Vzťahy nemôžu zostať celé roky rovnaké, ako boli pri prvom stretnutí. Úroveň vášne klesá a my sa prirodzene presúvame k stabilite. Utopí sa láska v mori pokoja, alebo v sebe stále dokážeme nájsť niečo, čo rozochveje srdce?

PROBLÉM

“Každý z nás sa správa inak, či už v dobrom alebo zlom. Ale práve naše správanie určuje, akým smerom sa bude náš pár uberať. Ak sa stretneme, aby sme spoločne riešili problémy, máme oveľa väčšiu šancu vzťah zachrániť a prehĺbiť ho ako predtým. Ak však musíme takmer neustále bojovať, ak sú rany príliš hlboké a je ich príliš veľa, hrozí, že aj to najsilnejšie a najláskavejšie srdce zlyhá.

Choroby detí, strata zamestnania a neúspechy v kariére, perinatálne straty, ťažkosti so starnúcimi rodičmi – môže sa zdať, že to nikdy neskončí. Ťažkosti môžu držať pár pohromade, ale ak je váš život sériou takýchto výziev, môžete na seba jednoducho zabudnúť a uvedomiť si to, až keď je príliš neskoro.

Mnohí ľudia trpia v zmätkoch a aj keď sú vyčerpaní, snažia sa nestrácať nádej, že sa cit, ktorý ich kedysi navštívil, opäť vráti.

Páry, ktoré zostávajú spolu aj napriek tomu, že energie na udržanie vzťahu je čoraz menej, sú najviac motivované. Nedokážu nechať veci tak, ale ani nepremýšľajú o ukončení vzťahu, hovorí klinický psychológ a odborník na vzťahy Randy Gunter. Zdá sa, že uvedomenie si, že sú čoraz bližšie k finále, im dodáva energiu na záverečné vzplanutia, hovorí odborník. A vypovedá to o ich vnútornej sile a oddanosti tomu druhému.

OTÁZKY

Ako však zistiť, či môžeme vzťah zachrániť a dostať sa zo šnúry známostí, alebo je už neskoro? Randy Gunter navrhuje odpovedať na 12 otázok, aby ste zistili, či má váš pár šancu.

1. Vcítite sa do svojho partnera?

Ako by ste sa cítili, keby váš partner ochorel? Čo keby manželka prišla o prácu? V ideálnom prípade by sa obaja partneri, ktorí odpovedajú na túto otázku, mali o toho druhého obávať už len pri pomyslení na niečo také.

2. Ak vás partner opustí, pocítite ľútosť alebo úľavu?

Niekedy máme pocit, že už nedokážeme znášať všetky negatíva, ktorých sa nám vo vzťahu dostáva. Možno si pri odpovedi na túto otázku niektorí ľudia konečne úprimne priznajú, že by sa cítili lepšie, keby ich partner zrazu “zmizol”. Ak ich však požiadate, aby mysleli na vzdialenejšiu budúcnosť, miesto úľavy zaujme úprimná bolesť zo straty milovanej osoby.

3. Cítili by ste sa dobre, keby ste nechali za sebou spoločnú minulosť?

Spoločenské kruhy, spoločné deti, akvizície, tradície, záľuby… Čo keby ste sa museli vzdať všetkých vecí, na ktorých ste sa ako pár “podieľali” celé roky? Ako by ste sa cítili, keby ste urobili bodku za minulosťou?

4. Myslíte si, že by vám bolo lepšie jeden bez druhého?

Tí, ktorí sú na pokraji rozchodu s partnerom, často nevedia povedať, či utekajú pred starým, ošúchaným životom, alebo stále smerujú k niečomu novému a inšpiratívnemu. Zvlášť dôležité je odpovedať si na túto otázku, ak nemáte predstavu, ako “zapadnete” do svojho života s novým partnerom.

5. Existujú vo vašej spoločnej minulosti tmavé škvrny, ktoré sa nedajú premaľovať?

Stáva sa, že jeden z partnerov urobí niečo nezvyčajné a napriek snahe partnera zabudnúť na to, čo sa stalo, a ísť ďalej, tento príbeh sa z pamäti nevymaže. Ide predovšetkým o aféru, ale aj o iné porušené sľuby (nepiť, prestať užívať drogy, venovať viac času rodine a podobne). Takéto momenty robia vzťahy nestabilnými, oslabujú puto medzi milujúcimi sa ľuďmi.

