Spoločnosť miluje pohodlných ľudí, najmä pohodlné ženy: tie, ktoré pracujú nadčasy zadarmo, žijú v manželstve kvôli svojim deťom a slúžia ako rameno, na ktorom sa uprostred noci vyplačú. Ako sa môžete naučiť budovať si osobné hranice, aby ste citovo neslúžili každému, ale aby ste sa nestali absolútnymi egoistami?

ZDRAVÝ A NEZDRAVÝ EGOIZMUS: ROZDIELY

Z vedeckého hľadiska je “zdravý egoizmus” schopnosť presadzovať osobné hranice, ktoré sú základom interakcie s okolitým svetom. Právo na osobný priestor, “normálnosť” akýchkoľvek pocitov, schopnosť nepožičiavať peniaze, slobodne hovoriť o svojich preferenciách v sexe alebo sa mu nevenovať, keď nie je chuť, právo na odpočinok, rešpektovanie náboženských a politických názorov – to sú otázky, ktoré sú neustále na perách a týkajú sa osobných hraníc.

Máme hranice pre seba aj pre ostatných. Oboje by sme mali brať rovnako vážne – je zvláštne vyžadovať rešpekt pre seba a ignorovať ostatných.

“Zlý”, nezdravý egoizmus je vtedy, keď je človek ochotný prekročiť hranice svojho protivníka v záujme vlastného pohodlia. Neberie do úvahy názory iných ľudí, ide hlava-nehlava, manipuluje a používa iné “zakázané” techniky.

KTO A PREČO JE ZDRAVÝ EGOIZMUS (NE)PROSPEŠNÝ

Stanovením hraníc si v prvom rade dávame jednoduchú a jasnú schému, ako si čo najviac spríjemniť vlastnú existenciu, žiť pre seba, a nie pre iných. Získavame vnútornú oporu, správame sa k sebe opatrnejšie, vážime si svoje zdroje, preberáme zodpovednosť len za svoje vlastné pocity a potreby.

Po druhé, dávame druhým rovnako jasný scenár, ako sa k nám majú správať: “Toto mi môžeš robiť, ale toto mi robiť nemôžeš.”

Po tretie, chápeme, ako sa správať k ľuďom, a počítame s ich hranicami, dovoľujeme blízkym a kolegom byť tým, kým sú, bez agresívnej snahy o zmenu a kontrolu. To možno jasne vidieť v partnerských vzťahoch.

Rešpektovaním hraníc iných ľudí začneme vnímať svojho partnera ako samostatnú, sebestačnú osobu a prestaneme sa neustále pokúšať ho pretvárať.

V dôsledku toho sa zväzok stáva harmonickejším, stabilnejším a plnohodnotnejším: medzi dvoma dospelými ľuďmi existuje kanál efektívnej komunikácie, vzájomného porozumenia a úcty. Ten je, ako ukazujú štatistiky VTsIOM, v rodine dôležitý pre 66 percent respondentov.

To všetko nám umožňuje vybudovať si čo najpohodlnejšiu komunikáciu vo všetkých sférach života a pomáha nám to byť šťastnými, pretože rovnováha medzi prácou a odpočinkom a harmonické vzťahy s partnerom priamo ovplyvňujú úroveň šťastia – potvrdzuje to Harvardská štúdia o vývoji dospelých.

Treba si uvedomiť jednu vec: väčšine ľudí okolo nás prospieva viac, keď si nestanovujeme hranice. Ženy si vo všeobecnosti v minulosti dlho nemohli nárokovať právo byť samostatnou entitou s vlastným názorom. Ak však nemáme stanovené hranice, môžeme byť manipulované prostredníctvom pocitu viny alebo povinnosti, čím sa vytvára dojem, že odmietnutie alebo odlišný postoj “rozruší” partnera rozhovoru.

