Pri výbere životného partnera sa ženy zamýšľajú nad tým, či chcú od tohto muža deti. Bude ich milovať a starať sa o ne, alebo sa ich bude snažiť potlačiť svojou autoritou, ignorovať ich, zvyšovať hlas? Kontrolný zoznam pre tie, ktoré majú pochybnosti.

1. MÁ S OTCOM DÔVERNÝ VZŤAH?

Vzťah muža k svojim deťom veľmi závisí od toho, ako sa k nemu samotnému správali v rodine, či ho otec vnímal ako súpera o maminu pozornosť alebo ako priateľa.

Samozrejme, ťažké detstvo s „remeňom na zadku“ nemusí nevyhnutne viesť k rovnakému správaniu muža vo vlastnej rodine, ale je to červená vlajka. Ideálne je, keď váš vyvolený často spomína na čas strávený s otcom, rozpráva, čo spolu robili, a sníva o tom, že on a jeho syn alebo dcéra budú mať rovnaké priateľstvo.

2. KOMUNIKUJE SRDEČNE SO SVOJIMI SESTRAMI/BRATMI?

Ak je váš muž najstarší v rodine, možno ho v detstve „otravovali“ požiadavkami, aby sa staral o mladších. Ale ak to pre neho nebolo v napätí, ak s radosťou vníma ich šibalstvá a vylomeniny, rozpráva, ako ich chránil pred tyranmi, potom s najväčšou pravdepodobnosťou bude rovnako úctivo pristupovať aj k svojim deťom.

3. JE POKOJNÝ, KEĎ IDE O ŽARTÍKY CUDZÍCH DETÍ?

Kedy inokedy sa zabávať a vyvádzať, ak nie v detstve? Ale často rodičia nedovolia ani deťom byť deťmi: v roku tie „musia“ úhľadne jesť, v troch – pochopiť, keď sa od nich žiada, aby ticho sedeli, a v piatich – žiť prísne podľa pravidiel. A ak sa váš muž mrví a krčí, keď pri susednom stole v reštaurácii zaznie detský smiech o niečo hlasnejšie ako zvyčajne, s najväčšou pravdepodobnosťou bol v detstve nútený potlačiť emócie a ísť po čiare. To môže ovplyvniť jeho postoj k výchove detí.

Ak dokáže chytiť loptu, náhodne hodenú jeho smerom, a veselo ju hodiť späť, potom máte zrelého človeka, ktorý rozumie psychológii detí a ich potrebám.

4. JE POKOJNÝ, POKIAĽ IDE O JEHO NEÚSPECHY A ÚSPECHY INÝCH ĽUDÍ?

Je ťažké, keď človek „všetko dlhuje“ a podľa neho niekto niečo dosiahol len preto, že mu niekto pomohol, a on sám nič nedostane, lebo „šéf je hlupák“.

Ide o infantilné správanie, pri ktorom je človek sotva pripravený prevziať zodpovednosť za niekoho iného (ak nie je pripravený prevziať zodpovednosť ani za seba). V podstate budete mať ďalšieho „syna“ – len vo vyššom veku.

5. VIE SI ZAROBIŤ A NAPLÁNOVAŤ ROZPOČET?

Deti sú veľmi nákladné potešenie. Za predpokladu, že žena v určitom momente najčastejšie „vypadne“ z tvorby rodinného rozpočtu, financií a prístupu k nim muž – veľmi dôležitý bod.

Budúci otec by mal vedieť nielen zarábať, ale aj rozumne zaobchádzať s peniazmi, nešetriť na kvalitnom kočíku a postieľke, ale ani nevyfúknuť celú prémiu na nové točenie, keď je čas kúpiť stoličku alebo autosedačku.

Najlepšou možnosťou bude zlatá stredná cesta: ani utrácači, ani lakomci ako otec nebudú stabilní.

6. REŠPEKTUJE VÁS A VY REŠPEKTUJETE JEHO?

Zdalo by sa, že odpoveď je jasná: keďže ste spolu, potom je všetko dobré. Ale, žiaľ, vášeň a dokonca ani láska neznamená vždy úctu. A keď žár citov trochu opadne, môže sa stať, že za nimi nie sú žiadne hlbšie city. A žiť s človekom, ktorého si nevážite, je veľmi ťažké.

Deti ako malé ukazovatele nenápadne cítia falošnosť vzťahu. Takže môžete zistiť, že muž bez úcty je veľmi toxický otec.