“Zážitky, ktoré zažívate s takýmto človekom, sa podobajú tým, ktoré vás ohromia na horskej dráhe: radosť vystrieda hrôza,” hovorí naša hrdinka a spomína na techniky, ktorými s ňou manipuloval jej bývalý manžel. Ak sa vám tieto triky zdajú známe, vyvodzujte závery.

ZNAČKY

Najprv som si myslela, že má všetky vlastnosti, ktoré som si vysnívala u partnera. Bola som jeho prvou manželkou, on je teraz ženatý po tretí raz. Myslím si, že to nie je jeho posledná manželská skúsenosť, ostatné sa popália rovnako ako ja.

Hlavná črta ľudí, ako je môj bývalý manžel: úplný nedostatok súcitu a nízke sebavedomie. Sú však výborní herci a urobia všetko pre to, aby vás presvedčili, že máte pred sebou svoj ideál. Takže musíte nasledovať ich príklad a stať sa ideálnym, teda vhodným na manipuláciu. Na túto hru používajú tri techniky.

1. Idealizácia

Toto bola prvá, najvášnivejšia fáza nášho vzťahu. Zdalo sa, že sa zhodujeme na všetkých úrovniach: zmyselnej, duchovnej a sexuálnej. V dňoch, keď sme neboli spolu, som zaspávala a budila sa na jeho nežné odkazy. Nešetril slovami, bol veľkorysý a štedrý nielen ku mne, ale aj k mojim blízkym. Od každého, komu sa mi ho podarilo predstaviť, som počula tie najhoršie recenzie. Zachovával si náklonnosť a neustále mi ju pripomínal:

  • “Máme rovnaké plány a sny.”
  • “Prišli sme tak ďaleko, aby sme konečne boli spolu.”
  • Záležalo mu na mne tak, ako ešte nikomu predtým.

Čítal a opätoval všetky moje predstavy o významnom druhom. Čoskoro som bola ochotná urobiť čokoľvek, len aby náš vzťah pokračoval.

2. Poškodenie

Postupne o mňa strácal záujem. Keď som si to všimla, hodil mi ďalšiu návnadu: romantickú večeru, výlet alebo darček. Ukolísal ma ubezpečeniami o láske a ja som sa naďalej klamala. Netrvalo dlho, začala som na svoju adresu počuť hrubé slová. Dovtedy ma presvedčil, že jeho správanie je oprávnené, že si to nezaslúžim.

3. Ignorovanie

Jediným dôvodom, prečo sa o takého človeka zaujímate, je vaša schopnosť obdivovať ho. To mu umožňuje živiť svoje nízke sebavedomie. Časom bude potrebovať nové obete, ktoré potvrdia jeho dôležitosť. Ak si niekedy dovolíte ho kriticky odsúdiť, ako som to urobil ja, vaša hodnota pre neho okamžite klesne. Stanete sa potenciálnou hrozbou pre jeho slabé ego.

Keď neprijmete úlohu obete a začnete sa brániť, človek, o ktorom ste si mysleli, že je vám najbližší, sa ľahko stane nepriateľom.

Ak sa vzdáte a uznáte jeho spravodlivosť, zvíťazí. A vy sa opäť dostanete do začarovaného kruhu, ktorý sa začína jeho zdanlivým záujmom a pozornosťou. Končí sa to všetko rovnakým scenárom, ľahostajnosti a chladu z jeho strany sa nevyhnete.

ODBORNÝ NÁZOR

Natalia Artsybasheva, Gestalt terapeutka

Sú opísané príznaky pravdivé

Ľahostajnosť, nedostatok súcitu a nízke sebavedomie bývalého manžela, ktoré hrdinka vymenovala, môžu byť vlastné ľuďom s narcistickými aj psychopatickými črtami. Narcistom je bližšia idealizácia a následná devalvácia partnera, psychopatom totálna kontrola. Narcisti častejšie manipulujú nevedome, psychopati vedome, ale podstata je rovnaká – zničenie partnera.

Kto sa stáva obeťou

Obeťami psychopatov a narcistov sa najčastejšie stávajú ženy, ktoré sú neisté (“venoval mi pozornosť”), s túžbou po záchrane (“veľmi trpel, potrebuje pomoc”), so zraniteľnými hranicami a sklonom upadnúť do závislosti (“som šťastná len s ním”). Jediný spôsob, ako sa ochrániť, je vybudovať si realistické sebavedomie, schopnosť vybrať si a postaviť sa za to, čo je pre vás dôležité, a bojovať proti všetkému, čo vám nevyhovuje.

Čo robiť, ak stretnete takúto osobu

Spôsob, akým hrdinka opisuje začiatok vzťahu, vypovedá o charizme vyvoleného a jej sklone byť fascinovaná takýmito ľuďmi. Ak ste stretli osobu, ktorá na vás pôsobí magicky, zamyslite sa nad tým, prekonajte sa a dajte si pauzu.

Adekvátna osoba vás pochopí. Ak vás bude prenasledovať a vyvíjať na vás nátlak – vyvodzujte závery

Keď vás po krátkej korešpondencii na sociálnych sieťach okamžite pozve na rande, chváli a zasypáva komplimentmi, nie je to len príjemné a zvodné. Môže to znamenať aj agresívne narúšanie vašich hraníc, zbavovanie osobného priestoru a skrytú hrozbu.

Ak už ste v takomto vzťahu, je dôležité pochopiť, ako tento začarovaný kruh udržiavate. Stále dúfate, že sa vám dostane tepla, súcitu a niečo dokážete? Potom len upadáte do závislosti od partnera, ktorý vás láka prísľubom spoločného šťastia, ale nemá v pláne tento prísľub naplniť. Jediné východisko: prestaňte očakávať nemožné a prevezmite zodpovednosť za svoj život.