyticky, niekedy až skepticky, pričom pracuje s rôznymi scenármi udalostí. Starostlivo a nestranne skúma všetky fakty, veľký problém rozkladá na niekoľko menších a dôsledne hľadá riešenia každého z nich.

8. JE FLEXIBILNÝ VO SVOJOM MYSLENÍ A DOKÁŽE SA RÝCHLO PRISPÔSOBIŤ ZMENÁM

Schopnosť prispôsobiť sa je znakom dobre rozvinutej mysle. Inteligentný človek sa dokáže cítiť sebaisto v rôznych prostrediach – či už je to laboratórium, konferencia, spoločenská udalosť alebo večierok v bare.

Takíto ľudia sú zvyčajne otvorení novým skúsenostiam a dokážu prehodnotiť aj zaužívané názory, ak im nové informácie odporujú. Chápu, že svet nie je statický a neustále sa mení, a aby ste uspeli v akomkoľvek úsilí, musíte sa vedieť rýchlo prispôsobiť zmenám.

9. NIE JE ZMÄTENÝ NEISTOTOU

Človek s pokročilou inteligenciou si uvedomuje, že nie na každú otázku sa dá odpovedať jasne a jednoznačne a že neistote sa niekedy nedá vyhnúť.

Výskum ukazuje, že schopnosť človeka akceptovať neistotu a nejednoznačnosť svedčí o jeho schopnosti nachádzať zložité a dokonca protichodné riešenia neštandardných problémov a výziev.

10. NEMÁ RÁD SMALL TALKY

Najinteligentnejší ľudia často neradi hovoria o každodenných alebo triviálnych témach. Nemajú záujem hovoriť o počasí alebo výsledkoch športových zápasov. Radšej komunikujú na zmysluplnejšie a zaujímavejšie témy, ktoré im umožňujú podeliť sa o plody svojich úvah a vypočuť si od partnera rozhovoru niečo skutočne nové a dôležité.