Zdalo by sa, že stačí počkať na piatok, vynoriť sa z pracovnej rutiny a… Víkend preletí ako voda. Príde nedeľný večer a s ním aj pochmúrnosť nadchádzajúceho nekonečného týždňa. Ako si vybudovať život tak, aby myšlienky na pondelok prinášali radosť a nedočkavosť, a nie myšlienku, že musíme so zaťatými zubami opäť prežiť čas do ďalšieho víkendu? Mária Dolganová, autorka knihy Obyčajný utorok.

1. NEMÁTE RADI SVOJU PRÁCU

Toto bol ľahký odhad, pretože podľa prieskumu Gallupu v Rusku je len 22 % ľudí zapojených do svojej práce, t. j. zaujímajú sa o ňu a sú ňou nadšení, a nie len prichádzajú odrobiť hodiny. Zároveň 17 % nie je aktívne zapojených – nielenže sú nespokojní, ale vyjadrením svojej nespokojnosti podkopávajú aj zapojenie ostatných.

Všetci ostatní sa venujú tomu, čo výskumníci nazývajú “tichým odchodom”, čo znamená, že zostávajú v práci tak dlho, ako majú, vynakladajú minimálne úsilie, ktoré im umožňuje dostávať dvakrát mesačne výplatné sms a cítia sa psychicky odpojení od svojho zamestnávateľa. Napriek ich nízkej produktivite je u nich vyššia pravdepodobnosť vyhorenia a stresu, pretože sa na pracovisku cítia stratení.

Rada, ktorá sa v takýchto prípadoch zvyčajne dáva, znie: “Dajte výpoveď! Hľadajte si novú prácu a potom budete určite milovať pondelky!” Práca však môže byť deprimujúca nielen vtedy, keď vám od základu nevyhovuje. Niekedy rozdiel medzi prácou, ktorú nemáte radi, a prácou, ktorú milujete, spočíva v tom, ako sa v nej cítime, aké významy pripisujeme svojej práci a do akej miery dokážeme na pracovisku využiť svoje schopnosti a talent.

Výskumníci organizačného správania už mnoho rokov skúmajú fenomén “job crafting” alebo voľne preložené ako “vytváranie pracovných snov”.

Poprední odborníci v tejto oblasti, Amy Wrzesniewski z Yale University School of Management, Jane Dutton z University of Michigan a Justin Berg z Wharton School of Business, po preskúmaní skúseností ľudí z rôznych prostredí, od nemocničných opatrovateľov až po pracovníkov neziskových organizácií, dospeli k záveru, že tú istú prácu možno milovať alebo nenávidieť v závislosti od významov, ktoré jej ľudia pripisujú!

Niektorí nemocniční upratovači vnímali svoju prácu v nemocnici ako záťaž, zatiaľ čo iní ju považovali za dôležitý prínos k uzdraveniu pacientov. Niektorí robili len to, čo sa od nich vyžadovalo, zatiaľ čo iní sa snažili predvídať potreby pacientov, pozorovali ich nálady a depresie, rozprávali sa s nimi, ak videli, že ich nikto nenavštevuje, a dokonca vymieňali obrazy na rôznych oddeleniach, aby sa pacienti nenudili tým, že každý deň vidia to isté. Netreba dodávať, že títo sa cítili oveľa spokojnejší so svojou prácou?

Jeden hypotekárny bankár považuje svoju prácu za neznesiteľnú papierovaciu záťaž, zatiaľ čo iný prichádza do kancelárie každý deň, aby pomohol ľuďom splniť si sen o vlastnom bývaní.

Zamyslite sa nad tým, komu vo svojej práci pomáhate? Komu pomáhate plniť sny? Nezabúdajte na zmysel svojej práce a obracajte sa k nej vo chvíľach, keď sa vám nedarí.

2. VO SVOJEJ PRÁCI DOSTATOČNE NEVYUŽÍVATE SVOJE SILNÉ STRÁNKY

Ďalším spôsobom, ako milovať svoju prácu, je poznať a častejšie využívať svoje silné stránky. Zvyčajne sa viac zameriavame na svoje nedostatky a snažíme sa napraviť veci, ktoré nám nejdú, ale pre maximálnu spokojnosť a prosperitu je dôležité, aby človek, naopak, zdôrazňoval veci, ktoré mu idú, a robil ich v živote čo najviac. Pochopenie svojich silných stránok je kľúčom k stavu flow a vášne pre prácu, lepším výsledkom a šťastnejšiemu profesionálnemu (aj mimopracovnému) životu.

