Niekedy stačí jedno slovo, aby sa naše sebavedomie narušilo. Po takomto niečom je ťažké spamätať sa a ísť ďalej. Ako môžete získať späť svoje sebavedomie len za niekoľko minút?

Život je cesta vzostupov a pádov. Ak žijeme svoj život vo vysokej rýchlosti, rýchlo sa mení. A my nemáme čas pripraviť sa na dôležitú udalosť alebo sa spamätať z bolestivého neúspechu. Vtedy potrebujeme expresný náboj sebadôvery. Ako ho však získať bez pomoci druhých?

Skúste použiť niekoľko vedecky overených techník – pomôžu vám prestavať myseľ na pozitívnu nôtu a zbaviť sa deštruktívnych úvah. Fungujú okamžite a pomáhajú v situáciách, keď ďalší vývoj udalostí – v podnikaní, vo vzdelávaní, na osobnom fronte – do veľkej miery závisí od viery v seba samého.

1. Zaujmite víťaznú pózu a zotrvajte v nej 2 minúty

Sociálna psychologička z Harvardovej univerzity Amy Cuddyová vo svojej prednáške na TED, ktorá nazbierala viac ako 30 miliónov pozretí, hovorí o reči tela a vysielaní sebadôvery. Jej nedávna štúdia napríklad zahŕňala dve skupiny – všetci boli potenciálni uchádzači o zamestnanie.

Cíťte, ako sa napĺňate silou. Predstavte si seba ako olympijského víťaza

Ukázalo sa, že tí, ktorí pred pracovným pohovorom zaujali “silové pózy”, vykazovali vyššiu mieru úspešnosti ako tí, ktorí tak neurobili. Mali tiež vyššiu hladinu testosterónu a nižšiu hladinu stresového hormónu kortizolu.

Cvičte “silové pózy” pred každou náročnou úlohou. Môžete ju zaujať ráno hneď po prebudení, ako aj vo výťahu alebo pred zrkadlom na toalete. “Snažte sa zaujať čo najviac priestoru bez toho, aby ste stratili vnútornú pohodu,” radí Amy Cuddyová.

Pozícia superhrdinu: Postavte sa rovno, plecia vzadu, brada smeruje mierne nahor, ruky máte položené na páse a chodidlá na šírku bokov. Pocíťte, ako sa napĺňate silou, a vydržte v tejto polohe dve minúty. Snažte sa zhlboka a rytmicky dýchať. Pozíciu morskej hviezdy môžete vykonávať aj tak, že zdvihnete ruky do tvaru písmena V. Predstavte si seba ako olympijského víťaza na stupňoch víťazov.

2. Predstavte si seba samého za mnoho rokov

Živá a podrobná predstava o tom, aký bude váš život v budúcnosti, vám pomôže prekonať strach zo zlyhania. Hal Hershfield, profesor marketingových technológií na Newyorskej univerzite, požiadal účastníkov svojej štúdie, aby si predstavili, čo sa s nimi stane o 10 rokov.

Potom niektorým z respondentov ukázal ich “zostarnuté” predstavy a následne všetkým bez výnimky ponúkol, aby sa stali investormi do začínajúcich projektov. Tí, ktorí videli svoj portrét v dospelosti, mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú investovať, ako tí, ktorí ho nevideli. Ukázalo sa, že ak si nakreslíme obrázky budúcnosti a jasne si ju predstavíme, je pravdepodobnejšie, že sa budeme snažiť o jej priblíženie a budeme konať aktívnejšie a rozhodnejšie.

3. Poďakujte životu

Toto je ďalší spôsob, ako pred sebou vidieť nové obzory napriek nedávnemu stresu. Po prepustení z práce, rozvode a dlhoch nebolo pre ambicióznu obchodnú trénerku a slobodnú mamičku Jen Scaliu ľahké postaviť sa na nohy a začať žiť s čistým štítom. Aby to dokázala, rozhodla sa investovať do seba a absolvovala sériu diaľkových kurzov o podnikaní a osobnom rozvoji, ako aj niekoľko cvičení každý deň. Všetko dohromady jej pomohlo rozvinúť jej školiaci podnikateľský projekt z nuly na pol milióna dolárov tržieb.

Keď prežívame vďačnosť, myslíme pozitívne a cítime prílev energie

“Mojou prvou každodennou praxou bola vďačnosť. Každý večer som si spomínala na tie najkrajšie veci, ktoré sa mi stali a ktoré som v živote videla. Čokoľvek – vodopád, kompliment od blízkeho priateľa, víťazstvo v novom projekte….

Vďačnosť vám umožní zamerať sa na pozitíva, pretože veľa vecí považujeme za samozrejmosť. Keď cítime vďačnosť, myslíme pozitívne a cítime sa plní energie,” hovorí Jen Scalia.

Ďalšou fázou autotréningu bola vďačnosť za veci, ktoré žena ešte nedostala.

“Napríklad namiesto toho, aby som si povedala: ‘Chcela by som mať tento mesiac o dvoch nových klientov viac,’ som si povedala: ‘Som veľmi vďačná, že mám teraz o dvoch skvelých klientov viac.” Naša myseľ sa dá ľahko oklamať. Takže tieto afirmácie vám skutočne pomôžu veriť v úspech a v konečnom dôsledku ho prilákať,” vysvetľuje obchodná koučka.