Vášeň, zanietenie, spoločné spomienky – všetky tieto veci nám pomáhajú dlhodobo a pomerne úspešne ignorovať príznaky toho, že vo vzťahu niečo nie je v poriadku. Navyše niekedy už od začiatku intuitívne chápeme, že zväzok je odsúdený na zánik, ale radšej na to nemyslíme. Ako si môžeme úprimne priznať: zlyhali sme, je čas ísť ďalej?

Bolestivé, ale pravdivé: často preceňujeme svoje schopnosti. Myslíme si, že je v našich silách zachrániť vzťah. Myslíme si, že ešte nie je všetko stratené. Treba sa len „veľmi snažiť“ a rastúca diera v tkanive spoločného priestoru sa zapláta. Niekedy sa to, čo je pokazené, naozaj dá opraviť. V niektorých situáciách je však potrebné včas si všimnúť začiatok konca a pre vlastné dobro ustúpiť. V akých prípadoch by ste to mali urobiť?

1. NECÍTITE SA BEZPEČNE

Nejde len o fyzické alebo psychické týranie. Môžeme sa cítiť nepríjemne a úzkostlivo, pretože náš partner nie je pripravený robiť s nami plány do budúcnosti. Môže tvrdiť, že žije prítomnosťou, alebo nám môže navrhnúť, aby sme len počkali – jedného dňa si založíme skutočnú rodinu (začneme spolu bývať, budeme mať deti – možností môže byť veľa). A my čakáme, a potom ešte chvíľu a ešte chvíľu.

Keď sa partner k ničomu nezaviaže, cítime sa neisto a nestabilne

Nevieme, či sa naňho môžeme spoľahnúť, či tu bude pre nás, keď budeme potrebovať pomoc a podporu, či sa nezľakne ťažkostí.

Mnohí ľudia dnes stotožňujú istotu s nudou a nabádajú nás, aby sme od takéhoto partnera utekali skôr, než sa „utápame“. V skutočnosti však, keď sa pri niekom cítime bezpečne, sme sebavedomejší a robíme odvážnejšie rozhodnutia, lebo vieme, že aj keď zakopneme, určite nás zdvihne.

2. NIE STE REŠPEKTOVANÍ

Mnoho ľudí si myslí, že byť nerešpektovaný znamená byť urážaný, podvádzaný alebo podvádzajúci. To všetko je pravda, ale často to má zložitejšie podoby:

  • znevažovanie citov,
  • robenie nepekných vtipov (aj pred inými ľuďmi),
  • nedodržiavanie sľubov,
  • porušovanie osobných hraníc.

A bez rešpektu nie je možné vybudovať dlhodobý vzťah, či už priateľský alebo romantický.

Po 20 rokoch výskumu dospel odborník na vzťahy John Gottman k záveru, že jediným istým znakom blížiaceho sa rozvodu je neúcta (nedostatok úcty jedného z manželov k druhému alebo k obom). Ak si musíte svoje právo na úctu znovu a znovu presadzovať, niečo vo vašom vzťahu nie je v poriadku.

3. NECÍTITE SA POCHOPENÍ ALEBO DÔVERYHODNÍ

Možno ste typ človeka, ktorý je mimoriadne citlivý na slová – hodnotenia, pripomienky, kritiku. A možno ste to svojmu partnerovi opakovane povedali a požiadali ho, aby bol k vám jemnejší, citlivejší. A napriek tomu vám naďalej hovorí, že ste pribrali, že nový účes vám nesedí, boršč sa nepodaril a rozprávať vtipy v spoločnosti by ste rozhodne nemali, „lebo sa dostanete do hlúpej pozície, ako minule“.

Keď sa rozčúli, je prekvapený a navrhuje, aby ste si všetko nebrali príliš osobne. A to je veľmi frustrujúce. Rovnako frustrujúce je vedieť, že vám partner neverí. Dokonca aj v maličkostiach. Napríklad poviete, že jeho obľúbený výrobok v obchode nebol, ale podľa jeho názoru – len ste sa dostatočne nepozreli.

Zdalo by sa, že o čo ide: nie je to podvádzanie, nie je to ponižovanie, nie je to napadnutie a ublíženie na zdraví.

Ale zamyslite sa nad tým: naozaj to chcete naďalej tolerovať, aj keď máte napríklad skvelý sex a je vám spolu dobre? Možno by ste si mali nájsť niekoho, kto vám bude v zásade rozumieť, s kým budete pokojní, v pohode a v bezpečí?

Zaslúžite si, aby ste boli pochopení a prijatí takí, akí ste, aby ste sa mohli slobodne podeliť o svoje pocity a nemuseli sa báť partnerovej reakcie. Dôveru v osobu vedľa vás a v budúcnosť.