Čo by ste urobili, keby vám niekto blízky povedal, že vám je váš partner neverný? Často sa riadime svojimi obavami a počúvame názory známych namiesto toho, aby sme dôverovali milovanej osobe… A čo robiť, ak ste tým istým známym, ktorý je presvedčený o nevere jedného z partnerov? Hľadajte odpovede na tieto otázky s odborníkom.

Dôvera je základom šťastného vzťahu, bez ktorého nemôže byť zväzok spoľahlivý. Pár, v ktorom je jeden z partnerov náchylný na žiarlivosť a pochybnosti, bude pravdepodobne v neustálom napätí.

Veľkou skúškou pre takýto vzťah sa môže stať nadšená známosť, ktorá sa rozhodne oznámiť žiarlivcovi svoje podozrenie z nevery. V takejto situácii budúcnosť vzťahu závisí výlučne od toho, aké rozhodnutie partner urobí – či bude druhej polovičke dôverovať, alebo sa bude riadiť svojimi pochybnosťami a názormi iných ľudí.

Žiaľ, nie vždy sa odvážime viesť otvorený dialóg so svojimi blízkymi. Niekedy nás ovládne strach a my prerušujeme spojenie bez toho, aby sme sa odvážili dôverovať svojmu partnerovi. Prečo sa to stáva? Prečo sa známi poradcovia rozhodnú vysloviť svoje podozrenia, ak nepoznajú celú pravdu? A oplatí sa zasahovať do cudzieho zväzku, ak sme jedného z partnerov pristihli pri skutočnej zrade? V tom všetkom sa snažili zorientovať spolu so psychológom.

“ROZCHOD MI UĽAHČIL KAMARÁT, KTORÝ BOL DO MŇA ZAMILOVANÝ”.

Maxim, 23 rokov

“S dievčaťom som chodil asi šesť mesiacov. Bol to môj prvý vzťah, predtým som nemal vôbec žiadne vážne romantické skúsenosti. Všetko bolo v poriadku, náš vzťah sa hneď začal veľmi rýchlo rozvíjať, navzájom sme sa zverovali so všetkým, čo sme nemohli povedať iným. Na našom vzťahu ma najviac priťahovalo to, akú prioritu sme pre seba navzájom mali v porovnaní so zvyškom sveta.

Po šiestich mesiacoch však vášeň začala trochu ochladzovať, obaja sme začali mať prácu na plný úväzok a kvôli tomu sme začali tráviť menej času jeden s druhým. Ona sa veľmi zblížila so svojím kolegom, pretože sa ukázalo, že majú podobné záľuby. Tá ho dokonca raz pozvala na návštevu a párkrát sa spolu vybrali na prechádzku. V tom čase som mal často znepokojujúce myšlienky, že sa o mňa už tak nezaujíma, že jej nová kamarátka ju možno priťahuje viac ako ja. Snažil som sa však posudzovať triezvo.

Postupom času sa tieto myšlienky stali príliš dotieravými a ja som to už nemohol vydržať a rozhodol som sa o tom porozprávať so svojím priateľom. Tá hneď začala hovoriť, že je v tom zrejme nejaký háčik, že môj milý pravdepodobne niečo cíti k mojej kamarátke a niečo medzi nimi je. Po tomto rozhovore som začala mať skutočné podozrenie na podvádzanie. V dôsledku toho som sa začal cítiť znechutený svojou priateľkou a rozišiel som sa s ňou.

O nejaký čas neskôr sa ukázalo, že tento priateľ bol do mňa zamilovaný a zámerne sa snažil prispieť k rozchodu. Uplynulo už niekoľko rokov a ja stále nechápem, prečo som sa o tom s priateľkou jednoducho neporozprávala, ani som sa nesnažila pochopiť jej vzťah a pocity. Je škoda, že som tak ľahko počúval podozrenia iných ľudí.”

Keď sme svedkami skutočnej nevery, stojíme pred ťažkou morálnou voľbou: oplatí sa povedať celú pravdu osobe, ktorá bola podvedená? Situáciu môže skomplikovať silné priateľstvo s oboma partnermi z páru.

“BOLO MI ODPORNÉ MLČAŤ A TERAZ SA HANBÍM, ŽE SOM TO TAJOMSTVO PREZRADIL.”