Keď hovoríme o svojich silných stránkach, hovoríme napríklad “som dochvíľny” alebo “ľahko vychádzam s ľuďmi”, ale vedci identifikovali určitý počet charakterových vlastností, ktoré môžeme mať. Ich poznanie a pochopenie vám pomôže lepšie porozumieť sebe samému a tomu, ako ich môžete častejšie uplatňovať vo svojej práci. Ak je napríklad vašou silnou stránkou humor, môžete byť stand-up komikom alebo učiteľom telesnej výchovy, ktorého zbožňuje celá škola. Niekedy nemusíte meniť prácu, aby ste “našli sami seba”, stačí, ak sa nájdete vo svojej práci.

3. VÁŠ KAŽDODENNÝ ŽIVOT JE NUDNÝ A OBSAHUJE LEN MÁLO PRÍJEMNÝCH ČINNOSTÍ

Často sami odsudzujeme svoj každodenný život na šedivosť a nudu, pretože aktívne, pestré, príjemné udalosti plánujeme len na víkendy a na bežné dni nechávame len prácu a domáce povinnosti. To je chyba! Pre pocit prosperity a dobrej nálady potrebujeme prijímať pozitívne emócie nie z času na čas, ale každý deň. Nenapadne nám odložiť všetky jedlá na víkend alebo dovolenku, keď bude “voľnejšie”? Pozitívne emócie si teda musíme rozložiť viac-menej rovnomerne počas celého týždňa.

Podľa teórie jednej z popredných výskumníčok pozitívnych emócií Barbary Fredricksonovej zo Severokarolínskej univerzity v Chapel Hill by mal byť pomer pozitívnych a negatívnych emócií v živote aspoň 3:1. Samozrejme, tieto čísla sú približné, ale ak sú vaše emócie počas pracovného týždňa v nerovnováhe, nie je prekvapujúce, že sa budete chcieť vyhnúť tejto zaťažujúcej a vyčerpávajúcej rutine.

Nezabudnite si na pracovné dni naplánovať zaujímavé aktivity, čas na koníčky a len pre seba.

Neodkladajte stretnutia s priateľmi na víkend, využite obedňajšiu prestávku na prechádzku v parku alebo na rozhovor s kolegom počas obeda. Vyskúšajte prax stretnutí na cestách: namiesto toho, aby ste diskutovali v kancelárii jeden na jedného, vezmite kolegu na prechádzku a diskutujte na čerstvom vzduchu! Nielenže vám to pomôže viac sa hýbať a byť na čerstvom vzduchu (čo samo o sebe pozitívne ovplyvní vašu náladu), ale povzbudí to aj vašu kreativitu.

Užitočným postupom je naplánovať si na začiatok každého dňa aspoň tri príjemné udalosti. Napríklad si cestou do práce kúpte lahodnú kávu v obľúbenej kaviarni, cestou domov zavolajte mame, počas obedňajšej prestávky si zájdite na jogu alebo masáž tváre alebo doma prestierajte stôl na večeru slávnostnejšie ako zvyčajne. Možno sú to maličkosti, ale aj tie sú dôležité, najmä ak si nájdete čas na to, aby ste si ich náležite vychutnali.

Nezanedbávajte prestávky počas dňa: počas nich si môžete dať kávu s kolegom, zavolať blízkej osobe alebo len päť minút počúvať hudbu a relaxovať. Je dôležité nesnažiť sa každú sekundu zamestnať užitočnými vecami: v takomto režime nemáme čas na regeneráciu a len sa nám hromadí stres.

Ďalší tip, ktorý radikálne zmení váš každodenný život, ak teraz bývate ďaleko a cesta do práce vám trvá dlho – presťahujte sa bližšie ku kancelárii!

Podľa štúdie nositeľa Nobelovej ceny Daniela Kahnemana je cesta do práce najmenej príjemným časom dňa, dokonca horším ako domáce práce. Ak musíte vstávať za svitania a na cestu do práce použiť tri druhy dopravy, niet divu, že sa na pondelkové ráno netešíte.

Najšťastnejší ľudia na svete chodia do práce pešo alebo na bicykli. Ak pre vás presun neprichádza do úvahy, skúste aspoň časť cesty prejsť pešo: vstaňte o niečo skôr, vystúpte o pár zastávok skôr a choďte bez ponáhľania. Už len táto malá zmena urobí vaše pondelky pozitívnejšími!

A ak pracujete z domu, prechádzka počas dňa je nevyhnutnosťou, rovnako ako osobná komunikácia: vzťahy s ľuďmi sú hlavným faktorom našej pohody a napriek pohodliu domáceho pracoviska sa bez osobných stretnutí a komunikácie nie cez obrazovku môžeme cítiť osamelo.

Skúste zmeniť svoj postoj k pracovným dňom, vidieť zmysel vo svojej práci a vniesť do bežných dní viac radosti a pozitívnych emócií a pondelky vás prestanú deprimovať.