6. Dokážete ovládať svoje reakcie, keď čelíte spúšťačom z minulosti?

Páry, ktoré čelili vážnym problémom a strávili veľa času bojom o svoj vzťah, môžu reagovať príliš rýchlo na slová a správanie. Len sa na teba pozrel „tým“ pohľadom – a ty okamžite vybuchneš, hoci ešte nič nepovedal.

Škandály vznikajú z ničoho nič a nikto už nemôže sledovať, kde sa začala ďalšia hádka

Zamyslite sa nad tým, či ste schopní na takéto „znamenia“ nereagovať obvyklým spôsobom? Nemôžete utiecť z domu hneď, ako je vo vzduchu cítiť škandál? Ste pripravení hľadať nové spôsoby a prevziať zodpovednosť za svoje činy, aj keď sa vám zdá, že vás partner „provokuje“?

7. Je vo vašom vzťahu priestor na smiech a zábavu?

Humor je pevným základom každého blízkeho vzťahu. A schopnosť žartovať je vynikajúcim „liekom“ na rany, ktoré si navzájom spôsobujeme. Smiech nám pomáha vyrovnať sa s každou, aj tou najťažšou situáciou – samozrejme za predpokladu, že sa neposmievame alebo nerobíme sarkastické poznámky, ktoré ubližujú iným. Ak sa stále smejete na vtipoch, ktorým obaja rozumiete, ak sa dokážete schuti zasmiať na hlúpej komédii, možno sa stále budete milovať.

8. Máte „náhradné letisko“?

Aj keď vám stále záleží na pocitoch toho druhého a milujete svojho partnera, mať aférku predstavuje skutočnú hrozbu pre váš vzťah. Žiaľ, neha, zvyk a úcta len ťažko obstoja v skúške vášne k novému človeku. Váš dlhodobý vzťah vyzerá vyblednutý na pozadí očakávania novej romantiky.

9. Ste obaja zodpovední za to, čo sa pokazí?

Keď obviňujeme toho druhého a popierame svoj podiel zodpovednosti za to, čo sa medzi nami deje, „bodneme nôž do vzťahu“, je si odborník istý. Pripomína vám, že úprimný pohľad na vaše príspevky k tomu, čo poškodilo váš zväzok, je nevyhnutné na jeho zachovanie.

10. Máte skúsenosť s krízou?

Stretli ste sa v predchádzajúcich vzťahoch s ťažkosťami? Rýchlo sa odrazíte po ťažkých zážitkoch? Považujete sa za psychicky stabilného? Keď jeden z partnerov prežíva ťažké chvíle, prirodzene sa opierajú o svoju polovičku. A ak máte potrebné znalosti a ste pripravení požičať svoje rameno v krízovej situácii, už to výrazne posilňuje pozíciu vašej rodiny, hovorí Randy Gunter.

11. Sú vo vašom živote nejaké problémy, ktoré ste pripravení spoločne riešiť?

Niekedy váš vzťah trpí vonkajšími udalosťami, ktoré nie ste vy, ani váš partner. Ale tieto vonkajšie udalosti môžu „znižovať imunitu“ vášho spojenia, varuje odborník.

Finančné problémy, choroby blízkych, ťažkosti s deťmi – to všetko nás vyčerpáva emocionálne aj finančne.

Aby ste zachránili vzťah, musíte mať jasno v tom, aké udalosti sa vás a vášho partnera netýkajú a čo vy dvaja môžete urobiť pre zlepšenie svojho života. Zvyk prevziať plnú zodpovednosť za riešenie problémov vás môže priviesť k vážnej kríze – nielen rodinnej, ale aj osobnej.

12. Tešíte sa na vzájomné stretnutie?

Odpoveď na túto otázku je zvyčajne veľmi odhaľujúca. Keď sme zranení, budeme hľadať podporu a útechu u niekoho, kto je nám blízky a drahý, hovorí Randy Gunter. A aj keď sa po čase od iného opäť vzdialime, je veľká pravdepodobnosť, že sa v istom momente predsa len začneme nudiť a vyhľadávať jeho spoločnosť.

AKÝ JE VÝSLEDOK?

Vyššie uvedené otázky môžete položiť nielen sebe, ale aj svojmu partnerovi. A čím viac zhôd je vo vašich odpovediach, tým vyššia je pravdepodobnosť, že pre vás ako pár nie je všetko stratené. Koniec koncov, každá z 12 otázok je založená na jednoduchom a jasnom odkaze: „Nechcem žiť bez teba, prosím, nevzdávaj sa!“, je si istá Randi Gunther.