Lilya, 22 rokov

“Môj bratranec Rinat mal vzťah s mojou najlepšou kamarátkou Olesjou. S oboma som si bola veľmi blízka. Svoju kamarátku som mala rada a vždy som ju chránila, ale jedného dňa sme sa trochu pohádali, pretože som mala pocit, že sa mi začala vzďaľovať. A nakoniec sme sa s ňou rozhodli tráviť čas spolu – išli sme spolu do klubu. V ten večer som bola svedkom toho, ako sa Olesja bozkávala s iným mužom. Poprosila ma, aby som o tom nehovoril Rinatovi. Možno som bol pripravený udržať to v tajnosti do konca života. Tak som priateľovi sľúbil, že nikomu nepoviem, čo sa stalo.

Dalo by sa povedať, že som bratovi omylom povedala, že ma podvádza. Stále mám z toho zmiešané pocity. V ten deň sme sa s ním rozprávali o jeho vzťahu s Olesjou. Povedal mi, že sa mu priznala, že sa bozkávala s niekým iným. Predpokladala som, že hovoril presne o tej situácii v klube, ktorej som bola priamym svedkom. Tak som sa zapojil do diskusie. Ako však rozhovor pokračoval, obaja sme si uvedomili, že hovoríme o rôznych situáciách. Ukázalo sa teda, že ho podviedla viackrát.

V dôsledku toho sa rozišli. Olesjina reakcia na to, že jej tajomstvo bolo odhalené, bola: “Prečo si to urobila?” “Áno,” odpovedal som. A ja stále neviem prečo. Cítim sa vinná za to, že som to udržala v tajnosti, a zároveň sa hanbím, že som nedodržala sľub, ktorý som dala svojej priateľke. Neviem, či som jej mala všetko povedať hneď, alebo či som jej to nemala povedať vôbec. Hnusilo sa mi, že som mlčala a naďalej som trávila čas s nami tromi, akoby sa nič nestalo. Hanbil som sa za seba aj za ňu.

“ĽUDIA MAJÚ TENDENCIU HĽADAŤ POTVRDENIE SVOJICH PRESVEDČENÍ”

Svitlana Yushkevich, psychologička

Prečo ľudia viac veria názorom a podozreniam iných ľudí ako svojho partnera? Toto je veľmi zložitá otázka, pretože existuje mnoho možných dôvodov. Na začiatok je vhodné si ich roztriediť.

Po prvé, človek môže byť emocionálne zraniteľný alebo prežívať obdobie stresu. Emocionálna zraniteľnosť je stav, keď človek svoje emócie pociťuje silnejšie ako v bežnom období. Zraniteľná osoba môže byť veľmi citlivá na negatívne informácie a rady a názory iných ľudí sa jej môžu zdať ako pravda v poslednej inštancii.

Po druhé, vo vzťahoch sa môžu vyskytnúť problémy, ktoré sú zamlčané alebo nevyriešené. Bez ohľadu na to, aká silná je láska, vzťah nemôže vydržať len na nej – je veľmi dôležité vedieť viesť dialóg. Ľudia, ktorí nevedia hovoriť o svojich pocitoch, často zostávajú so svojimi myšlienkami sami. Alebo sa o svoje zážitky môžu deliť s kýmkoľvek iným, len nie so svojím partnerom. Vo vzťahu tak môže nastať krízové obdobie. A niektorí majú tendenciu hľadať potvrdenie svojej nevinnosti.

Negatívne informácie o partnerovi tak práve môžu slúžiť ako takéto potvrdenie: “On je zlý, kvôli nemu máme problémy.” To je však len potvrdenie.

Môže sa tiež stať, že človeka dlhodobo navštevujú obsedantné myšlienky na podvádzanie partnera. V takom prípade začne človek hľadať potvrdenie svojho rozhodnutia vo vonkajšom svete. Ľudia majú vo všeobecnosti tendenciu hľadať podporu pre svoje presvedčenie. A ak niekto z okolia zrazu tiež začne vyjadrovať pochybnosti o vernosti milovaného(-ej), môže to spôsobiť, že človek začne dôverovať názoru iných bez toho, aby si overil argumenty. Situácia môže byť ešte komplikovanejšia, ak hrozné obavy vyjadrí niekoľko ľudí naraz. Máme totiž tendenciu veriť, že viacerí ľudia naraz nám nebudú klamať.

Ďalším dôležitým a častým dôvodom sú problémy s dôverou po nepríjemných skúsenostiach z predchádzajúceho vzťahu. Ak bola dôvera človeka v minulosti nejakým spôsobom narušená, bude mať tendenciu pochybovať o svojom súčasnom partnerovi a veriť negatívnym podozreniam. Preto je dôležité vyliečiť si zranenia – váš nový vyvolený nemôže za to, že vám predtým niekto ublížil.

