Tak a je to tu! Ešte vám v ušiach doznievajú svadobné zvony a vy máte pocit, že žijete v skutočnej rozprávke. Zobrali ste si za manžela vysnívaného muža a spoločný život sa môže začať. Málokto si však uvedomuje, že s milovanými partnermi dostávame aj “DPH” v podobe rodinných príslušníkov, ktorí sa nie vždy správajú podľa našich očakávaní a predstáv. Svokra je v rovnici lásky premenná hodnota, ktorá dokáže poriadne zamiešať kartami. Ako sa s ňou dá zlepšiť vzťah a to aj v prípade, že to medzi vami škrie?

Komunikujte otvorene

Úprimná komunikácia dokáže zázraky. Ohováranie poza chrbát vytvorí nepríjemný trojuholník, v ktorom strede bude váš manžel.  Dôležité je si uvedomiť, že so svokrou máte len predsa niečo spoločné: lásku k jednému mužovi a na tom môžete stavať.

Snažte sa so svokrou rozprávať otvorene a úprimne. Napríklad, ak vás niečo trápi, povedzte jej to bez obviňovania. Týmto spôsobom budete budovať vzájomnú dôveru a rešpekt. Ak cítite, že vás svokra príliš kontroluje, môžete jej povedať: „Rozumiem, že sa o nás staráš, ale niekedy potrebujeme trochu súkromia. Verím, že spolu nájdeme spôsob, ako rešpektovať vzájomné hranice.“

Dajte si pozor na kritiku

Kto chce  psa byť, palicu si nájde. A to sa týka aj v prípade kritiky. Kritika, i tá dobre myslená, dokáže s dávkou emócií podkopať hociktorý fungujúci vzťah. Skúste nedávať pozornosť maličkostiam, na ktorých aj tak nebude záležať. Zamerajte sa na to pozitívne, čo v svokre je. V každom z nás sa nájde kúsok dobra. A ani vaša svokra nie je výnimkou.

Podporte ju

Svokra nie je len odkladací priestor pre stráženie detí. Je to dospelá žena, ktorá má svoje sny, aj záujmy. Viac sa pýtajte na to, čo ju baví. Snažte sa nahliadnuť do jej sveta. Podporte ju v maličkostiach. Určite ju to poteší. „Moja svokra veľmi túžila letieť lietadlom. Buď však na to nemala čas, alebo peniaze, alebo oboje. Všetko investovala do môjho manžela a sestry,” delí sa Naďa, ktorá sa v jeden deň rozhodla, že svokre splní sen. Kúpila letenku a išla so svokrou na trojdňový výlet do Paríža. Svokra bola unesená. Plakala, že netušila, že aj pre ňu môže niekto niečo spraviť.

Kľúčová je zdvorilosť

A to najmä vo chvíľach, keď budete chcieť svokru poslať kade-ľahšie. Myslite na to, že slová, ktoré vyslovíte, už viac nedokážete vziať späť. Aj v prípade konfliktu nezabúdajte na zdvorilosť. Komunikujte stroho, bez emócií, držte sa faktov a nezachádzajte do invektív. Keď budete cítiť, že to ďalej nezvládnete, odíďte. Pomôže vám to udržať si prepotrebný nadhľad a nevybuchnúť v krízovej situácii.

Vždy s úctou

Občas sa role vymenia. Miesto svokry budete mať v zuboch, jej syna a vášho manžela v jednom balení. Po každej búrke vyjde slnko. O svojej polovičke sa pred svokrou vyjadrujte vždy slušne. Veď to poznáte: Všetko, čo poviete, sa použije proti vám.

Nesúťažte s ňou

Vzťah so svokrou by sa nemal premeniť na súťaž. V to prípade by takýto boj nemal víťaza, len dve porazené ženy. Každá z vás je iná, jedinečná. Má svoje kvality aj zápory. Ak svokra robí vynikajúci koláč, nesnažte sa dokázať, že ho viete upiecť lepšie. Obráťte to. Tešte sa z toho, keď ho prinesie. Vy určite vyniknete v inej oblasti.

Vzťah so svokrou nie je súťaženie (Zdroj: bearfoto/freepik.com)

Spoznajte svoje hranice

Pri budovaní akéhokoľvek vzťahu platí staré známe pravidlo: „Byť dobrý, neznamená byť sprostý.“ Pokiaľ vidíte, že je niečo naozaj cez čiaru, stanovte si hranice. A trvajte na nich. Ak vám vadí, že svokra k vám chodí na neohlásené návštevy, nepustite ju dnu. Raz-dva pochopí, že tam je vaša hranica.

Dôležité je zvoliť si jasný cieľ a mať správnu stratégiu. Veríme, že vám naše tipy pomôžu (nielen), keď vám bude najťažšie. A čo vám pomohlo pri budovaní vzťahu so svokrou? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!