Zdroj

Vysoká škola je často považovaná za čas slobody a zábavy. Je v tom kus pravdy. Študentov čaká nové prostredie (často sťahovanie z domu do iného mesta) a iný spôsob učenia ako na strednej škole. Rôzne ťažkosti môžu spôsobiť, že sa mladí ľudia stiahnu do seba a dokonca upadnú do depresie namiesto toho, aby si užívali štúdium.

Môže to dostať každého…

Zdôrazňujeme to takmer v každom článku, ktorý sa zaoberá depresiou. Najprv to začne byť ťažké zo dňa na deň, ale sú to len maličkosti, takže ich ignorujeme – príliš veľa učenia, depresívna práca alebo rozchod s partnerom. Malé veci sa nemusia zdať veľmi dôležité. Nakoniec smútok konečne pominie a po semestri je konečne chvíľka na oddych.

Sme teda talentovaní študenti, pracovití zamestnanci a všetko, čo nás niekde bolí, liečime ako dočasnú migrénu. Hovoríme si, že to nakoniec prejde. A tak plynie ďalší deň, týždeň, mesiac. V takomto stave dokážeme fungovať dlho a problémy tak skrývame pod koberec. Veľa ľudí to robí ale problémy nezmiznú a je to stále ťažšie a ťažšie.

Problémy študentov

Veľa vysokoškolákov trpí úzkostnými a depresívnymi poruchami. Je to najmä preto, že najčastejšie je to prvýkrát, čo mnohí z nich musia fungovať sami bez rodičov. Tu treba zdôrazniť, že to, čo je pre niektorých normálne, môže byť pre iných príčinou veľkého stresu. Všetko závisí od toho, ako sme boli vychovávaní a s akými ťažkosťami sme sa doteraz museli potykať.

Niektorí psychológovia, ktorí skúmajú psychické stavy študentov, poznamenávajú, že veľmi často veľa mladých ľudí prekročí prah vysokej školy alebo inej univerzity v čase, keď ešte nie sú emocionálne zrelí.

Špeciálny čas vo vašom živote

Mnohí psychoterapeuti a psychológovia vnímajú čas štúdia ako jednu z najdôležitejších, nezávislých udalostí v živote – čas, v ktorom sa u človeka dejú veľké zmeny paralelné so zmenami vonkajšieho prostredia. Opúšťame svojich priateľov, rodinu, učiteľov – strácame istotu, ktorú sme dlhé roky cítili.

Zmeny sú často nepríjemné a takmer vždy ťažké. Preto často pochybujeme a nie sme si istí sami sebou. Na konci štúdia môžete mať aj obavy z budúcnosti. Študenti, ktorí sú najviac náchylní na depresiu, sú tí, ktorí majú nereálne ciele a žiadny záložný plán pre prípad zlyhania. Ťažkosti môžu nastať aj pri prechode zo študentských povinností do profesionálnej reality, pri zvládaní ťažkostí pri získavaní pozície.

Čoskoro sa začína akademický rok a s ním aj mnohé výzvy pre tých, ktorí sa budú musieť prvýkrát ocitnúť v realite vysokoškolského vzdelávania a pre tých, ktorí pokračujú alebo ukončia svoje dobrodružstvo s pravidelným vzdelávaním. Pamätajte si, že ak cítite potrebu podeliť sa o svoje problémy, sú okolo vás ľudia, ktorí vám radi pomôžu a vypočujú si vás.