Nechuť do života, nedostatok vôle, chuti do života a pocit neustálej únavy sú dnes častým ochorením. Tieto príznaky sú zriedka spojené s klasickým ochorením. Strata chuti do života súvisí skôr s nedostatkom vitamínov, minerálov, málo spánku alebo s osobnými problémami. Aké sú dôvody, prečo nechceme žiť? Ako to vieme prekonať? Kedy sa z toho stane depresia?

Dôvody

U človeka takýto stav vzniká postupne. Najčastejšie sa rokmi stále viac stupňuje a môže byť prejavom vážnej choroby, preto nikdy neignorujte tieto príznaky.

Depresia je najčastejšou príčinou nedostatku vôle a motivácie žiť. Toto ochorenie je spôsobené narušením správnej tvorby hormónov v ľudskom mozgu. V závislosti od jej štádia môže byť depresia mierna alebo veľmi ťažká. Jedným z hlavných príznakov depresie je nechuť žiť, samovražedné myšlienky a pocit bezmocnosti.

Ďalším dôvodom nedostatku chuti do života môže byť skleslá nálada. Je to stav podobný depresii s dočasným poklesom všeobecnej pohody. Najčastejšie sa objavuje počas jesenného alebo zimného obdobia a nesúvisí to so žiadnymi nepríjemnými udalosťami v našom živote.

Ako sa pokúsiť dostať z takej situácie?

Nedostatok chuti do života je choroba s ktorou je ťažké sa vyrovnať. Je jedným z hlavných príznakov depresie, teda duševných chorôb a smútku.

Prvým krokom k zbaveniu sa tohto nedostatku je konzultácia s odborníkom. Návšteva psychológa alebo terapeuta pomáha pri hľadaní zdroja problému a možnej diagnózy. Špecialista vám poradí, aké kroky je najlepšie podniknúť.

Návšteva odborníka však nie je jediným spôsobom, ako obnoviť vôľu žiť. Pomôcť môže aj akákoľvek fyzická aktivita bez ohľadu na jej intenzitu. Počas športu sa v mozgu produkujú endorfíny, ktoré sa bežne nazývajú hormóny šťastia.

Endorfíny sú zodpovedné za pocit príjemnej únavy, ktorý pociťujeme počas cvičenia alebo tesne po cvičení. Bojujú proti kortizolu, takzvanému stresovému hormónu.

Ako pomôcť milovanej osobe s týmto problémom?

Človek, ktorý nechce žiť ale má nechuť do života, potrebuje veľa trpezlivosti a motiváciu konať. Obidve veci môže poskytnúť iba niekto z blízkej rodiny, ktorého bude počúvať. Tiež stojí za to poskytnúť takejto osobe pomoc profesionála, to znamená povzbudiť ho, aby navštívil psychológa alebo terapeuta.

Proti tomuto problému možno bojovať aj organizovaním malých aktivít a pôžitkov pre postihnutú osobu. Môže ísť o návštevu kúpaliska, parku alebo koncert obľúbenej kapely. Je však dôležité, aby to bolo v kruhu záujmov a možností týchto ľudí.

Táto téma súvisí aj s rôznymi školskými fóbiami.

Zdroj