Mnoho ľudí nemá rado proces hľadania partnera a chodenie na rande s potenciálnymi partnermi. Každý sa pri randení tak či onak stretáva s pochybnosťami, frustráciou a zúfalstvom. Čo potrebujete vedieť, aby ste našli toho pravého?

Rodinná terapeutka Stacey Hubbardová v spolupráci s Gottmanovým inštitútom vytvorila program “Zásady pre nezadaných”. Jeho cieľom je pomôcť nezadaným získať vedomosti a zručnosti potrebné na budovanie zdravých vzťahov. Kurz je založený na knihe Johna Gottmana Sedem pravidiel pre úspešné manželstvo. Terapeut tieto pravidlá preniesol do oblasti hľadania partnera a vytvárania vzťahu založeného na vzájomnej dôvere, porozumení a podpore.

ONLINE DATING

Psychológ John Cacioppo z Chicagskej univerzity skúmal vzorku viac ako 19 000 ľudí, ktorí uzavreli manželstvo v rokoch 2005 až 2012. 35 % respondentov sa zoznámilo online, 14 % sa zoznámilo v práci a 12 % sa našlo prostredníctvom spoločných známych. Vzhľadom na čoraz viac zaneprázdnenú pracovnú silu, ktorá má stále menej času, sa online zoznamky a aplikácie stávajú hlavným kanálom na hľadanie partnera, ale pozor na obmedzenia.
1. Príliš veľký výber
Sociálna psychologička Sheena Iyengar z Columbia Business School uskutočnila experimenty, v ktorých si účastníci mali vybrať džem v obchode s potravinami. Keď ľuďom ponúkli šesť druhov, mali 10-krát väčšiu pravdepodobnosť, že nakúpia, ako keď im ponúkli 24 druhov. Výskumníci sa domnievajú, že nadmerný počet možností vedie k nerozhodnosti a spôsobuje paralýzu rozhodovania.
2. Porovnania
Pri prezeraní dotazníkov sa dostanete do režimu “všeobecného hodnotenia” a začnete ľudí navzájom porovnávať, čo vás núti vnímať ich skôr ako produkty, ktoré si treba vybrať a spotrebovať, než ako ľudí, ktorých treba spoznať a stretnúť sa s nimi.

POSUDZOVANIE KOMPATIBILITY

Sociálny psychológ Eli Finkle skúmal moderné algoritmy na výpočet kompatibility a dospel k záveru, že sú neúčinné. Podľa neho by sme sa nemali upínať na hľadanie niekoho, kto vyzerá ako my. Mali by sme hľadať niekoho, kto sa do vzťahu hodí.
Podľa neho existujú dve kritériá na posúdenie: schopnosť budovať dôveru a neprítomnosť príznakov neurózy.
Ak sa s niekým zoznámite, nestrácajte veľa času korešpondenciou. Maximálny čas sú dva týždne, potom by ste mali ísť na stretnutie. Vidieť niekoho tvárou v tvár je jediný spôsob, ako zistiť, či máte s danou osobou budúcnosť.

PRVÉ RANDE

Čo robiť
Gottmanov inštitút sa raz na sociálnych sieťach pýtal svojich sledovateľov na nápady na najlepšie prvé rande. Najčastejšie odpovede: prechádzka a rozprávanie. Odberatelia navrhovali prechádzky v rôznych podobách: ísť na výlet, prejsť sa po parku alebo po meste. Väčšina z nich zrejme zistila, že chôdza zmierňuje stres. Pri chôdzi nie je potrebné udržiavať priamy očný kontakt, čo umožňuje uvoľnenejšiu komunikáciu.
Ako si vybrať partnera
Pri randení je dôležité, aby ste nespadli do pasce sériového randenia, keď namiesto toho, aby ste sa rozhodli pre jednu osobu, idete na viacero prvých rande s rôznymi ľuďmi. Psychológovia z Texaskej univerzity v Austine Lucy Huntová a Paul Eastwick uskutočnili štúdiu a zistili, že vo väčšine prípadov je “jedinečná hodnota” dôležitejšia ako “hodnota partnera”.
“Hodnota partnera” je prvý dojem z vonkajšieho vzhľadu druhej osoby a hodnotenie jej príťažlivosti. “Jedinečná hodnota” sa časom prejavuje prostredníctvom spoločných zážitkov a dôvernejšieho spoznávania sa.
Na to, aby ste si všimli dôležité osobnostné črty, prvé rande zvyčajne nestačí – vyžaduje si to viac času.
Preto je lepšie spoznávať človeka pomaly a možno s ním ísť na druhé a tretie rande, než ho zavrhnete a prejdete na stretnutie s niekým iným.
Ako sa vyrovnať so vzrušením
Ak sa na prvom rande snažíte zvládnuť nervozitu, namiesto toho, aby ste sa snažili vyzerať zaujímavo, prejavte záujem o druhú osobu. Ak chcete nadviazať kvalitnú konverzáciu, kladte otázky, ktoré si vyžadujú podrobné odpovede, a otázky, ktoré rozvíjajú alebo prehlbujú tému.
Ak napríklad osoba povie, že miluje svoju prácu, môžete sa opýtať: “Čo sa vám na nej najviac páči?”. Tým dáte svojmu potenciálnemu partnerovi najavo záujem a pozornosť, a navyše sa tým uvoľní nervové napätie.