Staršie a mladšie deti vyrastajú odlišným spôsobom – a ich život sa následne formuje najmä podľa návykov, ktoré získali v detstve. Psychológovia sa domnievajú, že staršie dcéry to “schytávajú” najviac.

Prvorodené deti majú, samozrejme, rôzne podoby. Jedno sa objavuje v rodine, keď sú obaja rodičia mladí a o výchovu dieťaťa sa príliš nestarajú a prenechávajú ju starým rodičom. Iné je naozaj dlho očakávané, ktoré je opatrované, opatrované a rozmaznávané. Tretie vzhľadom na svoj vek dostáva dodatočnú záťaž všetkých svojich mladších súrodencov – pretože rodičia sú stále zaneprázdnení.

PREČO STARŠIE DCÉRY DOSPIEVAJÚ RÝCHLEJŠIE

1. Stres počas tehotenstva

Mimochodom, syndróm najstaršej dcéry je vo vede skutočný pojem. Vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles teda skúmali vzťah medzi stresom počas tehotenstva a dozrievaním prvorodičky. Článok bol uverejnený v časopise Psychoneuroendocrinology.

Výskumníci merali hladinu stresu u tehotných žien v 15., 19., 25., 31. a 37. týždni a potom zaznamenávali markery puberty u detí vo veku 8-10, 11-12 a 13-16 rokov. Ukázalo sa, že v dôsledku zvýšenej úzkosti nastávajúcej matky potom prvorodičky dospievali oveľa rýchlejšie. U prvorodených chlapcov, druhých a ďalších detí sa podobný efekt nepozoroval.

2. Rodové stereotypy

Samozrejme, staršie deti majú v neskoršom veku dostatok stresu, upozorňuje psychoterapeutka Natalie Moore, najmä ak je v rodine veľa detí. Dievčatá sa však musia osamostatniť oveľa skôr, naučiť sa mnoho užitočných zručností, ktoré pomáhajú rodičom s mladšími deťmi.

Domnieva sa, že dievčatá sú zraniteľnejšie kvôli rodovým stereotypom: vždy sa od nich vyžaduje viac ako od chlapcov.

Dcéra je predsa budúca milenka/matka/manželka, mamin pomocník… Niet divu, že dievčatá často trpia večnou nespokojnosťou so sebou samými, snažia sa byť pre všetkých dobré a pohodlné, usilujú sa byť vo všetkom dokonalé.

S AKÝMI DÔSLEDKAMI SA STRETÁVAJÚ DOSPELÉ DCÉRY

1. Hyperzodpovednosť

Prvorodené dievčatá majú tendenciu niesť si do konca života pocit hyperzodpovednosti za rodinu a veria, že sa musia postarať o všetkých členov rodiny, pomáhať im peniazmi a všetkými možnými spôsobmi.

2. Perfekcionizmus

Budú perfekcionistami aj v iných oblastiach – vo vzťahoch, priateľstvách a v práci si toho na seba berú príliš veľa. V dôsledku toho ženy trpia vyhorením a večnou únavou, nevedia sa tešiť z maličkostí a málokedy sa cítia šťastné.

RADY STARŠÍM DCÉRAM

Mimochodom, v úlohe staršej sestry sa ženy môžu cítiť celkom pohodlne – sú jednoducho zvyknuté starať sa o druhých a majú z toho radosť. Je však dôležité pamätať na to, že existujú hranice – vaše aj ostatných:

  • nerobte pre druhých veci, ktoré by vám absolútne ublížili alebo ktoré sa vám nepáčia,
  • niekedy sa vzdať kontroly a nechať ľudí robiť to, čo chcú,
  • pýtajte sa ľudí, ak potrebujú vašu radu,
  • neberte na seba všetku zodpovednosť.