Ďalším faktorom je neistota. Ľudia s nízkym sebavedomím môžu pochybovať o tom, že sú hodní lásky, starostlivosti a dobrého vzťahu. Nedostatok zdravého pocitu vlastnej hodnoty môže viesť človeka k presvedčeniu, že získava podvádzajúceho partnera.

V ktorejkoľvek z uvedených situácií je obojstranne výhodným riešením otvorený a úprimný dialóg s partnerom. Áno, niekedy to nie je ľahké, niekto sa môže báť vyvolať vo svojom partnerovi hnev a niekto sa bojí myšlienky, že obavy budú pravdivé.

Bez priamej komunikácie si však nemôžeme naplno užívať naše vzťahy

A, samozrejme, je dôležité mať na pamäti, že vonkajší pozorovatelia môžu zdieľať podozrenia a „rady“ nielen s dobrými úmyslami. Napríklad klamstvo o podvádzaní môže byť použité ako nástroj kontroly alebo ako spôsob manipulácie. To platí pre tie isté príbehy, keď dievča chce získať priateľa svojho priateľa. A tomu čelil aj Maxim.

Zastavme sa pri príbehu mladého muža. Maxim mal niekoľko dôvodov, prečo veril podozreniam iných ľudí: stres v práci, problémy vo vzťahu s partnerom, nedostatok sebavedomia, nedostatok otvoreného dialógu vo vzťahu.

Jeho priateľ využil Maximovu ťažkú ​​životnú situáciu na manipuláciu, aby dosiahol to, čo chcela, konkrétne na zničenie svojho vzťahu v nádeji, že získa mladého muža za partnera. Maxim, ktorý už bol mučený vlastnými myšlienkami, nezvládol ďalší tlak. Výsledkom bolo, že pre seba videl východisko v jednoduchom opustení predmetu mučenia (svojej priateľky, ako veril). Zdá sa, že v tomto vzťahu Maximova priateľka nehovorila o svojich pocitoch. Samozrejme, môže sa stať, že svojho priateľa považovala za spôsob, ako sa dostať z problémov vo svojom existujúcom vzťahu, ale tu možno len hádať – opäť by otvorený dialóg mohol veľa objasniť.

Ak hovoríme o situácii, ktorú zdieľala čitateľka Lilya, potom by som odporučil dievčaťu, aby sa zamyslelo nad tým, prečo pôvodne súhlasila so zachovaním tajomstva svojho priateľa, pretože bola z toho taká znechutená. Zdá sa mi, že v príbehu, v ktorom bol sľub porušený, nie je hlavnou vecou to, čo presne bolo tajomstvom, ale samotný fakt porušenia sľubu.

Čitateľ na seba spočiatku zobral neznesiteľné bremeno – kvôli tomu začalo utrpenie

Aké by mohlo byť menej traumatické východisko z tejto situácie? Zdá sa mi, že Lila mala úprimne povedať svojej kamarátke, že to tajomstvo už nebude držať, pretože to nezodpovedá jej zásadám. Olesyi by bolo možné dať čas, aby mohla Rinatovi povedať celú pravdu.

Univerzálna odpoveď na otázku, či sa nám oplatí zapojiť sa do vzťahu niekoho iného, ​​ak sa dozvieme o skutočnej zrade, neexistuje. Ak sa zrazu ocitnete v podobnej situácii, mali by ste si pred rozhodnutím odpovedať na otázky:

  1. Naozaj sa zaujímate o blaho osoby, ktorú ste podviedli, alebo máte postranné motívy povedať, čo sa stalo? Máte chuť spôsobiť niekomu drámu, zneužiť ho alebo niekomu ublížiť?
  2. V akom psychickom stave je teraz človek, ktorý bol podvedený? Je teraz pripravený zistiť pravdu?
  3. Naozaj máte presvedčivé dôkazy o zrade? Ste si na sto percent istý tým, čo sa stalo?
  4. Aké môžu byť dôsledky, ak odhalíte pravdu? Myslíte si, že bude pozitívny výsledok Zhorší sa situácia? Ublížite tým blízkym páru, napríklad deťom?
  5. Ste pripravení podporiť osobu po odhalení tajomstva?

Je dôležité pochopiť, že nie každý je pripravený odpustiť svojmu partnerovi podvádzanie – existuje vysoká pravdepodobnosť, že vzťah skončí po tom, čo poviete pravdu. Preto by tento krok nemal byť nepremyslený.