AKO SI VYBUDOVAŤ OSOBNÉ HRANICE

V skutočnosti nie všetci z nás vedia štandardne presadzovať hranice. Ide o to, aby sme sa s tým vyrovnali, ale nemôžeme povedať, že je to veľmi jednoduché. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu uľahčiť získanie tejto zručnosti.

1. Dôverujte svojim pocitom

Venujte viac pozornosti svojim pocitom. Napríklad váš manžel si urobil vtip o vašej postave, vy to považujete za urážlivé. Zastavte sa, analyzujte, ako sa to dotýka vašich hraníc. Len s analýzou neotáľajte – čím viac času od incidentu uplynie, tým menej informatívna bude. Žiaľ, ale bude to stále lepšie a lepšie.

2. Rozvíjajte komunikačné zručnosti

Je dôležité naučiť sa hovoriť o svojich hraniciach: “Keď počujem takéto slová, cítim sa nahnevaná/uražená/rozčarovaná, pretože porozumenie/úcta sú pre mňa v našom vzťahu veľmi dôležité. Mohol by si zvoliť takéto slová/nevyjadrovať sa o mojom vzhľade?” Vysvetlite manželovi, prečo ho jeho slová urážajú, a buď ho požiadajte, aby sa zdržal, alebo mu vysvetlite, akú formu kritiky by ste chceli počuť.

Naučte sa viesť dialóg: komunikujte úprimne, bez útokov, bez nálepkovania. Hovorte z pozície “ja” o svojich pocitoch a potrebách, naučte sa počúvať protiargumenty, rešpektovať “nie” druhej osoby a dospieť k možnosti, v ktorej sú pokryté potreby oboch partnerov.

3. Naučte sa povedať nie

Azda najužitočnejšia a najnáročnejšia zručnosť pri budovaní hraníc. Dá sa to natrénovať: “Nie, nemôžem zostať nadčas, očakáva sa, že budem doma”, “Nemôžem teraz povedať áno na tvoju žiadosť o pôžičku. Chceš, aby som ti dal vedieť, keď to bude možné?” Je dôležité akceptovať akékoľvek nepohodlie, ktoré to môže spôsobiť – máme právo na svoje “nie”, je to norma.

4. Zmeňte prostredie

“Rozhovor o objasnení” môže byť potrebné zopakovať viackrát, pretože ľudia sa ťažko prispôsobujú. Ak nedôjde k žiadnej zmene, je potrebné nájsť silu a od kontaktu odstúpiť a priamo vysvetliť, že tento formát interakcie nie je pre vás vhodný, pretože vaša potreba bezpečia a rešpektu nie je uzavretá.

Snažte sa to robiť s vďačnosťou za túto skúsenosť a s vedomím, že osoba na druhej strane pre vás pravdepodobne chcela dobré veci – ľudská povaha je vždy založená na pozitívnej potrebe. Možno chcel aj pochopenie a rešpekt, ale nebol schopný svoje zámery komunikovať ekologickým spôsobom.

Stanovenie hraníc nie je jednoduchý proces. Niekedy musíte zmeniť doslova celé svoje okolie, ale je to rozhodnutie, ktoré vám v budúcnosti pomôže budovať harmonické vzťahy. V tomto rozhodnutí je veľa lásky k sebe samému a k druhým.

5. Robte kompromisy

Kompromis neznamená žiadne hranice. Každý je zodpovedný za svoje vlastné potreby a pocity, ale vo vzťahoch, najmä v tých najbližších, sa rozhodujeme reagovať na potreby našich partnerov. Nie preto, že musíme, ale preto, že je to naša voľba. Napríklad môj manžel dáva každý týždeň kyticu kvetov nie preto, že musí (a áno, niekedy sa mu nechce), ale preto, že je to jeho dospelé, zrelé a uvedomelé rozhodnutie.

Byť nepríjemný v realite si vyžaduje úsilie, ale spája nás to s našou prirodzenosťou, s našimi skutočnými túžbami a robí nás to šťastnými.