Je ťažké odolať pokušeniu porovnávať svoj skutočný vzťah s nejakou uznávanou normou, ale je to viac frustrujúce ako prospešné. Čo je to zdravý vzťah? Okolo tohto pojmu existuje celý systém mýtov a my si povieme o tých najčastejších.

MÝTUS PRVÝ

V zdravom vzťahu sú partneri vždy šťastní
Vždy prežívať šťastie, rovnako ako akýkoľvek iný pocit, nebude fungovať. Často sa stáva, že prenášame zodpovednosť zo seba a kladieme vysoké očakávania na partnera a na vzťah, ktorý nás spája.

Je naozaj dôležité byť vo vzťahu šťastný, ale musíte si uvedomiť, že od toho nezávisí všetko. Nemôžu pôsobiť ako jediný faktor šťastia a zmyslu života.

MÝTUS DRUHÝ

V zdravom vzťahu sa partneri nehádajú
Konflikty – to je normálne, sú v každom vzťahu. A v konfliktoch nie je vždy možné podať čo najlepší výkon. Nie je znakom toho, že náš vzťah je nezdravý, keď sa hádame s niekým, kto je nám blízky.
Je dôležité analyzovať frekvenciu hádok, ich príčiny, naše správanie počas konfliktu a po ňom. A čo je najdôležitejšie, vyvodiť závery do budúcnosti.
Môžete sa pokúsiť odstrániť niektoré príčiny hádok. Aj keď sa hádate veľmi silno a nechcete sa k nepríjemnému momentu vrátiť, stojí za to, aby ste si s partnerom na chvíľu vydiskutovali, čo sa stalo, a porozmýšľali, ako sa zachováte v podobnej situácii. Je pravdepodobné, že v budúcnosti sa s týmto prístupom môžete vyhnúť novým konfliktom v tejto konkrétnej záležitosti.

MÝTUS TRETÍ

V zdravom vzťahu je vždy dostatok lásky, starostlivosti a pozornosti
Vzťah je interakcia dvoch ľudí s vlastnými túžbami a potrebami, ktoré sa môžu meniť. A aj v zdravom vzťahu môže niekomu v danom momente niečo chýbať.
Preto je dôležité uvedomiť si svoje pocity a túžby, aby sme mohli partnerovi vyjadriť svoju skutočnú potrebu a pokúsiť sa ju naplniť.

MÝTUS ČTVRTÝ

V zdravom vzťahu je vždy vášeň a živý sex
Najčastejšie je zdravý vzťah pokojný, čo znamená, že v ňom nie je pravidelná citová hojdačka.
Ak majú partneri sex často, nebude vždy živý, a to je tiež v poriadku. Nie na každú sexuálnu interakciu sa spomína ako na niečo výnimočné. Nie je to veľmi potrebné.
To neznamená, že v pokojnom vzťahu vôbec nie je vášeň, len sa časom začne objavovať po mimoriadnej interakcii a intimite.

MÝTUS PIATY

V zdravom vzťahu neexistujú žiadne problémy
Kvôli tomuto mýtu sa mnoho ľudí vyhýba hovoriť o veciach, ktoré im s partnerom nefungujú. Mali by sme si uvedomiť, že každý pár prechádza mnohými krízami. Tieto obdobia sú veľmi ťažké, ale ak sa cez ne pár dostane, vzťah sa stane oveľa silnejším.
Vzťahy sú dynamické – nedajú sa vybudovať raz a na celý život. Vždy bude dochádzať k zmenám a všetky zmeny spôsobujú nepohodlie a dokonca aj bolesť.

MÝTUS ŠESTÝ

V zdravom vzťahu sú partneri jedno
Je samozrejme oveľa jednoduchšie budovať vzťah s partnerom, ktorý sa vám v niečom podobá, napríklad hodnotami a pohľadom na život. Nemali by sme však očakávať, že stretneme niekoho, kto myslí, cíti a koná rovnako ako my. A naozaj potrebujeme klon?
Rozdiely v názoroch a spôsoboch myslenia existujú vždy. Preto sa predstava dvoch dokonalých polovíc, ktoré splynú v jedno bez jedinej medzery, nedá v reálnom živote uskutočniť.

MÝTUS SEDEM

Zdravý vzťah vedie k rodine
Manželstvo nie vždy slúži svojmu účelu. Pár nemusí chcieť svoj vzťah legalizovať alebo mať deti. Je to voľba, ktorú musí urobiť každý sám za seba. Ak majú partneri podobné názory, ich vzťah sa nestane menej kvalitným bez toho, aby bol oficiálne zaregistrovaný.

ZÁVER

Najdôležitejším ukazovateľom vo vzťahu je ten, ktorý si sami vyberieme a definujeme. Náš vzťah môže mať ďaleko od zaužívaného “ideálu” a “zdravia”, ale ak sa v ňom cítime dobre a príjemne, nemali by sme sa s nikým porovnávať.
Musíme len venovať pozornosť tomu, čo sa vo vzťahu deje a ako sa časom mení.