Zamilovanosť je chvejivý, jemný pocit. A v rozpore s predsudkami je charakteristický aj pre zrelý vzťah. Týchto 8 znakov vám pomôže určiť, či ste sa zamilovali.

Žiara v našich očiach, motýle v žalúdku, slabosť v kolenách. Cítime zamilovanosť na telesnej úrovni, ale tiež jednoducho vieme, že je to ono. S týmto stavom sa však spájajú aj iné príznaky – príznaky správania. Opísali ich antropológovia, neurológovia Helen Fisherová z Rutgersovej univerzity v USA a Anik Debro z Univerzity v Lausanne vo Švajčiarsku.

Ukázali tiež, že nie všetky príznaky zamilovanosti (ktorá sa líši od lásky: človek môže milovať, ale už nemusí byť zamilovaný) súvisia s inštinktmi. Patrí medzi ne empatia a úprimnosť, ako aj sexuálna príťažlivosť alebo túžba byť výlučným partnerom.
Osem znakov opisuje tento stav u párov na začiatku vzťahu – ale možno ho pozorovať aj u tých, ktorých vzťah pokračuje.
“Tých druhých je menej ako “čerstvo zamilovaných” a tieto znaky nie sú také výrazné,” poznamenáva psychoanalytička Anne-Marie Benoitová. – Považujú sa však za zamilovaných a záleží im na udržaní vzťahu”.
Zistenie, nakoľko sú tieto charakteristiky vlastné vášmu vzťahu, vám pomôže urobiť si o nich vlastné závery.

1. CHCETE BYŤ ÚPRIMNÍ

Je pre vás dôležitejšie, aby ste sa prezentovali úprimne, než aby ste sa prezentovali čo najlepšie. Chcete hovoriť o tom, čo je pre vás dôležité, a povedať o sebe pravdu – tým sa nadviaže spojenie s druhou osobou, s najvnútornejšou časťou jej osobnosti. Čím silnejšia je túžba po intimite, tým zjavnejšia je snaha byť otvorený.
Vzťah vnímate ako živý organizmus, ktorý sa živí úprimnosťou. A tak je pre vás potreba intimity silnejšia ako túžba zvádzať – pretože chcete pokračovať vo vzťahu s touto osobou a nie s niekým iným. Keď sa v interakcii s druhým človekom nesnažíte prikrášľovať, posilňuje to pocit, že ste vybraní a milovaní takí, akí naozaj ste.

2. NEMÔŽETE Z NEHO ALEBO Z NEJ SPUSTIŤ OČI

Všímate si tých, ktorí sú jasnejší ako váš vyvolený, ale pozeráte sa na nich pohľadom nezainteresovaného pozorovateľa. Ostatní vás veľmi nezaujímajú, dôležitý je váš partner.
Keď začneme venovať pozornosť potenciálnym sexuálnym partnerom, podľa výskumov to znamená zníženie citovej väzby a životnej spokojnosti v páre.
Ste si vedomí jeho nedostatkov, nepopierate ich, ale váš pohľad sa upiera na jeho pozitívne vlastnosti.
Výskumníci tiež poznamenávajú, že zamilovanosť trvá dlhšie u tých, ktorí sa na svojho partnera sústredia: akoby na ňom bolo niečo také výnimočné, že jeho prítomnosť prebúdza túžbu a pocity zamilovanosti… ktoré v spoločnosti iných spia.

3. PO SEXE STE V ĽAHKOM TRANZE

Dôvodom je potešenie, ktoré máte zo stretnutia, ale nielen z neho. Ako ukázali štúdie, ide o lásku a vášeň, ktorú milenci pociťujú počas sexu, nielen o sex ako taký.
Láska prináša uspokojenie na individuálnej úrovni aj vo vzťahu. Samozrejme, sexuálny vzťah môže byť mimoriadne uspokojivý, ale nezaručuje zamilovanosť. Ak ste však zamilovaní, sex prináša potešenie, pretože sa stáva miestom, kde najsilnejšie pociťujeme intimitu zdieľanú s druhým.

4. ROBÍTE VŠETKO, ČO MÔŽETE, ABY STE MU ZLEPŠILI ŽIVOT

Blaho toho, koho milujeme, je pre nás veľmi dôležité, pretože priamo súvisí s naším vlastným. Jeho alebo jej materiálna a duchovná pohoda a všetky veci, ktoré mu alebo jej prinášajú radosť a potešenie, sa stávajú predmetom našej pozornosti a záujmu. Vieme, že ak je partner sklamaný a frustrovaný, vzťah už nebude uspokojivý.
Neustále sústredenie sa na blaho toho druhého je jedným z ukazovateľov toho, že ste zamilovaní. Keď sa vytratí, neznamená to, že láska pominula, ale naznačuje to, že pocit zamilovanosti sa otupil.

5. NAOZAJ SI CENÍTE JEHO SPOLOČNOSŤ

Rozosmeje vás, očarí, zaujme, dotkne sa vás. Nezáleží na tom, čo robí, dôležité je, že je ním. Jeho prítomnosť je zdrojom vášho potešenia. Radi s ním trávite čas. Jeho šarm je pre vás neodolateľný. Len on a nikto iný! Niektoré spojenectvá prekvapujú okolie a niektoré dokonca aj samotných účastníkov, pretože prevracajú všetky spoločenské, fyzické a kultúrne predpoklady o tom, kto sa ku komu hodí.
Dôležité sú však pocity, ktoré máte v prítomnosti svojho partnera. A ak vzťah pokračuje, pokračujú aj tieto pocity, znamená to, že ste zamilovaní.

6. STE EMPATICKÍ

Stav jeho duše pre vás nie je tajomstvom. Môžete čítať jeho náladu podľa výrazu tváre, odhadnúť zmenu v tóne jeho hlasu. Túžba po spojení je súčasťou zamilovanosti a vytvára priamu komunikačnú líniu s druhým. Je pre vás ľahké nájsť s ním spoločnú reč, prispôsobiť sa jeho správaniu. Nedorozumenia sú zriedkavé. Konflikty v pároch sa začínajú až vtedy, keď sa táto empatia zníži – alebo ak žiadna nebola.

7. ZAMERIAVATE SA NA JEHO POZITÍVNE VLASTNOSTI

Ste si vedomí jeho chýb a obmedzení, nepopierate ich, ale váš pohľad sa upriamuje na jeho pozitívne vlastnosti. Jeho talenty, duševné vlastnosti, schopnosti často vzbudzujú váš obdiv. Neprestávate ich obdivovať ani v jeho neprítomnosti, alebo keď situácia nedáva dôvod na ich demonštráciu.
Keď vám partner pripomenie niektoré udalosti alebo veci, cítite sa dojatí a vzrušení. Páry, v ktorých si dvaja na sebe neustále všímajú to najlepšie, si dlhšie udržia zaľúbenosť a ich zmysel pre partnerstvo je stále silnejší.

8. VŠIMNETE SI V SEBE MAJETNÍCKY POCIT

Jadrom tohto pocitu je odmietanie záujmu o iných potenciálnych partnerov. Mimochodom, príčinou väčšiny konfliktov v pároch je žiarlivosť a nevera. Oveľa menej sporov sa vyskytuje kvôli finančnému stavu.
Sexuálna exkluzivita však nie je jediná dôležitá vec pre zamilovanosť. Rovnako dôležitá je aj afektívna exkluzivita, úplná jedinečnosť partnera v intimite, dôvera a úprimnosť. Časom môže majetnícky pocit ustúpiť, ale vždy sa skrýva v srdci zamilovanosti, je to to, čo robí partnera výnimočným a jediným.