Zdroj

Úzkosť je pocit, ktorý je ťažké jednoznačne definovať. Môže sa s ňou stretnúť každý z nás, keďže vnútorná úzkosť sa môže objaviť ako aj v prípade rôznych prechodných, ťažkých životných situácií, tak aj v súvislosti s duševnými poruchami. Ako sa teda zbaviť pocitu vnútornej úzkosti, aké sú príčiny úzkosti a prečo neustále pociťujeme vnútornú úzkosť?

Ľudia môžu pociťovať svoju vnútornú úzkosť rôzne. Nespája sa však s bežnými problémami, akými sú napríklad pálenie, svrbenie či bolesť. Najčastejšími sťažnosťami sú pocity vnútornej úzkosti v hrudníku alebo v bruchu.

Nešpecifickú vnútornú úzkosť môže pociťovať každý – dieťa, mladá žena alebo dôchodca. Teoreticky by sa zdalo, že takýto neduh je v podstate neškodný, no v skutočnosti môže pocit vnútornej úzkosti vyplývať z existencie aj vážnych porúch zdravia pacienta.

ÚZKOSŤ: PRÍČINY

Pocit vnútornej úzkosti súvisí najmä s jedným z bežnejších psychiatrických problémov, ktorými sú úzkostné poruchy (neurotické poruchy). Tento pocit sa môže vyskytnúť u rôznych jedincov v tejto skupine, avšak najtypickejším pocitom je v priebehu generalizovanej úzkostnej poruchy. Možnou príčinou pocitu vnútornej úzkosti sú aj iné duševné poruchy, ktoré sú afektívnymi (náladovými) poruchami.

Nie je to však tak, že každý človek, ktorý zažíva úzkosť má úzkostnú poruchu. Prechodná vnútorná úzkosť môže vzniknúť v mnohých rôznych situáciách, s ktorými prichádza do kontaktu každý človek. Hovoríme tu napríklad o prepracovanosti, o kontakte s úplne novou, stresovou situáciou (napr. zmena zamestnania alebo bydliska). Vnútornú úzkosť teda môže pociťovať každý, ale aby bolo možné určiť, či ide o vážny problém, treba zvážiť, či tento pocit nesprevádzajú nejaké ďalšie problémy.

ÚZKOSŤ: PRÍZNAKY

Vnútorná úzkosť môže byť obzvlášť znepokojujúca, keď koexistuje s inými chorobami. Nadmerné znepokojenie, pocit neustálej úzkosti a somatické problémy ako potenie, závraty a zrýchlený tep, spojené s poruchami pozornosti a koncentrácie, ako aj podráždenosťou môžu byť dôsledkom existencie neurotických porúch u pacienta. Ak je naopak vnútorná úzkosť sprevádzaná výraznou depresiou nálady v kombinácii so stratou energie, poruchami spánku a chuti do jedla, ako aj apatiou vtedy je vysoká pravdepodobnosť, že pacient bojuje s afektívnymi poruchami.

ÚZKOSŤ: AKO SA S ŇOU MÔŽETE VYROVNAŤ?

Ľudia s pocitom vnútornej úzkosti z existencie duševných porúch by určite mali ísť k odborníkovi. Môže to byť psychiater, psychológ alebo psychoterapeut. Presný typ terapie závisí od príčiny vnútornej úzkosti, avšak ako v prípade neurotických porúch, tak aj pri poruchách nálady sa využíva psychoterapia aj farmakoterapia. Ak pacient naozaj trpí niektorým zo spomínaných ochorení, tak jeho správna liečba mu umožní zbaviť sa pocitu vnútornej úzkosti.

Úzkosť sa však ako už bolo načrtnuté objavuje nielen v súvislosti s duševnými poruchami. Dá sa totiž zažiť v rôznych situáciách, ktoré vedú len k dočasnému „napätiu“ adaptability ľudskej psychiky. V takýchto situáciách môžu rôzne relaxačné techniky pomôcť oslobodiť sa od vnútornej úzkosti. Jeden univerzálny liek v tomto prípade jednoducho neexistuje – každý človek predsa relaxuje v úplne iných situáciách. Jednému pomáhajú dychové cvičenia, druhý je fyzicky aktívny a tretí trávi čas s priateľmi. Práve z tohto dôvodu musíte počúvať sami seba – ak máte vnútornú úzkosť a chcete s tým bojovať, mali by ste sa jednoducho venovať tým činnostiam, ktoré vám znižujú hladinu stresu a umožňujú vám relaxovať.