Pracovný deň moderného človeka je ako nekonečný beh v kruhu. Bežíme po stanovenej trajektórii a prakticky nemáme možnosť zastaviť sa a doplniť energiu. Veci v diári sa delia na urgentné a veľmi urgentné, dôležité a veľmi dôležité. Preto nie je divu, že keď si nestihneme odškrtnúť niektorú z nich, máme hnisavý pocit viny. Čo sa s tým dá robiť?

Niekedy nemáme čas urobiť ani tú najnaliehavejšiu a najdôležitejšiu vec. Uvedomujeme si, že ju treba urobiť, ale aj tak nás rozptyľujú vedľajšie veci. Napríklad namiesto prípravy dôležitej správy začneme umývať riad, aby sme čo najskôr skončili s domácimi prácami. Alebo odkladajúc generálne upratovanie, hodiny sledujeme televízny seriál na notebooku. Tento stav je známy ako prokrastinácia (doslova: odkladanie vecí na zajtra).

LENIVOSŤ ALEBO OTÁĽANIE

Podľa štatistík 15 – 20 % dospelých neustále niečo odkladá. Z nich približne 70 % si svoju nečinnosť vyčíta, pretože sa cítia leniví.

Samozrejme, človeka, ktorý sa vyhýba tomu, aby urobil niečo dôležité, je najľahšie obviniť z lenivosti, ale je dôležité pochopiť základný rozdiel.

Lenivosť znamená, že človek, ktorý zámerne odmieta niečo robiť, nechápe dôležitosť tejto veci. Človek, ktorý je v područí prokrastinácie, si naopak uvedomuje, že vec je dôležitá, a trápi sa nad tým, že sa do nej nemôže pustiť. Táto povinnosť visí nad hlavou ako Damoklov meč, a tak aj keď sa rozptýlime príjemnými a užitočnými činnosťami – spaním, pozeraním filmu, stretnutím s priateľmi -, nedokážeme si ich užiť.

VÝHODY

Dôvodov, prečo prokrastinujeme, je veľa: stres, neistota, strach, nedostatok motivácie a dokonca aj nedostatok vitamínov. V snahe zbaviť sa prokrastinácie začneme hľadať užitočné informácie na internete, navštevujeme kurzy time manažmentu alebo sa prihlásime k psychológovi. Je však vždy potrebné bojovať s nečinnosťou?

Ukázalo sa, že prokrastinácia má užitočnú odvrátenú stranu, o ktorej príliš neuvažujeme. Tu je niekoľko kladov tohto stavu.

1. Reštart

Mechanika procesu je nasledovná: prestaneme robiť dôležitú vec, rozptyľujú nás vedľajšie veci, ale podvedome na ňu naďalej myslíme. Napríklad plánujeme etapy nadchádzajúcej práce. Takto môžeme nájsť nečakané riešenie problému alebo si uvedomiť, kde začať.

2. Pozornosť venovaná iným veciam

Keď odkladáme dôležitú úlohu, najčastejšie v snahe prehlušiť hlas svedomia prepíname na iné veci. Takto môžeme urobiť veľa užitočných vecí, ktoré sme predtým nemohli.

3. Šetrenie energiou

Niekedy sa veci, s ktorými si nevieme dať rady, nakoniec vyriešia samy alebo sa zrušia. Stav prokrastinácie v tomto prípade vopred naznačuje, že takýto výsledok je možný, a šetrí energiu.

4. Vyplnenie medzier

Niekedy sa nemôžeme pustiť do práce, pretože nám niečo chýba k tomu, aby sme prácu vykonali správne. Nemôžeme napísať článok, pretože nemáme dostatok informácií. Nemôžeme napísať správu, pretože nemáme dostatok údajov. Tento problém cítime na podvedomej úrovni, ktorá nás posiela vyplniť medzery.

5. Signál nevhodnej činnosti

Ak je vaše prokrastinovanie ojedinelé a nie systematické, nemusíte sa ničoho obávať. Ak ju však zažívate pravidelne, je veľká pravdepodobnosť, že robíte nesprávnu vec a musíte sa zamyslieť nad zmenou svojej činnosti.

Prokrastináciu používajte ako nástroj, ktorý vám pomôže oddeliť to, čo vás baví, od toho, čo vám nie je blízke

Pier Luigi Paolucci z Národného inštitútu jadrovej fyziky (Taliansko) kladie spravodlivú otázku: “Čo znamená plytvať časom? Je to robiť skutočne zaujímavé veci?” Keď sa celá bytosť človeka bráni robiť nejakú nudnú vec, mal by sa naozaj rozptýliť.

POJEM V JAZYKOCH SVETA

Výhody prokrastinácie sú známe na celom svete.

Grécko

V gréckej kultúre existuje napríklad pojem halara (Χαλαρά), ktorý možno preložiť ako “relax”. Používa sa na označenie pokojného, uvoľneného spôsobu života, v ktorom nie je priestor na starosti a rozruch.

Staroveký Egypt

V starovekom Egypte existovali dva výrazy pre prokrastináciu. Jedno odrážalo negatívny aspekt tohto javu a bolo blízke pojmu “lenivosť” a druhé znamenalo “čakať na správnu chvíľu”.

Taliansko

V taliančine je obľúbený výraz Dolce far niente, ktorý možno preložiť ako “sladká nečinnosť”. Tento výraz označuje schopnosť tešiť sa zo života a mať z neho skutočné a neunáhlené potešenie.

Predstavte si, že ste spomalili na mieste a svet okolo vás ide ďalej. Ľudia sa ponáhľajú za svojimi povinnosťami, ulicami sa preháňajú prúdy áut, mesto vyzerá ako obrovský bzučiaci úľ. A vy tam stojíte, cítite dych vetra, kvapky dažďa, vôňu čerstvého pečiva z najbližšej pekárne, melodické volanie prechádzajúceho bicykla.

Cítiš, ako ťa napĺňa povzbudzujúca energia. Znovu pocítite chuť života, nájdete silu pohnúť sa vpred a riešiť zložité problémy. Keď sa teda život stane príliš rýchlym a stresujúcim, vydýchnite a dovoľte si reštart.

ČO JE V CELKOVOM SÚHRNE

Prokrastinácia je súčasťou života moderného človeka. Takže namiesto toho, aby ste sa stresovali zakaždým, keď vás zasiahne stav “urobím to zajtra”, jednoducho sa ho naučte využívať. Doprajte si čas na premýšľanie o signáloch, ktoré vám vysiela vaše podvedomie, a uvidíte, že riešenie problému na seba nenechá dlho čakať.