Nikdy nie je neskoro zamyslieť sa nad svojím životom a rozhodnúť sa pre zmenu, ale je lepšie tento proces neodkladať – aby ste sa mohli čo najskôr začať tešiť z každého dňa. Náš kontrolný zoznam vám v tom pomôže.

Existenciálna kríza vás môže zastihnúť v každom veku, preto je dobré sa pravidelne zastaviť a “skontrolovať si hodinky”. Zodpovedajú vaše mladícke očakávania od života tomu, čo máte teraz? Páči sa vám, ako vyzerá váš typický deň? Čo sa stalo s vašimi snami? Poďme si to spoločne skontrolovať.

1. NENÁVIDÍTE SVOJU PRÁCU

Práca zaberá tretinu nášho života. Ako sa cítite v tom, čo robíte? Možno ste už dlho znechutení svojou prácou a snívate o jej zmene? Možno ste takí unavení, že ste vyhoreli, ale bojíte sa to priznať sami sebe?

Odpovedzte si, či to, čo robíte každý deň, napĺňa vaše záujmy? Spĺňa to úroveň príjmu, ktorú potrebujete? A dokážete sa v tejto pozícii realizovať?

2. STÝKATE SA S ĽUĎMI, KTORÍ VÁS ROBIA NEŠŤASTNÝMI.

Styk s niektorými ľuďmi nás robí horšími: nerozširujú naše obzory a nevzbudzujú v nás hrejivé pocity. Možno ste už dlho uviazli v toxickom vzťahu, z ktorého sa neviete dostať – a ktorý vás každým dňom oberá o život.

3. SNAŽÍTE SA ZACHRÁNIŤ VZŤAH, KTORÝ JE ČAS UKONČIŤ

Niekedy majú vzťahy “dátum vypršania platnosti” – je to smutné, ale nemá zmysel sa o tom hádať. Možno vám kedysi komunikácia s daným človekom, intimita s ním prinášala radosť, cítili ste sa šťastní a plní energie, ale teraz si uvedomujete, že toto všetko zostalo ďaleko za vami. A hoci ste sa zmenili vy, zmenil sa váš partner a vaše životné cesty sa rozchádzajú, naďalej sa držíte ošúchaných vzťahov, akoby sa bez nich váš život rozpadol na kusy.

4. VÄČŠINU ČASU ROBÍTE VECI, KTORÉ SA VÁM NEPÁČIA.

Toto sa netýka práce – zamyslite sa nad tým, čo robíte vo voľnom čase. Zamyslite sa nad svojimi domácimi povinnosťami, starostlivosťou o deti, starých rodičov a chorých príbuzných. Možno máte aj iné oblasti zodpovednosti, ktoré len zvyšujú stres vo vašom živote. Možno niektoré úlohy už dávno nie je potrebné delegovať na niekoho iného.

5. CÍTITE SA STÁLE UNAVENÍ

Ak sa na konci každého pracovného dňa cítite vyčerpaní a nasledujúce ráno neprináša žiadnu úľavu, pravdepodobne ste vyhorení, ale bojíte sa to priznať. Zanalyzujte si, koľko úloh si beriete, či na ne máte dostatok času a či ich dokážete odmietnuť. Zdá sa, že vám dochádzajú sily.

6. NEMÁTE ŽIADNE OBĽÚBENÉ KONÍČKY

Ako dávno ste si prečítali knihu alebo pozreli film? Máte pre niečo skutočnú vášeň – niečo, o čom trávite hodiny diskusiou s priateľmi alebo podobne zmýšľajúcimi ľuďmi? Ak vo svojom živote nemáte ani jednu z týchto vecí, možno ste zahltení prácou a domácimi povinnosťami. Je to život, ktorý chcete žiť? Je to to, o čom ste snívali?

7. NIKTO SI VÁS NEVÁŽI

Každý z nás sa chce cítiť docenený – v rodine, vo vzťahoch, v práci. Ak deň čo deň počúvame na svoju adresu len kritiku a tvrdenia, naše sebavedomie má tendenciu klesať. A aký zmysel má všetko naše úsilie, ak ho nikto nedokáže naplno oceniť, ak nemáte pocit, že stojí za to?

ČO UROBIŤ

Ak ste naozaj znechutení svojím životom, zvážte toto: vždy ho môžete zmeniť. Kľúčom k úspechu je neplytvať časom. Šťastným sa môžete stať kedykoľvek. Vyjadrite si problémy, ktoré vám bránia cítiť sa dobre, a premýšľajte, ako ich môžete vyriešiť.

Možno je potrebné odísť z nezdravého vzťahu, ktorý vám otravuje život. Zmeniť prácu, ktorá sa vám nepáči, alebo dokonca získať nové povolanie. Rozumnejšie si plánujte svoj čas a snažte sa zachovať rovnováhu medzi prácou, voľným časom a odpočinkom. Prestaňte odkladať veci a sny na neskôr – ak niečo chcete, jednoducho to urobte, pretože život plynie. Snažte sa spestriť si voľný čas, naplniť svoj život niečím novým – a niečím, čo vám naozaj prináša radosť.