Mnoho rodičov sa zaoberá rozvojom inteligencie dieťaťa v predškolskom a školskom veku. Nie je to nič neobvyklé a je to vynikajúca investícia nielen do vývoja, ale aj do budúcnosti dieťaťa. Čo je dôležité vedieť? Čo robiť a ako podporovať inteligenciu mladých ľudí?

Ako rozvíjať inteligenciu u deti?

Prvá vec, ktorú mnohých rodičov napadne, je prihlásiť svoje dieťa do tried a kurzov, ktoré uprednostňujú rozvoj intelektuálnych schopností, ako aj záujmov. Výučba cudzieho jazyka, baletu, šachu alebo prednášky a workshopy na detskej univerzite – čo si vybrať?

Určite stojí za to sledovať záujmy a predispozície dieťaťa. Mali by sme ho prihlásiť na niečo čo ho bude baviť a z čoho bude mať radosť. Musíme pamätať na to, že nútiť dieťa k činnostiam, ktoré ho nerobia šťastným nie je dobrý nápad.

Je tiež veľmi dôležité tráviť spoločný čas a rozprávať sa spolu o všetkom. Je to fantastický spôsob, ako budovať blízkosť a puto, ale tiež prebudiť vo svojom dieťati otvorenosť, zvedavosť a vášeň pre objavovanie sveta. Deti sú úžasní pozorovatelia, radi prehľadávajú a skúmajú svoje okolie.

Najdôležitejšie je baviť sa

Ďalšou účinnou a príjemnou metódou rozvoja inteligencie dieťaťa je spoločné hranie. Tieto hry nemožno preceňovať: stolné, strategické, logické a iné. Nie je to len spôsob spoločného trávenia voľného času, ale aj činnosť, ktorá rozvíja, učí dieťa analytickému mysleniu, samostatnosti a rozhodovaniu. Pamätajme, že učenie sa hrou spočíva v zdokonaľovaní procesov, ako sú: pamäť, myslenie, vnímanie a pozornosť. Spoločná zábava dokonale zapadá do tohto konceptu.

Stojí však za to, aby sa dieťa hralo s jednoduchými hračkami, ktoré aktivujú fantáziu (škatule, fľaše, hrnce). Veľmi dôležitý je aj tréning pamäti. Toto je ďalší základ vo vývoji inteligencie.

Je tiež potrebné povzbudiť dieťa, aby bolo aktívne vonku. Hranie v piesku, lezenie po rebríkoch, beh, skákanie, jazda na bicykli na to všetko nemôžeme zabúdať. Je to skvelá zábava a cvičenie pre zdravie dieťaťa.

Ďalším dobrým a zábavným spôsobom, ako rozvíjať inteligenciu dieťaťa, je obklopiť sa hudbou. Melódia stimuluje pravú hemisféru mozgu, čo má priaznivý vplyv na tvorivosť, rozvoj pamäti a talent.

Za zmienku stojí nápad povzbudiť vaše dieťa, aby sa zapojilo do umeleckých aktivít, ktoré mu umožnia vyjadrovať sa. Môže to byť maľovanie farbami, štetcami alebo výroba figúrok z plastelíny.

Knihy majú veľký význam pre rozvoj inteligencie dieťaťa. Starším deťom by sa mali ponúkať zaujímavé knihy na čítanie, zatiaľ čo mladším deťom by sa mali rozprávať príbehy. Spoločné čítanie alebo listovanie kníh, ako aj rozprávanie o zápletke alebo postavách, diskusia o správaní postáv, vymýšľanie alternatívnych riešení ma priaznivý vplyv na rozvoj inteligencie, ale aj empatie a predstavivosti.

Zdravý životný štýl je nevyhnutný

Je tiež potrebné pripomenúť, že inteligencia dieťaťa závisí vo veľkej miere aj od stravy. Dokazujú to výskumy. Nenasýtené mastné kyseliny sú veľmi dôležité, najmä DHA, ktoré sú cennou stavebnou jednotkou mozgu. DHA navyše zlepšuje kognitívne funkcie, rozvoj pamäti a reči, čo je nevyhnutné pre správny vývoj centrálneho nervového systému.

Hydratácia je tiež mimoriadne dôležitá. Nedostatok vody v tele znižuje koncentráciu, narúša procesy krátkodobej pamäte, je zodpovedný za pocit únavy, bolesti hlavy a zníženie chuti do jedla. Správne množstvo vody zase zaisťuje správne fungovanie nervového systému, čo umožňuje vedenie impulzov a priamo súvisí so zameraním pozornosti.

Zdroj